Koronakevät

Koronakevät. Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay
SKS kerää kokemuksia koronaviruksesta 12.3.–16.9.2020

Huom. Keruun vastausaikaa on pidennetty ja kysymyksiä täydennetty 7.4.2020.

Vuoden 2020 keväästä on tullut koronakevät. Koronaviruksen uusi muoto COVID-19 on muodostunut maailmanlaajuiseksi pandemiaksi ja sitä myöten hallinnut niin kahvipöytäkeskusteluita kuin uutisotsikoitakin. Tartuntatautiepidemia sai alkunsa Kiinasta vuodenvaihteessa ja on matkaajien myötä levinnyt sieltä ympäri maailmaa.  Myös Suomessa tartuntojen määrä kasvaa päivittäin. Korona on pudottanut pörssikursseja, perunut konsertteja ja urheilutapahtumia, sulkenut maiden rajoja sekä aiheuttanut laajoja karanteeneja ympäri maailmaa.  

Mitä tunteita ja ajatuksia koronaviruksen leviäminen maailmalla ja Suomessa on herättänyt? Kerro kokemuksistasi ja tuntemuksistasi! Kirjoittamisen apuna voit käyttää seuraavia kysymyksiä:

 • Miten koronapandemia on vaikuttanut arkeesi tai tapoihisi? Miten yrität välttää tartunnan?
 • Oletko joutunut tai onko lähipiirissäsi jouduttu kotikaranteeniin? Millaista kotikaranteenissa eläminen on? Miten ja missä vaiheessa aloit varautua kotikaranteeniin?
 • Onko sinulta tai lähipiiriisi kuuluvalta testattu koronavirusta? Millainen tilanne oli? Onko joku lähipiirissäsi sairastunut koronavirukseen?

Eristäytymisen arki

 • Miten sosiaalinen eristäytyminen on vaikuttanut arkeesi? Jos asut yksin, oletko kokenut enemmän yksinäisyyttä? Jos taloudessasi on useampia henkilöitä, miten olet yhteisen eristäytymisen kokenut?  Käykö lapsesi etäkoulua?  Onko usean henkilön läsnäolo vaatinut arjen uudelleenjärjestelyä tai uusia pelisääntöjä?
 • Mistä on ollut erityisen vaikea luopua? Mitä kaipaat eniten ajalta ennen koronakriisiä?
 • Miltä koronakevät näyttää kotonasi? Lähetä meille kuvia arjestasi. 
 • Millaisia huhuja, kauhukertomuksia tai vitsejä koronasta tai siihen varautumisesta olet kuullut tai nähnyt? Miten suhtaudut niihin?
 • Pidä ajatuksistasi koronapäiväkirjaa ja lähetä se meille keruun päätyttyä.

Työ ja koulu

 • Miten koronavirus näkyy alallasi tai työpaikallasi? Millaista ohjeistusta työpaikaltasi on annettu koronaviruksesta ja mitä ajatuksia se on herättänyt? Onko koronapandemia aiheuttanut alallasi lomautuksia tai tavallista enemmän työtä?
 • Miten olet kokenut koronaviruksen aiheuttamat muutokset koululaisena, opiskelijana tai opettajana?
 • Työskenteletkö hoitoalalla? Kerro meille kokemuksistasi.

Vapaa-aika ja yhteydenpito läheisiin

 • Miten pidät yhteyttä lähipiiriisi? Miten yhteydenpitosi on muuttunut koronaviruksen myötä? Miten käytät sähköisiä viestintävälineitä yhteydenpidossasi?
 • Miten koronavirus on vaikuttanut vapaa-ajan viettoosi? Ovatko harrastuksesi siirtyneet virtuaalisiksi tai oletko aloittanut uusia harrastuksia?
 • Oletko osallistunut johonkin hyvän mielen tempaukseen kriisin aikana?

Tulevaisuuden näkymät

 • Millaisia seurauksia arvelet koronavirusepidemialla olevan maailmanlaajuisesti ja Suomessa?
 • Minkä koronaviruksen myötä syntyneen tai vahvistuneen tavan toimia haluaisit jäävän pysyväksi tai jäävän pois viruksen laannuttua? Miksi?

