Minun eduskuntani

Minun eduskuntani
Eduskuntaan ja kansanedustajiin liittyvän muistitiedon keruu 1.1.–15.8.2016

Jokaisella meistä on mielikuvia sekä eduskunnasta että kansanedustajista, monilla myös muistoja ja omakohtaisia kokemuksia. Muistitiedon keruulla haluamme tavoittaa juuri sinun kokemuksiasi ja muistojasi eduskunnasta historian eri vaiheissa.

Ideoita ja innostusta kirjoituksellesi voit hakea alla olevista kysymysryhmistä:

Kansalaisvaikuttaminen

 • Kerro, miten olet vaikuttanut eduskunnan kokoonpanoon tai siellä käsiteltäviin asioihin. Näin teimme Eva / Esa Ehdokkaasta kansanedustajan! Millaisiin asioihin olet pyrkinyt vaikuttamaan ja miten? Kuvaile kokemuksiasi osallistumisesta mielenosoitukseen Eduskuntatalolla tai nettikampanjaan.
 • Kerro, miten olet pitänyt yhteyttä kansanedustajiin. Mikä on ollut paras tapa tavoittaa kansanedustajia? Miten viestintätekniikan kehitys ja sosiaalinen media ovat vaikuttaneet yhteydenpitoon? Kerro kokemuksiasi kansanedustajien tapaamisista.
 • Kerro, miten kansalaisaloite on toiminut. Oletko ollut mukana kansalaisaloitteessa? Kerro kokemuksistasi!

Eduskunta ja kansanedustajan työ

 • Kerro, miten kansanedustajan profiili on muuttunut. Millaisia tietoja ja taitoja kansanedustajalta on edellytetty ja edellytetään? Kerro kansanedustajasta, joka on tehnyt sinuun vaikutuksen. Millainen on ihannekansanedustajasi? Kerro eduskuntaan ja kansanedustajiin liittyviä tarinoita, vitsejä ja sattumuksia.
 • Kerro, miten kansanedustajiin on suhtauduttu. Millainen on kansanedustajan rooli kotipaikkakunnallasi? Miten kansanedustajasi on ajanut eduskunnassa alueesi asioita tai auttanut sinua ongelmissasi? Anna esimerkkejä toteutuneista ja toteutumattomista vaalilupauksista. Kerro, mikä on saanut sinut vaihtamaan ehdokasta tai puoluetta.
 • Kerro käsityksiäsi kansanedustajan työstä. Mikä eduskunnan säätämä laki on erityisesti vaikuttanut elämääsi? Kerro, millaista valtaa kansanedustaja käyttää. Kuvaile, millaista on seurata keskustelua eduskunnan lehtereiltä tai suullista kyselytuntia televisiosta. Kerro, miksi arvostat tai et arvosta kansanedustajan työtä.
 • Kerro, millaisia tunteita eduskuntaan on liittynyt eri aikoina. Millaisia omakohtaisia toiveita, odotuksia tai pettymyksiä eduskuntatyöhön on liittynyt? Mikä eduskunnan päätös on erityisesti sykähdyttänyt sinua?
 • Kerro, millaisia mielikuvia Eduskuntatalo ja sen arkkitehtuuri tai tapahtumat herättävät. Kuvaile käyntejäsi Eduskuntatalossa tai Kansalaisinfossa! Millaisiin eduskunnan tai kansanedustajan järjestämiin tapahtumiin olet osallistunut? Mitä Eduskunnan kirjasto on merkinnyt sinulle?
 • Kerro, mistä medioista saat tietoa eduskunnasta. Miten ja millä välineillä – lehdistö, radio, tv, netti, sosiaalinen media – olet muodostanut käsityksesi eduskuntatyöstä? Kenen ääni, kasvot tai kirjoitukset ovat kulloinkin tulkinneet osuvasti Arkadianmäen tapahtumia? Muistatko merkittävän uutisen, lehtijutun, tv-keskustelun tai sosiaalisen median viestin?

Minun eduskuntani -keruu on osa eduskunnan ohjelmaa, jolla juhlitaan satavuotista Suomen itsenäisyyttä 2017.

Tiedotamme keruun tuloksista syksyllä 2016. Kaikkien vastanneiden kesken arvomme palkintoja.

Minun eduskuntani -keruun järjestävät eduskunta, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Svenska Litteratursällskapet i Finland.

Lisätietoja:
SKS:n arkisto, keruu@finlit.fi, 0201 131 240
Eduskunta, www.eduskunta.fi/FI/minuneduskuntani

Vastausohjeet

Kirjoita omalla kielelläsi. Voit osallistua omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Tekstien pituutta ei ole rajoitettu. Aiheen käsittely ja tyyli ovat vapaat. Kirjoita vastaukseesi oma ja mahdollisen haastateltavan suostumus siihen, että lähettämäsi aineisto arkistoidaan nimellä tai nimimerkillä SKS:n arkistoon. Jos julkaisemme aineistoa, julkaisemme sitä nimettömänä, ilman tunnistamisen mahdollistavia henkilötietoja.

Tutustu SKS:n arkiston keruuohjeisiin.

Lähetä kirjoituksesi 15.8.2016 mennessä

 • alla olevalla lomakkeella tai
 • postitse osoitteeseen Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, arkisto, PL 259, 00171 Helsinki, merkitse kuoreen tunnus ”Eduskunta” tai
 • sähköpostin liitetiedostona osoitteeseen keruu@finlit.fi, merkitse aihekenttään otsikoksi ”Eduskunta”.
Jos kirjoituksesi ylittää 5 000 merkkiä, liitä teksti tiedostona.
Kun olet valinnut tiedoston, paina Siirrä. Tiedosto siirtyy samalla SKS:n palvelimelle.