Kulttuurien tutkimuksen kokoelma

Kirjaston kulttuurien tutkimuksen kokoelma on vernakulaaria kulttuuria ja kulttuurisia ilmiöitä käsittelevien tietoaineistojen kokonaisuus.

Kulttuurien tutkimuksen kokoelmassa on koti- ja ulkomaista kirjallisuutta seuraavilta aloilta:

  • folkloristiikka
  • etnologia
  • kulttuuriantropologia
  • uskontotiede.

Näiden alojen kotimainen tutkimuskirjallisuus pyritään hankkimaan kirjastoon kattavasti. Kansainvälisen kirjallisuuden valintaan vaikuttavat suomalainen ja kansainvälinen tieteellinen keskustelu ja alan tutkijoiden ja tutkimushankkeiden tarpeet.

Kokoelma käsittää edustavan valikoiman painettuja monografioita, kausijulkaisuja ja hakuteoksia. Tutkimuskirjallisuuden ohella siihen kuuluu kansanperinteen ainesjulkaisuja eri puolilta maailmaa. 

Kotimaiset painetut kirjat ja lehdet ovat avokokoelmassa, josta ne saa käyttöön heti. Ulkomaiset ennen vuotta 1970 julkaistut kirjat ja ennen vuotta 2000 julkaistut lehdet ovat varastossa. Ne saat käyttöösi tekemällä varastotilauksen

Painettujen aineistojen lisäksi kokoelmassa on alan tutkimuksen kannalta tärkeitä kotimaisia ja kansainvälisiä elektronisia aineistoja. Voit hakea avoimia ja lisensoituja e-lehtiä ja -kirjoja SKS:n Finnan kautta (ks. Elektronisten aineistojen käyttöehdot). Tiedonlähteet verkossa -sivulle on koottu linkkejä keskeisiin tietokantoihin ja muihin verkkotiedonlähteisiin. Tutustu myös tutkijoita ja opiskelijoita varten laatimaamme tieteenalaoppaaseen: Folkloristiikka.

Kulttuurien tutkimusta tukevaa kirjallisuutta on myös kirjaston muissa kokoelmissa. Yleiskokoelmissa on muun muassa historiantutkimusta ja paikallishistorioita, sosiologiaa ja kirjallisuudentutkimusta. Erikoiskokoelmissa on kulttuurien tutkimukseen soveltuvaa lähdeaineistoa.