Kenen joukoissa seisoin?

Opiskelijoiden mielenosoitus iskulauseineen 28.11.1972. Kuva: Tiedonantaja, Kansan Arkisto.
Opiskelijoiden mielenosoitus iskulauseineen 28.11.1972. Kuva: Tiedonantaja, Kansan Arkisto.
Muistitiedon keruu 1970-luvun taistolaisliikkeestä 15.8.2015–15.2.2016

Olitko mukana taistolaisliikkeessä? Miksi olit mukana ja millä tavoilla toimit? Mihin taistolaisuus kohdallasi loppui, vai loppuiko se? Onko sinulla tallessa tähän aikaan tai asiaan liittyviä valokuvia, muistivihkoja, päiväkirjoja, kirjeitä, opintoaineistoja, puheita tai muuta arkistoaineistoa?

Nuoriso kaipasi sotien jälkeiseen kulttuuri-ilmapiiriin tuulettamista. Tämä sukupolvikonfliktiksi kuvailtu arvojen ravistelu alkoi jo 1960-luvulla. Kylmän sodan kahtiajakautunut ilmapiiri, ydinsodan uhka, sosiaaliset epäkohdat ja median esiin nostamat kolmannen maailman ongelmat vaativat ottamaan kantaa ja valitsemaan puolensa. Moni valitsi kiihkeän ja äänekkään vasemmistoradikaalin nuoriso- ja opiskelijaliikkeen.

Kenen joukoissa seisoin? -keruussa toivomme erityisesti liikkeessä mukana olleiden tulkintoja, muistoja ja materiaalia 1970-luvulta. Toivomme, että kerrot myös taistolaisaikojesi asuinpaikkasi ja kuvailet perhetaustaasi ja koulutustasi. Keruu liittyy FM Liisa Lalun väitöskirjatyöhön Olen valmis käymään oman pienen taisteluni. – Naiset 1970-luvun nuortaistolaisessa liikkeessä.

Lähtökohtana kirjoituksellesi voit käyttää esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:

  • Miten, milloin ja missä lähdit mukaan taistolaisliikkeeseen? Mikä politisoitumiseesi vaikutti? Miten päädyit juuri vasemmistoradikalismiin? Olitko mukana esimerkiksi Teiniliitossa? Miten lähtemisesi taistolaisliikkeeseen vaikutti muihin ihmisiin, esimerkiksi perhe- tai ystävyyssuhteisiisi?
  • Mitä taistolaisuus sinulle merkitsi? Olitko mukana liikkeen laulu- tai kulttuuritoiminnassa vai olitko enemmän järjestöaktiivi? Kerro tapahtumista, joihin osallistuit. Teitkö agitaatiotyötä ja jos teit, millaisena sen koit? Millaisia arvoja puolustit ja mistä unelmoit? Kerro, mitä luit, mitä musiikkia kuuntelit ja millaisia elokuvia katsoit?
  • Millainen oli sinusta hyvä taistolainen? Millaisia esikuvia sinulla oli? Millainen oli taistolainen yhteisö? Miten sosiaalinen kontrolli vaikutti? Millaisina muistat taistolaistoverisi? Kuvaile, miten taistolaiset erottuivat muista.
  • Mikä merkitys sukupuolella oli taistolaisliikkeessä? Millaisia sukupuolirooleja taistolaisliikkeen sisällä oli? Mikä oli taistolaisuuden suhde feminismiin? Miten seksuaalivähemmistöt nähtiin liikkeen sisällä, tai puhuttiinko heistä lainkaan? Oliko seksuaalisuus yleensä esillä taistolaisuudessa? Oliko seurustelu sallittua?
  • Mihin oma taistolaisuutesi loppui? Miten jätit liikkeen? Kerro, mitä elämääsi tuli taistolaisuuden tilalle? Miten suhtaudut nykyään politiikkaan ja yhteiskunnalliseen toimintaan?
  • Millaisissa tilanteissa ja kenen kanssa muistelet taistolaisaikojasi? Jäikö taistolaisuudesta jotain arvoja tai suhtautumistapoja elämään? Kuvaile, miten taistolaisliikkeeseen kuuluminen on vaikuttanut myöhempään elämääsi?

Keruun järjestävät tutkija Liisa Lalu, Kansan Arkisto ja SKS.

Tiedotamme keruun tuloksista maaliskuussa 2016. Arvomme kaikkien osallistuneiden kesken kirjapalkintoja.

Lisätietoja:
kokoelmapäällikkö Katri Kivilaakso, katri.kivilaakso@finlit.fi, p. 040 534 1923 sekä
Liisa Lalu, lhlalu@utu.fi

Vastausohjeet

Muistitiedon arkistointi SKS:n arkistoon
Voit osallistua omalla nimellä tai nimimerkillä. Kerro vastauksessa syntymävuotesi, sukupuolesi, asuinpaikkasi taistolaisaikana sekä kuvaile perhetaustaasi ja koulutustasi. Kirjoituksia tullaan käyttämään tutkimusaineistona ja ne arkistoidaan SKS:n arkistoon.

Vastaa 15.2.2016 mennessä

Arkistointi Kansan Arkistoon
Muistikirjat, päiväkirjat, kirjeet ja erilaiset aiheeseen liittyvät dokumentit sekä muun taistolaisuuteen liittyvän henkilökohtaisen aineiston voit toimittaa Kansan Arkistoon osoitteeseen Vetehisenkuja 1, 00530 Helsinki. Kansan Arkistoon luovutetusta arkistoaineistosta tehdään erillinen sopimus, jossa mm. määritellään aineiston käytön ehdot.

Lisätietoja:
tutkijapalvelu, info@kansanarkisto.fi, p. 044 721 0320 tai Marita Jalkanen, marita.jalkanen@kansanarkisto.fi,