Koronakevät

Koronakevät. Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay
SKS kerää kokemuksia koronaviruksesta 12.3.–15.6.2020

Vuoden 2020 keväästä on tullut koronakevät. Koronaviruksen uusi muoto COVID-19 on muodostunut maailmanlaajuiseksi pandemiaksi ja sitä myöten hallinnut niin kahvipöytäkeskusteluita kuin uutisotsikoitakin. Tartuntatautiepidemia sai alkunsa Kiinasta vuodenvaihteessa ja on matkaajien myötä levinnyt sieltä ympäri maailmaa. Tapauksia on todettu yli 100 maassa, myös Suomessa, ja tartuntojen määrä kasvaa päivittäin. Korona on pudottanut pörssikursseja, perunut konsertteja ja urheilutapahtumia, sulkenut maiden rajoja sekä aiheuttanut laajoja karanteeneja ympäri maailmaa.  

Kerro kokemuksistasi ja tuntemuksistasi koronavirukseen liittyen! Kirjoittamisen apuna voit käyttää seuraavia kysymyksiä:

 • Mitä tunteita ja ajatuksia koronaviruksen leviäminen maailmalla ja Suomeen on herättänyt?
 • Onko sinulta tai lähipiiriisi kuuluvalta testattu koronavirusta? Millainen tilanne oli, miltä se tuntui? Mitä seuraavaksi tapahtui?
 • Oletko joutunut tai onko lähipiirissäsi jouduttu kotikaranteeniin? Millaista kotikaranteenissa eläminen on? Oletko tai onko joku lähipiirissäsi sairastunut koronavirukseen?
 • Oletko varautunut kotikaranteeniin? Miksi tai miksi et? Miten ja missä vaiheessa aloit varautua?
 • Miten korona on vaikuttanut arkeesi tai tapoihisi? Miten yrität välttää tartunnan? Vältätkö jotain paikkoja tai tilanteita? Jos vältät, millaisia?
 • Miten korona näkyy työpaikalla tai koulussa? Millaista ohjeistusta työpaikoilta tai koulusta on annettu koronaviruksesta ja mitä ajatuksia ne ovat herättäneet?
 • Miten korona on vaikuttanut matkustamiseesi?
 • Millaista koronaviruksesta tiedottaminen on ollut? Miten media käsittelee aihetta?
 • Kerro millaista keskustelua koronasta käydään lähipiirissäsi. Entä Internetissä?
 • Millaisia huhuja, kauhukertomuksia tai vitsejä koronasta tai siihen varautumisesta olet kuullut tai nähnyt? Miten suhtaudut niihin?
 • Millaisia vaikutuksia tai seurauksia arvelet koronavirusepidemialla olevan maailmanlaajuisesti ja Suomessa?

Keruun järjestää Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Vastaukset arkistoidaan SKS:n arkistoon. Tiedotamme keruun tuloksista syksyllä 2020. Arvomme kaikkien vastaajien kesken kirjapalkintoja.

Lisätietoja:
SKS:n arkisto, puh. 0201 131 240, keruu@finlit.fi

Vastausohjeet

Kirjoita omalla kielelläsi ja tyylilläsi. Tekstien pituutta ei ole rajoitettu. Otamme vastaan myös valokuvia, kuvakaappauksia, äänitteitä, videoita, aikaisemmin tehtyjä muistelutekstejä ja haastatteluita. Lähetä vain sellaista aineistoa, jonka lähettämiseen sinulla on oikeus ja/tai lupa. Kysymme sinulta luvan aineiston arkistointiin SKS:n arkistoon sekä aineiston käyttöön arkiston sääntöjen mukaisesti.

Tutustu SKS:n arkiston luovutusohjeisiin ja käyttösääntöön.

Lähetä kirjoituksesi 15.6.2020 mennessä

 • alla olevalla lomakkeella
 • sähköpostin liitetiedostona osoitteeseen keruu@finlit.fi
  • merkitse aihekenttään tunnus ”Koronakevät"
  • liitä mukaan lupa lähettämäsi aineiston arkistoimiseen SKS:n arkistoon nimellä tai nimimerkillä sekä yhteys- ja taustatiedot – voit käyttää liitteenä olevaa lomaketta.
 • postitse osoitteeseen Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, arkisto, PL 259, 00171 Helsinki
  • merkitse kuoreen tunnus ”Koronakevät”
  • liitä mukaan lupa lähettämäsi aineiston arkistoimiseen SKS:n arkistoon nimellä tai nimimerkillä sekä yhteys- ja taustatiedot – voit käyttää liitteenä olevaa lomaketta.

 

Jos kirjoituksesi ylittää 5 000 merkkiä, liitä teksti tiedostona.
TAUSTATIEDOT
Taustatietosi ovat tärkeitä aineistojen käytölle. Tällä lomakkeella antamasi taustatiedot yhdistetään vastaukseesi.
VASTAUSTEN ARKISTOINTI JA KÄYTTÖ
SKS:n tarkoitus on säilyttää ja saattaa aineisto yleisön käytettäväksi tehtäviensä mukaisesti. SKS:n tehtävänä on edistää, tutkia ja tehdä tunnetuksi suomalaista kulttuuria. SKS käsittelee keruuaineistoon liittyviä henkilötietoja EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (2016/679) ja tietosuojalain (1050/2018) mukaisesti yleisen edun mukaisia arkistointitarkoituksia varten. Keruuaineisto, sen luettelointitiedot ja niihin liittyvät henkilötiedot säilytetään arkistointitarkoituksessa pysyvästi ja voidaan asettaa vapaasti käytettäväksi lainsäädännön sallimassa laajuudessa ja SKS:n arkiston kulloinkin voimassaolevan käyttösäännön mukaisesti. Käsiteltäessä henkilötietoja yleisen edun mukaisia arkistointitarkoituksia varten tietosuoja-asetuksen mukaiset rekisteröidyn oikeudet eivät pääsääntöisesti sovellu.

Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä sivuiltamme.
Lisätietoja aineistojen käytöstä.

Mikäli sinulla on kysyttää henkilötietojen käsittelystä ja aineistojen käytöstä, voit olla myös yhteydessä SKS:n arkiston asiakaspalvelupisteisiin.

LUPA AINEISTON ARKISTOINTIIN JA KÄYTTÖÖN
YHTEYSTIEDOT
Yhteystietojen antaminen on vapaaehtoista. Kysymme yhteystietoja, koska arvomme vastaajien kesken kirjapalkintoja. Tämän lisäksi käsittelemme vastaajien yhteystietoja myöhempiä, esimerkiksi mahdollisia tutkimustarkoituksia sekä tekijänoikeuteen liittyviä lupatiedusteluja varten, sillä aineiston julkaiseminen tai käyttö esityksissä on mahdollista vain tekijän luvalla. Mikäli lähettämäsi aineiston arkistoidaan nimimerkillä, poistamme yhteystietosi palkinnon arvonnan jälkeen. Tämän jälkeen aineistoa on mahdollista siteerata, mutta ei julkaista kokonaan.