Joulukoristeet

Joulukruunu. Lounaisessa Suomessa Satakuntaa ja Uuttamaata myöten ripustettiin joulupöydän yläpuolelle valaisimeksi ja koristeeksi puinen kynttiläkruunu: puuvarteen oli kiinnitetty eri tasoille kaksi ristikkoa, joiden sakaroissa oli kolot kynttilöille. Mallit niihin oli saatu kirkkojen metallisista ja puisista kattokruunuista. Pohjanmaalla rakennettiin myös päreistä ja punaisesta paperista lyhtyjä, joiden sisällä poltettiin kynttilää. Tunnelmavalaisimina ja joulukoristeina erilaiset kynttiläkruunut ovat tulleet uudelleen muotiin.

Himmeli. Jouluhimmeli oli rukiinoljen tai järviruo'on tasapitkiksi leikatuista pätkistä langalla koottuja neliöitä yhdistelemällä valmistettu, tavallisesti perusmuodoiltaan pyramidimainen rakennelma, joka ripustettiin kattoon. Koriste tunnetaan samalla taivaaseen viittaavalla nimellä myös Ruotsissa; meillä se on ollut vanhastaan yleinen Hämeessä ja Lounais-Suomessa. Himmeliä on voitu koristella myös värillisillä papereilla. Yksinkertaisempi pallomainen olkiriipus on valmistettu kiinnittämällä raakaan perunaan pistettyihin reikiin rukiin olkia tähkäpäineen. - Olkihimmelit ovat sittemmin yleistyneet kautta maan, ja niiden valmistuohjeita ja materiaaleja on jatkuvasti tarjolla.

Joululintu ja Tuomaan risti ovat puukonkäsittelytaidon mestarinäytteitä. Nämä joulutuvan lastukoristeet ovat samoin alkuperältään läntisiä, mutta ovat kotiteollisuustuotteina sittemmin levinneet kautta maan.