FINNLAND. COOL. -hankkeen lehdistötilaisuus 5.3.2014

FINNLAND. COOL. -hankkeen lehdistötilaisuus pidettiin keskiviikkona Helsingissä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran juhlasalissa.

irisschwanckTilaisuuden aluksi FILIn ja FINNLAND. COOL. -hankkeen johtaja Iris Schwanck kertoi Suomen valmistautumisesta teemamaavuoteen: pohjatyötä on tehty monta vuotta ja h-hetket alkavat olla käsillä. Varovaisena tavoitteena oli, että suomalaista kirjallisuuta saataisiin myytyä sadan nimikkeen verran. Suomalaiset kustantamot ja agentuurit ovat kuitenkin urakoineet ja vastanneet kovaan kysyntään Saksan-päässä: listalla on 130 teosta, mukana myös joitain uusia painoksia. Valikoima on hyvin tasainen: kaunokirjallisuutta dekkareineen, antologioita, tietokirjoja, lasten- ja nuortenkirjoja sekä sarjakuvaa ja runoutta. Mukana on niin klassikoita kuin nykykirjallisuuttakin ja teoksia sekä suomesta, suomenruotsista että saamesta.

Hankkeen budjetti on neljä miljoonaa euroa valmistelu- ja evaluointikausi mukaan luettuna (2010–15). OKM ja TEM rahoittavat puolet hankkeesta ja toinen puoli koostuu yksityisestä rahoituksesta: säätiöiltä ja rahastoilta saadusta tuesta sekä yritysyhteistyökumppanuuksista, joista tilaisuudessa julkistettiin Stora Enso, Artek ja LähiTapiola. (Stora Enson tiedote.)

tiiamariaKirjallisuusohjelman päälliköt Maria Antas ja Tiia Strandén kertoivat, kuinka Suomen kirjallisuusohjelma saksankieliseen Eurooppaan on rakennettu yhteistyössä suomalaista kirjallisuutta julkaisevien saksalaisten kustantajien ja saksalaisten kirjallisuustapahtumien kanssa. (Tarkemmin kriteereistä voi lukea marraskuisesta blogikirjoituksesta.) Ensimmäiset neljäkymmentä Frankfurtin kirjamessuille osallistuvaa kirjailijaa julkistettiin helmikuussa (ks. FILIn tiedote) ja kaikkiaan messuilla tulee olemaan n. 80 suomalaista esiintyjää. Frankfurtin kirjamessuilta on saatu palautetta, että suomalaiset ovat kovin ajoissa järjestelyissään eikä muissa teemamaissa ole oltu näin pitkällä jo alkuvuodesta. Tämä selittyy varmasti suomalaisella luonteenlaadulla sekä pitkällä pohjatyöllämme.

Kirjallisuusohjelma alkaa Leipzigin kirjamessuilta (13.–16.3.2014) ja jatkuu koko loppuvuoden saksankielisessä Euroopassa. Nyt vahvistettuja kirjallisuustapahtumia on 22. Näiden lisäksi esimerkiksi Nuoren Voiman Liiton omarahoituksinen kiertuehanke ulottuu usealle paikkakunnalle Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä. (Lue lisää Kompositiosta NVL:n tiedotteesta.) FILIn koordinoiman kirjallisuusohjelman tämänhetkinen tilanne.

liisaclaudiaKirjallisuusohjelmaa ei olisi ilman suomalaisen kirjallisuuden saksannoksia ja innokaita saksalaiskustantajia. Otavan viestintäjohtaja Liisa Riekki haastatteli saksalaisen Lübbe Verlagin kustannuspäällikköä Claudia Mülleriä ja kysyi, mikä saa kustantamon satsaamaan niin isosti suomalaiseen kirjallisuuteen – Lübbe julkaisee 10 suomalaisnimikettä tänä vuonna. Müller kertoi teemamaavuoden olevan hyvä mahdollisuus saada lukijoita Saksassa suomalaiselle kirjallisuudelle, jota kirjakaupat ja media nostavat hyvin esille. Lübben ohjelmistossa on mm. Matti Rönkä, Eeva-Kaarina Aronen, Mika Waltarin Sinuhe Egyptiläinen, Risto Isomäki, Arto Paasilinna ja Juha Vuorinen. Müller iloitsee myös Tove Janssonin Sommarbokenin uudesta kuvitetusta laitoksesta, joka julkaistaan kirjailijan satavuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Suomea ei Saksassa nähdä enää yhtä eksoottisena kuin parikymmentä vuotta sitten, mutta jo kieli tekee maastamme jännemmän kuin Ruotsista. Müllerin mukaan kirjallisuus on myös hyvä tapa laajentaa saksalaisten Suomi-kuvaa, joka perustuu pitkälti kliseisiin, kuten saunakulttuuriin.

Suomen messupaviljonki

nataliamattiSuomella tulee olemaan Frankfurtin kirjamessuilla kaksi kansallista osastoa: Suomen kustannusyhdistyksen messuosasto, jossa suomalaiset kustantamot ovat sekä oppimateriaalipuolella toinen osasto. Näiden lisäksi Suomi näyttäytyy messupaviljongillaan, joka on 2300-neliöinen. Sen suunnittelutehtävä on annettu Aalto-yliopiston tila- ja kalustesuunnittelun kolmelle maisteriopiskelijalle Natalia Baczynska Kimberleylle, Nina Kososelle ja Matti Mikkilälle, jotka tekevät suunnittelun ohjattuna opinnäytetyönä. Heitä ohjaavat professori Jouko Järvisalo ja lehtori Martin Relander.

