Niin kasaria!

Kuva: Jenna Post
Kuva: Jenna Post
Muistitiedon keruu 1.2.–30.11.2015

Elitkö nuoruuttasi 1980-luvulla? Kerro millaisia musiikkiin liittyviä muistoja sinulla on tuolta vuosikymmeneltä!

1980-luku päättyi neljännesvuosisata sitten. Populaarimusiikissa vuosikymmen sisälsi monenlaisia tyylejä ja alakulttuureita: Suomessa oli Eput, Popeda, Pelle Miljoona ja maailmalla puolestaan Clash, U2, Wham ja Stock, Aitken, Waterman – ja kaikkea muuta maan ja taivaan välillä Yleisradion Rockradiota, taivaskanavien musiikkivideotarjontaa ja muita kaupallisia medioita unohtamatta.

Keräämme 1980-luvulla nuoruuttaan eläneiden suomalaisten musiikkiin liittyviä kertomuksia, kokemuksia ja muistoja. Kirjoitusten avulla haluamme hahmottaa sitä, miten musiikki kuului, näkyi ja vaikutti 1980-luvun suomalaisiin nuoriin. Tutkimuksella pyrimme myös kartoittamaan sitä, miten tuota aikakautta muistetaan ja mitä merkityksiä musiikille annettiin ja annetaan nykypäivänä.

Millaisia musiikkimuistoja sinulla on 1980-luvulta? Voit muistella 1980-luvun musiikkimaailmaa vaikkapa seuraavien kysymysten avulla: 

  • Millaista musiikkia kuuntelit? Millaista musiikkia ystäväsi kuuntelivat?
  • Mistä sait musiikkia – ostitko, nauhoititko, lainasitko…?
  • Kenen kanssa ja missä kuuntelit musiikkia? Kenen kanssa keskustelit siitä? Mitä musiikkivideoita tai -esityksiä näit? Kävitkö keikoilla ja/tai festivaaleilla? Millaisia muistoja ja/tai tunteita niihin liittyy?
  • Mitä kautta tutustuit uusiin yhtyeisiin, solisteihin tai kappaleisiin?
  • Miten musiikki näkyi elämässäsi esimerkiksi pukeutumisessa, omistamissasi tavaroissa tai jotenkin muutoin?
  • Innostiko musiikin kuuntelu sinua johonkin musiikkiin liittyvän harrastuksen pariin, esimerkiksi bändin perustamiseen, jonkin instrumentin soittamiseen, pienlehtitoimintaan?
  • Mitä musiikki sinulle merkitsi 1980-luvulla? Entä nyt – millainen merkitys 1980-luvulla kuuntelemallasi musiikilla on elämässäsi tänä päivänä?

Voit kirjoittaa myös yksittäisistä musiikkiin liittyvistä asioista tai tapahtumista, jotka ovat jääneet mieleesi ja joilla on ollut sinulle merkitystä. Muistojen lisäksi myös (valo)kuva-aineisto on tervetullutta.

Keruun järjestävät Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitoksen koordinoima Niin kasaria -tutkimusohjelma, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Svenska litteratursällskapet i Finland.

Parhaat kirjoitukset palkitsemme tietenkin 1980-luvun musiikkiin liittyvillä palkinnoilla. Tiedotamme keruun tuloksista joulukuussa 2015.

Lisätietoja:
SKS:n kansanrunousarkisto, p. 0201 131 240, keruu@finlit.fi
professori Petri Karonen, p. 0400 247 388, niinkasaria@jyu.fi

Vastausohjeet

Kirjoita omalla kielelläsi. Voit osallistua omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Tekstien pituutta ei ole rajoitettu. Aiheen käsittely ja tyyli ovat vapaat. Pyydämme sinua kuitenkin kertomaan syntymävuotesi ja asuinpaikkasi 1980-luvulla.

Kirjoita vastaukseesi suostumuksesi siihen, että lähettämäsi aineisto arkistoidaan tutkimuskäyttöön nimelläsi SKS:n arkistoon ja nimettömänä Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon tai ilmoita, jos haluat vastauksesi arkistoitavan nimimerkillä. Tutustu SKS:n arkistojen keruuohjeisiin.

Lähetä kirjoituksesi 30.11.2015 mennessä