Helsingin Kirjamessut

Kuva: Laura Tikkanen, SKS
Aika: 
26.10.2017 - 10:00 - 29.10.2017 - 18:00
Paikka: 
Messukeskus, Messuaukio 1, Helsinki

Tervetuloa vierailemaan SKS:n osastolla 6e60!

SKS:n ohjelma

Torstai 26.10.

klo 13.00–13.30 Kullervo
Seppo Zetterberg: Uusi Viron historia

Suomalaisten suosituin matkakohde, etelänaapurimme Viro on nyt 99-vuotias. Miltä näyttää juhlavuoteen valmistautuva Viro? Onko sen ja Suomen historialla mitään yhtäläisyyksiä? Seppo Zetterberg kertoo, mitä kaikkien pitäisi tietää Viron historiasta.

Haastattelijana Heikki Rausmaa.

klo 14.00–14.25 Tiedekirjan osasto
Simo Heininen: Uusi Suomen kirkkohistoria

Perjantai 27.10.

klo 10.30–11.00 Olohuone
Ville Hänninen: Kirjan kasvot – Sata vuotta suomalaisia kirjankansia

Kirjan henki tiivistyy kanteen. Vanhat kannet herättävät muistoja jostain jo melkein unohtuneesta. Kirjan kasvot kertoo tarinoita kaikkien tuntemien kirjankansien synnystä ja tuo esiin ihmisiä kansien takana – suomalaisen kirjataiteen mestareita.

Haastattelijana Karo Hämäläinen.

klo 10.30–11.00 Kirjakahvila
Karolina Kouvola, Harmaasudet ry: Soturit – Assassiineista samuraihin

Keitä olivat historian pelätyimmät taistelijat temppeliritareista samuraihin? Millaista oli elämä ninjana tai tugeenikuristajana? Mystiset soturikulttuurit elävät yhä kirjallisuudessa, elokuvissa ja peleissä. Lavalla nähdään myös viikinkitaistelu!

Haastattelijana Sini Kangas.

klo 10.30–11.00 Mika Waltari
Ritva Ylönen: Kalle Päätalo – Kirjailijan elämä

Kalle Päätalon elämäntarina on yhtä vuoristorataa. Miten köyhän kodin pojasta tuli yksi Suomen kaikkien aikojen suosituimmista kirjailijoista? Mistä laveasanainen kirjailija vaikeni? Elämäkerta muuttaa betoniin valetulta tuntuneen kuvan Päätalosta.

Haastattelijana Kyösti Karvonen.

klo 12.00–12.30 Suomalainen Kirjakauppa
Karolina Kouvola, Harmaasudet ry: Soturit – Assassiineista samuraihin

Haastattelijana Sini Kangas.

klo 12.00–12.30 Magia
Minna Saarelma-Paukkala: Etunimikirja – Suomalaiset nimitrendit 2000-luvulla

Nyt puhutaan nimistä! 2000-luvulla moni lapsi on saanut uusvanhan nimen. Myös kansainväliset ja yksilölliset, jopa vanhempien itse keksimät, nimet ovat suosittuja. Almanakkatoimiston johtaja kertoo, millaisista nimistä suomalaiset innostuvat nyt.

Haastattelijana Pasi Heikura.

klo 12.00–12.30 Katri Vala
Anne Puonti: Presidentinlinna

Presidentinlinna täyttää 200 vuotta! Upea rakennus on toiminut mm. keisarillisena palatsina, sotilassairaalana – ja itsenäistymisen jälkeen presidentin edustustilana ja asuntona. Millaista on arki Linnassa, entä juhlat kristallikruunujen loisteessa?

Haastattelijana Laura Kolbe.

klo 12.00–12.30 Mika Waltari
Silja Vuorikuru ja Panu Rajala: Eino Leino ja Aino Kallas

Eino Leino oli runoilija isolla R:llä. Aino Kallakselle inspiraatio oli lähes uskonnollinen kokemus. 1900-luvun alun taiteilijat tunnetaan myös kielletystä rakkaudesta toisiinsa. Elämäkerrat avaavat myrskyisiä elämänkohtaloita ja ajan kulttuurielämää.

klo 13.00–13.30 Eino Leino
Helena Pilke: Propagandaa Itä-Karjalaan

Suomi miehitti Itä-Karjalan syksyllä 1941, ja itäkarjalaisista alettiin heti kasvattaa kunnon suomalaisia. Suur-Suomi ideologian kyllästämä propaganda vakuutti, että Suomessa kaikki on paremmin. Millaista oli Suomen sotilashallinnon käännytystoiminta?

