Elämää lukijana

Elämää lukijana. Kuva: Gary Wornell
Etsimme suomalaisten kokemuksia lukemisesta taitona, harrastuksena, elämänkaaren osana ja sosiaalisena toimintana. Kerro meille oma tarinasi 15.11.2014 mennessä!

Suomalaiset ovat lukijakansaa. Kirkko juurrutti kansaan lukutaitoa, ja jo 1600-luvulla korostettiin sisäluvun merkitystä. 1800-luvulta lähtien lukutaitoiset suomalaiset tarttuivat hanakasti monenlaiseen kirjallisuuteen. Yhä kirjakauppojen ja kirjastojen ovet käyvät tiuhaan tahtiin. – Onko lukemisen kulttuuri murroksessa? Muuttuvatko lukemisen tilanteet ja lukemiskokemukset sähköisen tiedonvälityksen maailmassa?

Kerro lukuelämyksistäsi ja lukemisen merkityksistä elämäsi eri vaiheissa. Miten ja milloin opit lukemaan? Luettiinko sinulle ääneen ennen koulun alkua, entä lukemaan oppimisen jälkeen? Kuka luki ja missä tilanteissa? Millaisia muistoja sinulla on lukemaan oppimisesta koulussa, kotona, sisarusten ja kavereiden kanssa tai muissa tilanteissa?

Kerro ensimmäisistä kirjoistasi. Missä iässä ja keneltä sait kirjoja? Mitä ne olivat? Millaisia muistoja liittyy kirjastoon ja kirjakauppoihin? Millaisia muistoja on kotisi kirjoista ja niiden säilytyspaikoista? Oliko kirjoja, joiden lukemista rajoitettiin tai kiellettiin ja joita luit salaa? Millaisia muistoja sinulla on lukemistilanteista? Miten lapsuudenkodissasi ja lähipiirissäsi suhtauduttiin lukemiseen?

Millaisia muistoja sinulla on sanoma- ja aikakauslehdistä? Mitä lehtiä perheesi jäsenet lukivat, tilasivat ja ostivat? Tilattiinko sinulle omia lehtiä, mitä? Missä paikoissa kodin ulkopuolella lehtiä luettiin? Talletettiinko lehtiä tai lehtijuttuja? Oliko lehtiä, joiden lukemista rajoitettiin tai joita piilottelit?

Miten lukemisen kulttuuri on muuttunut elämäsi aikana? Mitkä ovat tärkeimpiä ja rakkaimpia kirjojasi, joista et missään nimessä halua luopua? Miksi juuri nämä kirjat? Milloin, missä ja millaisissa tilanteissa luet nyt? Millaisia paikkoja lukemisella, kirjoilla ja kirjahyllyillä on nykyisessä kodissasi? Ovatko lukemistilanteet ja mielikirjasi muuttuneet ajan kuluessa? Mitä lukutaito mielestäsi tarkoittaa?

Millaisia kokemuksia sinulla on sähköisistä kirjoista? Mitä painettuja lehtiä luet, missä ja miksi? Mitä verkkolehtiä seuraat, missä luet niitä? Kuulutko tai oletko kuulunut lukupiireihin tai muihin yhteisöihin (myös verkkoyhteisöihin), joissa luetaan kirjoja yhdessä ja keskustellaan niistä?

Keruun tuloksista tiedotetaan vuoden 2014 loppuun mennessä. Vastaajien kesken arvomme kirjapalkintoja.

Elämää lukijana-kyselyn järjestävät Suomen Kirjahistoriallinen Seura ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Kirjoituksia tullaan käyttämään tutkimusaineistona ja ne arkistoidaan SKS:n kirjallisuusarkistoon.

Lisätietoja:
Katri Kivilaakso, katri.kivilaakso@finlit.fi, p. 040 534 1923
Tuija Laine, tuija.laine@helsinki.fi

Vastausohjeet

Kirjoita omalla kielelläsi ja tyylilläsi. Voit osallistua omalla nimellä tai nimimerkillä. Merkitse vastaukseesi suostumuksesi siihen, että lähettämäsi aineisto arkistoidaan nimelläsi SKS:n arkistoon tai ilmoita, jos haluat vastauksesi arkistoitavan nimimerkillä. Tutustu SKS:n arkistojen keruuohjeisiin.

Lähetä kirjoituksesi 15.11.2014 mennessä