Täältä tullaan Eurooppa!

Interrail
Muistitietokeruu Interrail-matkoista 1.4.–15.10.2018

Interrail oli 1970- ja 80-luvuilla suosituin matkailumuoto nuorison keskuudessa. Monelle se oli ensimmäinen kokemus muista maista ja kulttuureista: eurooppalaiset kaupungit muuttuivat nimistä paikoiksi, kirjoista ja historiasta omakohtaisiksi kokemuksiksi. Samalla matka oli mahdollisuus kokeilla omia rajojaan ja itsenäisyyttään: matkaan pääsi jopa alaikäisenä. Noilta matkoilta on tallessa lukemattomia muistoja ja valokuvia.

Keräämme nyt muistoja ja kokemuksia Interrail-matkoilta 1970-luvulta nykypäivään. Kerro omat muistosi!

Kirjoittamisen apuna voit käyttää seuraavia kysymyksiä:

Matkaan valmistautuminen

 • Kerro, minä vuonna lähdit reilaamaan, minkä ikäinen olit ja missä asuit. Olitko matkustellut aikaisemmin ja missä maissa? Millaisena muistat Suomen ja aikakauden niihin aikoihin? Entä mitä Eurooppa merkitsi sinulle tuolloin?
 • Miksi päätit lähteä reilaamaan? Lähditkö yksin vai yhdessä jonkun kanssa? Miten valmistauduit ja rahoitit matkasi? Miltä lähteminen reilireissulle tuntui?

Interrailillä

 • Mitä matkalla tehtiin ja koettiin? Millaisia muistoja sinulla on junista? Entä eri maista tai kaupungeista? Mistä asioista otit valokuvia, jos otit?
 • Millaisena muistat yöpymispaikat? Entä rajamuodollisuudet ja rajat?
 • Millaisia hyviä tai huonoja muistoja sinulla on matkalta? Tapahtuiko matkalla jotain yllättävää, pelottavaa tai vaarallista? Mikä oli tylsää, mikä kivaa? Millaisia tunteita matkalla heräsi?
 • Millaisia ihmisiä kohtasit matkan aikana? Jäikö sinulle matkasta uusia tuttavuuksia ja jatkuiko yhteydenpito myöhemmin?
 • Miten pidit yhteyttä kotiin? Olitko perillä uutistapahtumista?

Matkan jälkeen

 • Miltä kotiinpaluu tuntui? Millainen arvo tekemälläsi matkalla oli palattuasi kotiin?
 • Tunsitko matkalla yhteenkuuluvuutta tai erilaisuutta toisten kanssa (esim. toiset matkailijat, paikalliset, eri sukupuolien edustajat, kansallisuus, eurooppalaisuus)?
 • Millaisia asioita matka opetti? Mikä oli lopulta tärkeintä matkassa?
 • Mitä nuoruuden Interrail-matka merkitsee sinulle nyt?

Vastaukset arkistoidaan SKS:n arkistoon ja Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon. Tiedotamme keruun tuloksista syksyllä 2018. Arvomme kaikkien vastaajien kesken kirjapalkintoja.

Keruun järjestävät Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Mikko Manka, joka hyödyntää vastauksia aihetta käsittelevässä historian alan väitöskirjassaan Tampereen yliopistossa.

Lisätietoja:
SKS:n arkisto, puh 0201 131 240, keruu@finlit.fi
Mikko Manka, mikko.manka@staff.uta.fi

Vastausohjeet

Kirjoita omalla kielelläsi ja tyylilläsi. Kirjoita vastaukseesi suostumuksesi siihen, että lähettämäsi aineisto arkistoidaan nimellä tai nimimerkillä SKS:n arkistoon ja että aineiston saa luovuttaa Tietoarkistoon käsiteltäväksi ja luovutettavaksi tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Otamme vastaan myös valokuvia. Lähettämällä kuvat annat suostumuksesi kuvien arkistointiin SKS:n arkistoon sekä niiden tutkimiseen ja julkaisemiseen arkiston sääntöjä noudattaen. Muista kuvaluovutuksista ota yhteyttä
arkistokuvat@finlit.fi.

Tutustu SKS:n arkiston keruuohjeisiin.

Lähetä kirjoituksesi 15.10.2018 mennessä

 • alla olevalla lomakkeella tai
 • postitse osoitteeseen Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, arkisto, PL 259, 00171 Helsinki, merkitse kuoreen tunnus ”Interrail” tai
 • sähköpostin liitetiedostona osoitteeseen keruu@finlit.fi, merkitse aihekenttään tunnus ”Interrail”.
Jos kirjoituksesi ylittää 5 000 merkkiä, liitä teksti tiedostona.