Kirjallisuutta

SKS:n julkaisuja

Nuutti
Suomalainen karnevaali
Nuutti – a Finnish carnival
Carsten Bregenhøj, Urpo Vento
Valokuvaajat: Annikki Kaivola-Bregenhøj, Ilkka Kolehmainen, Susan Daugthry. English translation by Leena Anttila.
 

Helsinki: SKS, 1975. Loppuunmyyty.


Hjelt, Marjut
Tonttu
Tonttusuvun tarinoita suuresta metsästä
Teksti Marjut Hjelt; kuvat Jaana Aalto
 

Tervetuloa tutustumaan Tonttuun ja hänen suvussaan perimätietona kulkeviin tarinoihin!

Suuressa metsässä, järvien ja vuorten takana, kaukana ihmisasumuksista asuu Tonttu. Hän tuntee kaikki eläimet ja haltijat, ja häne luonaan on aina tilaa apua tai yösijaa tarvitseville. Tonttu hoitaa parantavilla yrteillään metsänväen vilustumiset ja haavat. Hänen varastoissaan on aina runsaasti marjoja, sieniä ja muita luonnonantimia. Joskus Tonttu joutuu myös puolustamaan ystäviään, sillä suuressa metsässä asuu monenlaisia eläimiä, ja Pakkasherrakin saattaa uhata jäätävällä kylmyydellään.

Tontun suureen sukuun kuuluu monia tarunhohtoisia esi-isiä ja -äitejä, joiden urotöistä tai kepposista hän iltaisin kertoo mökissään vieraileville tarinoita. Villar Yksisilmäinen, Tomovikka, kartanotonttu ja monet muut ihmisten asumusten lähellä asustavat kodinhaltijat ovat kaikki Tontun sukua.

Jouluaatto, josta tämä kirja kertoo, vietetään metsän kuninkaan Tapion luona. Sinne on kokoontunut koko metsänväki pienimmästä suurimpaan.
Kirjan lopussa on katsaus suomalaiseen kodinhaltijaperinteeseen, tonttukirjoihin ja joulutontun historiaan. Historiaa on - jo keskiajalla tonttujen kerrotaan olleen ihmisten ja eläinten kelpo apulaisia - joskus kiusankappaleitakin.

Marjut Hjelt ja Jaana Aalto aloittivat yhteistyönsä suurta ihastusta herättäneellä Keijukaiset -kirjalla (1995). Sama taianomainen lumo kuin keijukaistarinoissa on Tonttua ja hänen sukunsa elämää kuvaavissa kertomuksissa.

Helsinki: SKS, 1997.

Luojan virsi
The Messiah
 

Esittänyt Arhippa Perttunen; muistiinpannut Elias Lönnrot 1834; English translation Keith Bosley. Kaksikielinen selitysteksti on julk. 1977 teoksessa: Finnish folk poetry : epic / Matti Kuusi, Keith Bosley, Michael Branch.

Helsinki: SKS, 1985.


Joulu joutui
Juhlatietoa, kuvia ja kertomuksia
Toimittaneet Juha Nirkko ja Urpo Vento
 

"Ja niin joulu joutui jo taas Pohjolaan..."
Tähän kirjaan on koottu kertomuksia, kuvia ja historiallista tietoa joulunvietosta noin 150 vuoden ajalta. Joulun uusi tapakulttuuri kotiutui Suomessa ensin säätyläisten ja kaupunkien porvariston keskuuteen. Toisaalta vanha maalaisjoulu elää sitkeästi nykyisten kaupunkilaisten mielessä. Jouluna arvostetaan perheen ja suvun perinteitä, ja lapsuuden joulut ovat rakkaita muistoja.

Zachris Topeliuksen Sylvian joululaulu on osa suomalaista jouluperinnettä. Topelius oli kokenut joulun kuusineen ja lahjoineen jo lapsuudenkodissaan 1820-luvulla. Kertomuksissaan ja runoissaan hän tuli sittemmin antaneeksi uusia joulunvieton malleja suomalaisille.

Helsinki: SKS, 1994. 2. p.1998.


Joulupilke
kappaleita juhlan tekijöille
Toimittanut Juha Nirkko
 

Juhlaperinnettä-sarjan rinnakkaisvihkonen, joulunajan käytännöllinen käsikirja tiernapojista, leikeistä, joulun perinteisiä reseptejä.

Milloin on Nikolauksen päivä? Millaiset ovat nuuttipukin varusteet? Voiko piparkakkutaikinan leipoa heti? Onko joululeikkejä, joihin ei tarvita olkikuormaa? Miten koristellaan kuusi 1920-luvun tapaan? Löytyykö jostakin helppo Tiernapoikien säestys? Miten pikkujoulupuhe saadaan onnistumaan?

Kun juhlan kokonaisuus tai osat mietityttävät, Joulupilke tulee apuun. Se on pieni mutta tehokas opas koteihin, kouluihin, työpaikoille tai minne vain, missä joulua valmistellaan. Ohjeet, vihjeet ja muu ohjelmisto on valittu siten, että käytännön toteutus onnistuu - ja houkuttelee. Perinteisiä aineksia voi soveltaa nykyhetken ja oman käyttötilanteen mukaan. Valikoimasta on myös lupa nauttia sellaisenaan, 1920 - 50-lukujen tasokkaina jouludokumentteina.

Helsinki: SKS, 1998.

Juhlakirja
Suomalaiset merkkipäivät
Toimittanut Urpo Vento

Helsinki: SKS, 1979.
Kalevalaseuran vuosikirja 59, loppuunmyyty.


Joulu
Erkki Tantun sananparsikuvituksia
Tanttu, Erkki

Erkki Tantun kuvittamia sananparsia on julkaistu yhdessätoista kokoelmassa ja niistä toimitetuissa neljässä valikoimassa yli kahdeksansataa. Kokoelmat käsittivät aina kuvittajan tuoreimmat, aihepiireiltään moninaiset työt.
Joulu kuuluu Erkki Tantun sananparsikuvituksia aihepiireittäin esittelevään julkaisusarjaan. Siinä ovat jo ilmestyneet kirjat Papit ja pirut, Viina ja humala ja Mies ja nainen. Ne kertovat, millaisia lentäviä lauseita Suomen kansa on näistä rakkaista aiheistaan käyttänyt.

Helsinki: SKS, 1996.

Vanhat merkkipäivät
Toimittanut Jouko Hautala, kuvittanut Erkki Tuomi.

Vanhat merkkipäivät sisältää satoja tarinoita, sananparsia ja kuvauksia jo unohtumassa olevista kalendaarisista tavoista. Kansanomainen merkkipäiviin liittyvä perimätieto käsittää lähes kaikki ihmiselämän alat. Metsästys, kalastus, karjanhoito ja mitä erilaisimmat toimet aina rakennuspuiden kaatamisesta syöpäläisten hävittämiseen asti ovat siinä edustettuina. Tärkeä sijansa on myös maanviljelykseen liittyvillä määräpäivillä, sään ja vuodentulon ennustamisella.

Jouko Hautalan toimittama, seitsemänteen painokseen ehtinyt käsikirja on avain vanhaan maalaiselämään. Sen sisältö käy sitä kiinnostavammaksi mitä eksoottisempana koemme entisajan merkkipäivien vieton tapaninajoineen, trulleineen, juhannustaikoineen, sään ja onnen enteineen.

Helsinki, SKS, 1948. 7. p. 2000.