Höntsäillään

Höntsäillään. Kuva: Tuukka Lindholm
Kuva: Tuukka Lindholm
Kerro meille harrastepelailustasi ja sen huippuhetkistä 1.9.2019–28.2.2020

Höntsäilyllä tarkoitetaan leikkimielistä pelailua vailla suorittamisen tai menestymisen painetta. Suosittuja nykypäivän höntsäliikunnan lajeja ovat olleet muun muassa jalkapallo, jääkiekko, salibandy, koripallo ja lentopallo.

Monille höntsäily on elinikäinen tervehdyttävä liikuntaharrastus. Puulaaki- ja pienpelien kautta uuteen ympäristöön tai pihapiiriin muuttanut lapsi tai ikääntyneempi pelailija saa paitsi kavereita, myös tuntumaa paikalliseen kulttuuriin ja ihmisten väliseen yhteisyyteen.

Kirjoituksessa voit pohtia esimerkiksi seuraavia teemoja:

 • Miten sinä määrittelet höntsäilyn ja mitä kaikkea siihen kuuluu pelailun lisäksi? Mikä on höntsäilyn rooli arjessasi?
 • Oletko lapsuudessasi osallistunut esimerkiksi pihapeleihin tai organisoituihin pienpeleihin? Oletko pelannut puulaakijoukkueissa?
 • Mitä joukkuepelejä olet harrastanut? Miten peliporukkanne ovat syntyneet? Missä ja milloin olette tavanneet pelata?
 • Keksittekö omia pelejä ja sääntöjä? Miten nimesitte itse keksityt pelit?
 • Miten olet pärjännyt höntsäpeleissä? Osaatko arvioida vahvuuksiasi tai heikkouksiasi joukkuepelien harrastajana? Muistatko jonkin onnistumisen, komean maalin tai hienon pelisuorituksen, ehkä vuosienkin takaa?
 • Mikä höntsäilyssä viehättää sinua kaikista eniten? Miten ikä on vaikuttanut pelailuinnostukseesi? Entä tulevaisuudessa?
 • Kuinka pitkäikäisiä höntsäryhmät ovat olleet? Onko peleissä ollut mukana tyttöjä ja poikia, miehiä ja naisia? Mikä vaikutus sekapeliporukalla on kisailun luonteeseen?
 • Miten tärkeitä pelaajakaverisi ovat sinulle olleet? Ovatko peliporukat hankkineet yhtenäisiä peliasuja tai muita urheiluvarusteita? Miten höntsäryhmän jäsenet ovat pitäneet yhteyttä toisiinsa?
 • Millaisia seikkoja liität mukavaan pelitapahtumaan?
 • Oletko säästynyt urheiluvammoilta? Entä oletko seurannut yleisönä muiden höntsäilyä kotimaisemissa tai ulkomailla?

Keruun järjestää Suomalaisen Kirjallisuuden Seura yhteistyössä Helsingin yliopiston dosentti Timo Kopomaan ja Nuorisotutkimusseuran Mikko Salasuon kanssa.

Tiedotamme tuloksista aiheesta laadittavan julkaisun yhteydessä. Arvomme kaikkien osallistujien kesken kirjapalkintoja.

Lisätietoja:
SKS:n arkisto, puh. 0201 131 240, keruu@finlit.fi

Vastausohjeet

Kirjoita vastaukseesi nimi tai nimimerkki, yhteystiedot, syntymäaika ja ammatti. Otamme vastaan myös valokuvia, äänitteitä, vanhempia muistelutekstejä ja haastatteluita. Lähettämällä aineistot annat suostumuksesi niiden arkistointiin SKS:n arkistoon sekä niiden tutkimiseen ja julkaisemiseen arkiston sääntöjä noudattaen.

Tutustu SKS:n arkiston keruuohjeisiin.

Lähetä kirjoituksesi 28.2.2020 mennessä

 • alla olevalla lomakkeella tai
 • postitse osoitteeseen Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, arkisto, PL 259, 00171 Helsinki, merkitse kuoreen tunnus ”Höntsäily” tai
 • sähköpostin liitetiedostona osoitteeseen keruu@finlit.fi, merkitse aihekenttään tunnus ”Höntsäily".
Jos kirjoituksesi ylittää 5 000 merkkiä, liitä teksti tiedostona.
Taustatiedot ovat tärkeitä aineistojen tutkimuskäytölle. Tällä lomakkeella antamasi taustatiedot yhdistetään vastaukseesi. Nimeä ja yhteystietoja kysymme vastaajien palkitsemista sekä mahdollisia lupatiedusteluja varten. Tekstin julkaiseminen tai käyttö esityksissä on mahdollista vain tekijän luvalla. Voit antaa luvan myös yhteystietojesi arkistointiin pysyvästi.

TAUSTATIEDOT
SKS käsittelee keruuaineistoon liittyviä henkilötietoja yleishyödyllisessä arkistointitarkoituksessa henkilötietojen käsittelyä koskevan lainsäädännön sallimassa laajuudessa. Selvyyden vuoksi todetaan, että keruuaineistoon ja sen luettelointitietoihin liittyvät henkilötiedot voidaan asettaa käytettäväksi henkilötietojen käsittelyä koskevan lainsäädännön sallimassa laajuudessa.

SKS rekisterinpitäjänä ylläpitää rekisteriä vastaajien yhteystiedoista myöhempiä, esimerkiksi tekijänoikeuksien tai käyttörajoitusten valvontaan liittyviä yhteydenottoja ja tutkimustarkoituksia varten ja noudattaa tähän liittyen omia henkilötietojen käsittelyä koskevia käytäntöjään.
NIMI JA YHTEYSTIEDOT

Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä: www.finlit.fi/tietosuoja