Joulupukki

Kaduilla ja tavarataloissa joulunaluspäivinä tepastelee valkopartainen, punapukuinen ja ystävällinen vanhus, jonka vierailua aattoiltana odotellaan lukuisissa lapsiperheissä. Lahjojen tuojan roolissa suomalainen "joulupukki" on verraten uusi tulokas joulun näytelmässä. Nimessä on säilynyt muisto eläimellisemmästä edeltäjästä: onhan pukki tietenkin urosvuohen nimitys, ja sarvipäisiä pukit useimmiten olivat vanhoissa juhlakiertueissa. Ne eivät tuoneet lahjoja, vaan päinvastoin vaativat talosta kestitystä.

Vuodenvaihteen juhlissa törmäilleillä otuksilla onkin takanaan jo pitkä tie, sillä niiden jälkiä voi seurata Euroopan kansojen perinteessä varsin kauas. Menneiltä vuosisadoilta kävelee vastaan sellaisia sarvekkaita ihmishahmoja kuin saksalainen Knecht (nihti, sotamies) Ruprecht. Sillä oli piiskoineen ja makeisineen kasvatuksellinen tehtävä niin kuin joulupukillakin, jonka tarkaksi asuinpaikaksi radion Markus-setä (Markus Rautio) vahvisti Korvatunturin vuonna 1927. Siihen mennessä joulupukkimme oli jo menettänyt sarvensa, vaikka saattoi edelleen kulkea karvapuoli ylöspäin käännetyssä lammasturkissa. Nykyiset joulupukit ovat useimmiten pukeutuneet kansainvälisten mallien mukaiseen punaiseen ja valkoisin päärmein varustettuun asuun.

Neljännellä vuosisadalla elänyt Myran piispa Pyhä Nikolaus sai kirkon pyhimykseksi päästyään eräissä katolisen Euroopan maissa lahjojen tuojan osan. Häntä kunnioitettiin sekä merenkulun ja kaupan että lasten suojelijana, ja nimikkopäivänään 6.12. piispa saattoi näyttäytyä kuvaelmissa lapsille namusia jakavana, joskus punaviittaisena roolihahmona. Joululahjat Pyhä Nikolaus kuitenkin pudotti lasten sukkiin yön hiljaisuudessa savupiipun kautta. Siirtolaisten mukana Amerikkaan muuttanut Nikolaus muuttui englanninkielisen maailman hyvin tuntemaksi Santa Clausiksi eli Santaksi, markkinajoulun suojelijaksi ja porovaljakollaan ilmojen halki kiitäväksi satuolennoksi. Vanhan Englannin joulu-ukko (Father Christmas), protestanttisen Saksan joulumies (Weihnachtsmann) ja venäläinen pakkasukko ovat lainanneet osan hahmostaan Pyhältä Nikolaukselta, ja samaan veljeskuntaan kuuluu myös suomalaisten joulupukki.

Kysymys siitä asuuko Santa Claus tai joulupukki pohjoisnavalla, Norjassa, Ruotsissa vai Rovaniemellä on vuosittain askarruttanut joulupostia lähettäviä maailman lapsia ja työllistänyt pohjoismaisia liikemiehiä.