Vaaliuurnilla

Ensimmäiset eduskuntavaalit 1907. Kuva: SKS KIA
Ensimmäiset eduskuntavaalit 1907. Kuva: SKS KIA
Muistitietokeruu äänestyspaikoista ja -perinteistä 15.3.–30.4.2017

Suomessa on äänestetty ja järjestetty vaaleja 110 vuotta. Äänioikeutettujen kansalaisten mielipiteen ilmaiseminen tapahtuu useimmiten vaaleja varten järjestetyissä vaalipaikoissa. Äänestämiseen liittyy monia perinteitä äänestyspaikkojen rakentamisesta vaalikeräykseen osallistumiseen.

Keräämme muistitietoa vaalipaikkoihin ja äänestystapoihin liittyen. Kerro meille, millaisia mielikuvia ja muistoja sinulla on äänestämässä käymisestä. Toivomme vaalipaikkoihin liittyviä muistoja niin äänestäjiltä, vaalivirkailijoilta kuin vaalikeräysten järjestäjiltäkin.

Kuvaile omia äänestyskokemuksiasi vapaasti. Apuna voit käyttää seuraavia kysymyksiä:

Vaalipaikalla
Käytkö äänestämässä ennakkoon postissa, kaupassa, kirjastossa, vaaliautossa tai konsulaatissa ulkomailla? Vai äänestätkö vaalipäivänä virallisilla äänestyspaikoilla? Oletko kokeillut kotiäänestysmahdollisuutta? Onko äänestyspaikka sinulle tärkeä vai yhdentekevä osa äänestyskokemusta? Millaisia muistoja äänestyspaikoilta sinulla on lapsuudestasi? Kuvaile muistojasi vaalipaikoilta.

Äänestämässä
Kerro, millainen tapahtuma äänestäminen sinulle on. Onko se arkinen velvollisuus, jonka hoidat ohimennen vai juhlallinen hetki, johon liittyy odotusta?

Yksin ja yhdessä
Käytkö äänestämässä yksin vai yhdessä kumppanisi tai ystäviesi kanssa? Otatko lapset mukaan äänestyspaikalle? Entä saatatko äänestämään sukulaisia, tuttavia tai naapureita?

Vaaliperinteet
Kerro, mitä perinteitä äänestämiseesi liittyy. Osallistutko äänestyspaikalla vaalikeräykseen tai käytkö vaalikahveilla?

Vaalitöissä
Oletko toiminut vaalivirkailijana tai osallistunut vaalikeräysten järjestämiseen? Osallistutko säännöllisesti vai olitko mukana vain kerran? Mikä innosti sinut osallistumaan? Kuvaile kokemustasi.

Tiedotamme keruun tuloksista syksyllä 2017. Arvomme kaikkien osallistuneiden kesken kirjapalkintoja.

Lisätietoja:
SKS:n arkisto, puh. 0201 131 240, keruu@finlit.fi

Vastausohjeet

Kirjoita omalla kielelläsi ja tyylilläsi. Tekstien pituutta ei ole rajoitettu. Kirjoita vastaukseesi suostumuksesi siihen, että lähettämäsi aineisto arkistoidaan nimellä tai nimimerkillä SKS:n arkistoon.

Otamme vastaan myös valokuvia. Lähettämällä kuvat verkkolomakkeella annat suostumuksesi kuvien arkistointiin SKS:n arkistoon sekä niiden tutkimiseen, julkaisemiseen ja esittämiseen arkiston voimassa olevia sääntöjä noudattaen. Muista kuvaluovutuksista pyydämme ottamaan yhteyttä osoitteeseen arkistokuvat@finlit.fi.

Tutustu SKS:n arkiston keruuohjeisiin.

Lähetä kirjoituksesi 30.4.2017 mennessä

  • alla olevalla lomakkeella tai
  • postitse osoitteeseen Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, arkisto, PL 259, 00171 Helsinki, merkitse kuoreen tunnus ”Vaalipaikka” tai
  • sähköpostin liitetiedostona osoitteeseen keruu@finlit.fi, merkitse aihekenttään tunnus ”Vaalipaikka".
Jos kirjoituksesi ylittää 5 000 merkkiä, liitä teksti tiedostona.