Haastattelijana Lasse Lehtinen.

klo 16.30–16.55 Tiedekirjan osasto
Marja-Liisa Honkasalo: Mielen rajoilla

Lauantai 28.10.

klo 12.30–12.55 Tiedekirjan osasto
Karolina Kouvola: Soturit – Assassiineista samuraihin

klo 14.30–15.00 Olohuone (Tiedetori)
Erkki Vettenniemi: Suomalainen hiihtodoping

Lahden 2001 jälkeen paheksujia riitti presidenttiä myöten. Hiihto ja lääkitys ovat kuitenkin aina kuuluneet yhteen: edes 1800-luvulla ei kilpailtu vain kansallishengen voimalla, epon käytössä Suomi oli ensimmäisiä. Mikä on hiihtodopingin koko tarina?

Haastattelijana Axa Sorjanen.

klo 15.00–15.30 Olohuone (Tiedetori)
Heini Kainulainen ja Jenni Savonen: Vanha liitto

Vanha liitto aloitti kovien huumeiden käyttönsä ensimmäisen huumeaallon nosteessa, lähiöistymisen aikana. Millaista oli heidän elämänsä ja heihin kohdistettu kontrolli? Millaisista huumekulttuurin ilmiöistä he kertovat?

Haastattelijana Hanna Kuusi.

klo 15.30–16.00 Olohuone (Tiedetori)
Anneli Sarhimaa: Vaietut ja vaiennetut – Karjalankieliset karjalaiset Suomessa

Karjalan kieli ja karjalankielisten oikeudet on sivuutettu Suomessa viime vuosiin saakka. Miksi karjalan kielestä on vaiettu ja miksi sitä on vähätelty? Miten nyky-Suomessa tulisi tukea karjalan kielen puhujia?

Haastattelijana Kirsikka Moring.

klo 18.00–18.30 Olohuone (Tiedetori)
Terhi Utriainen: Enkeleitä työpöydällä

Enkelit kiinnostavat ihmisiä ja enkelituotteet myyvät. Mutta millä tavoin nykymaailmassa on mahdollista uskoa enkeleihin? Kenttätutkimus enkeleihin uskovien parissa vei tutkijan mm. joogakoulun enkelimeditaatioviikolle ja enkelihoitajakurssille.

Haastattelijana Olli Seppälä.

klo 18.30–19.00 Eino Leino
Jussi Jalonen: Summan tarina

Summassa testattiin talvisodan henki; eri lähtökohdista sotaan joutuneet miehet kävivät yhdessä läpi torjuntavoiton ja rintaman murtumisen. Miltä tuntui luokkarajat ylittävä yhteishenki, entä tappaminen, rintamakarkuruus tai taistelutoverin kuolema?

Haastattelijana Teemu Keskisarja.

klo 19.00–19.30 Eino Leino
Hannu Takala: Puna-armeijan sotasaalis

Luovutettuun Karjalaan jäi suurin osa evakkoon lähteneiden omaisuudesta. Mitä sille tapahtui, kun talvisota päättyi? Puna-armeija keräsi sotasaalisvarastoihinsa mm. suomalaista arvotaidetta, josta osa on yhä Venäjällä museoissa ja arkistoissa.

Haastattelijana Anna Kortelainen.

Sunnuntai 29.10.

klo 15.30–16.00 Olohuone
Maija Vilkkumaa, Olavi Uusivirta: Miten lauluni syntyvät?

Teoksessa Miten lauluni syntyvät yhdeksän tunnettua suomalaista lauluntekijää kertoo urastaan ja taiteestaan. He kirjoittavat siitä, miten laulut syntyvät, miten tullaan lauluntekijäksi, millaista on lauluntekijän arki. Kaksi lauluntekijää, Olavi Uusivirta ja Maija Vilkkumaa, ovat Kirjamessuilla Tapio Wilskan haastattelussa.

Haastattelijana Tapio Wilska.

klo 16.30–17.00 Suomalainen Kirjakauppa
Maija Vilkkumaa, Olavi Uusivirta: Miten lauluni syntyvät?