Tuoksua mintun ja ruusun

Kukkaruukkuja. Kuva: Liisa Lehto
Kuva: Liisa Lehto
Muistitietokeruu perinne- ja hyötykasveista 1.4.–30.9.2021

Kasvaako pihallasi keisarinkruunu? Tuoksuvatko akileijat, varjoliljat, palavarakkaus tai suopayrtti kukkapenkissäsi? Katseletko malttamattomana siemenpusseja kevätauringon alkaessa lämmittää? Teetkö kasvimaasuunnitelmaa ehkä jo tammikuun paukkupakkasilla ja haaveilet tilli- ja persiljariveistä, kasvihuoneen punaposkisista tomaateista ja käyt kellarissa tutkimassa talvehtivia pelargonioita? Kuulut siis viherpeukaloihin!

Nyt meitä kiinnostavat kaikenlaiset kokemukset kasvimaista sekä perinne- ja hyötykasveista. Kerro omat muistosi!

Voit vastata vapaasti ja omalla tyylilläsi – ohessa joitain vinkkejä:

 • Miten kasviharrastuksesi alkoi? Oliko siihen joku erityinen kimmoke?
 • Onko sinulla kasvimaa, kasvihuone vai viljeletkö parvekkeella kasveja? Mikä on valikoimasi? Vaihtuvatko lajikkeet vuosittain?
 • Onko sinulla pihallasi vanhoja perennoja – mitä lajikkeita?
 • Oletko erikoistunut johonkin tiettyyn lajiin, esimerkiksi pelargonioihin tai ruusuihin? Kerro siitä.
 • Kasvatatko yrttejä? Jos kasvatat niitä ympäri vuoden, missä kasvatat niitä ja mitä?
 • Onko sinulla kasveja, joita olet siirtänyt esimerkiksi vanhalta kotiseudultasi tai saanut sukulaisilta nykyiseen kotipihaasi? Mitä nämä kasvit sinulle merkitsevät?
 • Kuulutko erilaisiin kasviyhdistyksiin tai -piireihin? Millaista harrastustoimintanne on?
 • Säilötkö, kuivaatko tai pakastatko kesän satoa myöhempää käyttöä varten?
 • Mitä viljeleminen, puutarhaharrastus ja kasvien kanssa touhuaminen merkitsevät sinulle?

Keruun järjestää Suomalaisen Kirjallisuuden Seura yhteistyössä Hyötykasviyhdistyksen kanssa. Vastaukset arkistoidaan SKS:n arkistoon. Tiedotamme keruun tuloksista syksyllä 2021. Arvomme kaikkien vastaajien kesken kirjapalkintoja.

Lisätietoja:
SKS:n arkisto, puh. 0201 131 240, keruu@finlit.fi

Vastausohjeet

Kirjoita omalla kielelläsi ja tyylilläsi. Tekstien pituutta ei ole rajoitettu. Otamme vastaan myös valokuvia, äänitteitä, videoita, aikaisemmin tehtyjä muistelutekstejä ja haastatteluita. Lähetä vain sellaista aineistoa, jonka lähettämiseen sinulla on oikeus ja/tai lupa. Kysymme sinulta luvan aineiston arkistointiin SKS:n arkistoon sekä aineiston käyttöön arkiston sääntöjen mukaisesti.

Tutustu SKS:n arkiston luovutusohjeisiin ja käyttösääntöön.

Lähetä kirjoituksesi 30.9.2021 mennessä

 • alla olevalla lomakkeella tai
 • postitse osoitteeseen Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, arkisto, PL 259, 00171 Helsinki
  • merkitse kuoreen tunnus ”Perinnekasvit”
  • liitä mukaan lupa lähettämäsi aineiston arkistoimiseen SKS:n arkistoon nimellä tai nimimerkillä sekä yhteys- ja taustatiedot – voit käyttää liitteenä olevaa lomaketta.
Jos kirjoituksesi ylittää 5 000 merkkiä, liitä teksti tiedostona.
TAUSTATIEDOT
Taustatietosi ovat tärkeitä aineistojen käytölle. Tällä lomakkeella antamasi taustatiedot yhdistetään vastaukseesi.
VASTAUSTEN ARKISTOINTI JA KÄYTTÖ
SKS:n tarkoitus on säilyttää ja saattaa aineisto yleisön käytettäväksi tehtäviensä mukaisesti. SKS:n tehtävänä on edistää, tutkia ja tehdä tunnetuksi suomalaista kulttuuria. SKS käsittelee keruuaineistoon liittyviä henkilötietoja EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (2016/679) ja tietosuojalain (1050/2018) mukaisesti yleisen edun mukaisia arkistointitarkoituksia varten. Keruuaineisto, sen luettelointitiedot ja niihin liittyvät henkilötiedot säilytetään arkistointitarkoituksessa pysyvästi ja voidaan asettaa vapaasti käytettäväksi lainsäädännön sallimassa laajuudessa ja SKS:n arkiston kulloinkin voimassaolevan käyttösäännön mukaisesti. Käsiteltäessä henkilötietoja yleisen edun mukaisia arkistointitarkoituksia varten tietosuoja-asetuksen mukaiset rekisteröidyn oikeudet eivät pääsääntöisesti sovellu.

Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä sivuiltamme.
Lisätietoja aineistojen käytöstä.

Mikäli sinulla on kysyttää henkilötietojen käsittelystä ja aineistojen käytöstä, voit olla myös yhteydessä SKS:n arkiston asiakaspalvelupisteisiin.

LUPA AINEISTON ARKISTOINTIIN JA KÄYTTÖÖN
YHTEYSTIEDOT
Yhteystietojen antaminen on vapaaehtoista. Kysymme yhteystietoja, koska arvomme vastaajien kesken kirjapalkintoja. Tämän lisäksi käsittelemme vastaajien yhteystietoja myöhempiä, esimerkiksi mahdollisia tutkimustarkoituksia sekä tekijänoikeuteen liittyviä lupatiedusteluja varten, sillä aineiston julkaiseminen tai käyttö esityksissä on mahdollista vain tekijän luvalla. Mikäli lähettämäsi aineisto arkistoidaan nimimerkillä, poistamme yhteystietosi palkinnon arvonnan jälkeen. Tämän jälkeen aineistoa on mahdollista siteerata, mutta ei julkaista kokonaan.