Kirjoitustehtäviä

Tässä osiossa on kirjoitustehtäviä, jotka harjaannuttavat oppilaita eri tekstilajien tuottamiseen. Tavoitteena on suunniteltu ja jäsennelty kirjoitus, joka noudattaa pyydetyn testilajin muotoa. Osa tehtävistä soveltuu myös tekstitaidon kokeen harjoitustehtäviksi.

Tehtävät

  1. Lue Usko Backmanin juhannusmuistelo Mustikkamaalla 1930-luvulla. Kirjoita sitten vastaavanlainen lyhyt kuvaus elämäsi parhaasta juhannuksesta. Pohdi, mikä kyseisessä juhannuksessa oli perinteistä, mutta anna pääpaino niille asioille, jotka tekivät siitä erityisen. Ryhmän kirjoitukset voidaan lopuksi kerätä ja lähettää SKS:n kansanrunousarkistoon.
  2. Lue Santiago Francon kuvaus suomalaisesta juhannuksenvietosta Espanjalainen Imatralla. Alkoholilla on siinä vahva asema. Pohdi ensin, onko Francon kuvaus osuva vai ei. Mitä ajatuksia se sinussa herättää? Kirjoita sitten joko yleisönosastonkirjoitus tai kolumni suomalaisista juhlatavoista. Rajaa näkökulmasi huolellisesti ja perustele näkemyksesi. Keksi tekstillesi iskevä otsikko.
  3. Kuvittele, että olet menneiden vuosisatojen talonpoika tai -tyttö. Päiväkausien juhlavalmistelujen jälkeen olet päässyt osallistumaan kylän nuorten illanviettoon juhannuskokkoineen, leikkeineen ja tansseineen. Kirjoita juhannuksestasi joko päiväkirjanmerkintä tai kirje parhaalle ystävällesi.
  4. ”Ierikan aikainen saae ja Juhannuksen aikainen pouta maksavat tuhansii tynnyrillöi kultaa”, sanottiin Kuolemajärvellä entisaikaan. Mitä sanonta tarkoittaa ja mitä se kertoo silloisesta elämästä ja olosuhteista? Kirjoita noin sivun pituinen teksti.
  5. Tutustu juhannusperinne-artikkeleihin. Kirjoita niiden pohjalta joko
    a) noin sivun mittainen ohje, jossa kerrot suomalaista kulttuuria tuntemattomalle henkilölle, esimerkiksi turistille, mistä juhannuksessa on kyse ja kuinka sitä vietetään tai
    b) noin sivun mittainen kirje entisaikojen suomalaiselle, vaikkapa jollekin sukulaisellesi. Kerro kirjeessä ainakin, mitä aiot juhannuksena tehdä ja mitä nykysuomalaiseen juhannukseen yleisesti ottaen kuuluu. Voit myös kysyä asioista, jotka vanhan ajan elämänmenossa askarruttavat sinua. Muista ottaa huomioon vastaanottajan tiedot.
  6. Kirjoita muistilista onnistuneen juhannuksen viettoon esimerkiksi sanomalehdessä julkaistavaksi. Hyödynnä juhannuspaketin materiaalia sekä omia kokemuksiasi. Tärkeitä tietoja ovat ainakin juhlan ajankohta, erilaiset juhannuksenviettomahdollisuudet, kauppojen aukiolo ja vaikkapa juhannuksen ostoslista.