Biografiasampo

Suomalaisia elämäkertoja linkitettynä avoimena datana

Biografiasampo on verkkopalvelu, joka kokoaa yhteen tietoja kymmenistä tuhansista menneisyyden ja nykyajan suomalaisista, heidän elämänvaiheistaan ja aikaansaannoksistaan sekä ihmisten välisistä yhteyksistä. Palvelu tarjoaa uudenlaiset työkalut elämäkertojen sisältöjen linkittämiseen, tutkimiseen ja data-analyysiin älykkäillä web-teknologioilla. Aalto-yliopisto, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura SKS ja Helsingin yliopiston HELDIG-keskus julkistavat Biografiasampo-verkkopalvelun 27.9.2018 avoimessa seminaarissa.

Pohjana on yli 13 000 pienoiselämäkertaa Kansallisbiografiasta ja muista SKS:n henkilöhistoriallisista tietokannoista, joiden teksteistä on muodostettu älykkään kieliteknologian avulla tietämysverkko (“knowledge graph”) ja data-palvelu. Semanttiseen webiin ja avoimeen linkitettyyn dataan perustuva palvelu rikastaa elämäkertoja tiedoilla muista kotimaisista datalähteistä, esimerkiksi Kansalliskirjaston ja yleisten kirjastojen kokoelmista, Kansallisarkiston aineistoista, Ateneumin taidekokoelmista, Wikipediasta, Helsingin yliopiston ylioppilasmatrikkelista, eduskunnan rekistereistä sekä kansainvälisistä lähteistä, kuten yhdysvaltalaisen Getty-säätiön ULAN-tietokannasta, eri maiden kansalliskirjastojen VIAF-palvelusta  ja sukututkijoiden yhteisöllisestä Geni.com-sukupuupalvelusta.  

Yksittäisten henkilöiden lisäksi palvelussa voi tutkia monenlaisia ryhmiä mm. ajan, paikan, ammatillisen toiminnan ja avainsanojen perusteella. Tietoja voi visualisoida kartoilla ja aikajanalla sekä analysoida tilastollisesti, verkostoanalyysillä ja kielellisesti. Toisiinsa liittyviä henkilöitä voi etsiä tekoälyn avulla. Uudet työkalut auttavat hahmottamaan moniulotteista elämäkertadataa ja suomalaisten verkostoja.

Biografiasampo on kieliteknologiaa ja digitaalisia ihmistieteitä yhdistävän Severi-tutkimushankkeen tulos, jota rahoitti osittain Business Finland (Tekes) ja yritysten konsortio. Palvelu on uudenlainen jäsen Aalto- ja Helsingin yliopistossa kehitettyyn semanttisen webin sovellusten ”sampo-sarjaan”, jossa ovat aikaisemmin ilmestyneet Kulttuurisampo (2009), Matkailusampo (2011), Kirjasampo (2011) ja Sotasampo (2015). Kansainvälisesti palkituilla “sampo-sovelluksilla” on ollut satoja tuhansia käyttäjiä verkossa.

Biografiasampo aukeaa 27.9.2018 osoitteessa http://biografiasampo.fi.

Lisätietoja:

Professori, johtaja Eero Hyvönen, Aalto-yliopisto ja Helsingin yliopiston HELDIG-keskus, eero.hyvonen@aalto.fi, 050 3841618

Toimituspäällikkö Kirsi Keravuori, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran biografiakeskus, kirsi.keravuori@finlit.fi, 040 5640264