Keruun järjestää Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Vastaukset arkistoidaan SKS:n arkistoon. Tiedotamme keruun tuloksista loppuvuonna 2020. Arvomme kaikkien vastaajien kesken kirjapalkintoja.

Lisätietoja:
SKS:n arkisto, puh. 0201 131 240, keruu@finlit.fi

Vastausohjeet

Kirjoita omalla kielelläsi ja tyylilläsi. Tekstien pituutta ei ole rajoitettu. Otamme vastaan myös valokuvia, kuvakaappauksia, äänitteitä, videoita, aikaisemmin tehtyjä muistelutekstejä ja haastatteluita. Lähetä vain sellaista aineistoa, jonka lähettämiseen sinulla on oikeus ja/tai lupa. Kysymme sinulta luvan aineiston arkistointiin SKS:n arkistoon sekä aineiston käyttöön arkiston sääntöjen mukaisesti.

Tutustu SKS:n arkiston luovutusohjeisiin ja käyttösääntöön.

Lähetä kirjoituksesi 16.9.2020 mennessä

 • alla olevalla lomakkeella
 • sähköpostin liitetiedostona osoitteeseen keruu@finlit.fi
  • merkitse aihekenttään tunnus ”Koronakevät"
  • liitä mukaan lupa lähettämäsi aineiston arkistoimiseen SKS:n arkistoon nimellä tai nimimerkillä sekä yhteys- ja taustatiedot – voit käyttää liitteenä olevaa lomaketta.
 • postitse osoitteeseen Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, arkisto, PL 259, 00171 Helsinki
  • merkitse kuoreen tunnus ”Koronakevät”
  • liitä mukaan lupa lähettämäsi aineiston arkistoimiseen SKS:n arkistoon nimellä tai nimimerkillä sekä yhteys- ja taustatiedot – voit käyttää liitteenä olevaa lomaketta.

 

Jos kirjoituksesi ylittää 5 000 merkkiä, liitä teksti tiedostona.
TAUSTATIEDOT
Taustatietosi ovat tärkeitä aineistojen käytölle. Tällä lomakkeella antamasi taustatiedot yhdistetään vastaukseesi.
VASTAUSTEN ARKISTOINTI JA KÄYTTÖ
SKS:n tarkoitus on säilyttää ja saattaa aineisto yleisön käytettäväksi tehtäviensä mukaisesti. SKS:n tehtävänä on edistää, tutkia ja tehdä tunnetuksi suomalaista kulttuuria. SKS käsittelee keruuaineistoon liittyviä henkilötietoja EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (2016/679) ja tietosuojalain (1050/2018) mukaisesti yleisen edun mukaisia arkistointitarkoituksia varten. Keruuaineisto, sen luettelointitiedot ja niihin liittyvät henkilötiedot säilytetään arkistointitarkoituksessa pysyvästi ja voidaan asettaa vapaasti käytettäväksi lainsäädännön sallimassa laajuudessa ja SKS:n arkiston kulloinkin voimassaolevan käyttösäännön mukaisesti. Käsiteltäessä henkilötietoja yleisen edun mukaisia arkistointitarkoituksia varten tietosuoja-asetuksen mukaiset rekisteröidyn oikeudet eivät pääsääntöisesti sovellu.

Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä sivuiltamme.
Lisätietoja aineistojen käytöstä.

Mikäli sinulla on kysyttää henkilötietojen käsittelystä ja aineistojen käytöstä, voit olla myös yhteydessä SKS:n arkiston asiakaspalvelupisteisiin.

LUPA AINEISTON ARKISTOINTIIN JA KÄYTTÖÖN
YHTEYSTIEDOT
Yhteystietojen antaminen on vapaaehtoista. Kysymme yhteystietoja, koska arvomme vastaajien kesken kirjapalkintoja. Tämän lisäksi käsittelemme vastaajien yhteystietoja myöhempiä, esimerkiksi mahdollisia tutkimustarkoituksia sekä tekijänoikeuteen liittyviä lupatiedusteluja varten, sillä aineiston julkaiseminen tai käyttö esityksissä on mahdollista vain tekijän luvalla. Mikäli lähettämäsi aineiston arkistoidaan nimimerkillä, poistamme yhteystietosi palkinnon arvonnan jälkeen. Tämän jälkeen aineistoa on mahdollista siteerata, mutta ei julkaista kokonaan.