Guest_of_Honour_2_jpg

Kuva: Matti Mikkilä

Paikalla lehdistötilaisuudessa olleet Natalia Baczynska Kimberley ja Matti Mikkilä kertoivat, että haastava, puolen jalkapallokentän kokoinen tila oli loppujen lopuksi aika hellpo hahmottaa, kun he saivat ensimmäiset ideat ja inspiraationsa. Suunnittelun lähtökohtana on ollut Suomen teemamaahankkeen slogan FINNLAND. COOL., suomalainen talvimaisema, jää, tyyneys, rauhallisuus ja puhtaus. Ensivaikutelma tulee olemaan viileä, mutta sisään astuttaessa tila avautuu kävijälle vähitellen ja muuttuu myös sisällönsä kautta lämpimämmäksi. Messupaviljongissa tulee olemaan sisällä kuusi kehää, jotka rajaavat tilan erikokoisiksi alueiksi ja sisältävät erilaista ohjelmaa: esiintymislavan, kahvilan, näyttelyn.

Myös suomalaisen kirjaston konsepti on inspiroinut suunnittelijoita: ihmisläheisyys, tasa-arvoisuus ja saavutettavuus, kirjasto kaikkien yhteisenä tilana on tärkeä ideologinen näkökulma suunnitteluunkin. Suunnittelijat haluavat tarjota myös levähdyspaikan hektiseen messukiireeseen, rauhoittavan tilan, jossa on mahdollisuus istua alas ja lukea kirjaa. (Lue myös suunnittelijoiden kuvaus paviljongista.)

 

Guest_of_honour_1_jpg

Kuva: Matti Mikkilä

 

 

 

Kuva: Matti Mikkilä

Kuva: Matti Mikkilä

 

Muu suomalainen kulttuuriohjelma

Kirjallisuuden lisäksi suomalainen kulttuuri tulee näyttäytymään Frankfurtin kaupungissa, jossa Frankfurter Kunstverein esittelee Matters of Time – Artists from Finland -näyttelyn. Kunstvereinin johtajan, Holger Kube Venturan kuratoimassa näyttelyssä on esillä kahdeksan suomalaista nykytaiteilijaa / taiteilijaparia: Maija BlåfieldTommi Grönlund & Petteri NisunenIC-98Mikko KuorinkiMinna LångströmSalla MyllyläElena Näsänen ja Pink Twins. Näyttely on esillä 25.7.–12.10.2014. Lisätietoja Kunstvereinin verkkosivuilla.

annamariaIntendentti Anna-Maria von Bonsdorff Ateneumin taidemuseosta kertoi Frankfurtin Schirn Kunsthalleen tulevasta laajasta Helene Schjerfbeck -näyttelystä, joka tarjoaa uusia näkökulmia Schjerfbeckin taiteeseen. Mukana on henkilö- ja omakuvia ja teemana taiteilijan modernin ilmaisun kehittyminen, johdonmukainen sarjallisuus sekä ajan median (esim. lehdistö- ja painokuvat) käyttö inspiraation lähteenä. Frankfurtiin esille tulee noin 85 teosta museoiden ja yksityisten lainaajien kokoelmista. Ateneum on merkittävin yksittäinen lainaaja ja näyttelyn yhteistyökumppani yhdessä Ateneumin Ystävien kanssa. Näyttelyn ovat suunnitelleet Schirnin kuraattori Carolin Köchling ja Ateneumin intendentti Anna-Maria von Bonsdorff. Näyttely on esillä Frankfurtissa 2.10.2014–10.1.2015.

juuliaSuomen arkkitehtuurimuseon johtaja Juulia Kauste kertoi Deutches Architecturmseumiin DAMiin tulevasta Suomi Seven. Emerging Architects from Finland -näyttelystä, joka esittelee valikoiman nuoren polven arkkitehtejä. Suomen vahvuus arkkitehtuurimaana on usko nuoriin suunnittelijoihin, jotka ovat saaneet merkittäviä suunnittelutöitä osittain kotimaisen arkkitehtuurikilpailuperinteen ansiosta. Lisätietoja näyttelyssä esiteltävistä arkkitehdeistä ja valintaprosessista Arkkitehtuurimuseon tiedotteessa. Näyttely on esillä Frankfurtissa 6.9.–9.11.2014.

hydeEsittävän taiteen puolella Zodiak tulee tekemään frankfurtilaiseen Mousonturmiin vierailuohjelmistoa, jonka sisältö vahvistuu keväällä. Kansainvälisten asioiden päällikkö Jukka Hytti Teatterin tiedotuskeskus TINFOsta ketoi laajasta suomalaisen teatterin kavalkadista Saksassa vuoden aikana. Luvassa on Theater der Zeit -lehden 52-sivuinen erillisliite suomalaisesta teatterista sekä näytelmäantologia. Suomi on teemamaana Heidelbergin Stückemarktissa huhti-toukokuussa, minkä lisäksi Frankfurtin kirjamessuille suunnitellaan Todellisuuden tutkimuskeskuksen Metatext-hanketta. Lisätietoja teatterialan Saksa-hankkeista TINFOn tiedotteessa.

Suomen Saksan-instituutti Berliinissä koordinoi laajaa satelliittiohjelmaa, joka ulottuu 15 paikkakunnalle saksankielisessä Euroopassa. Siitä kertoivat instiuutin johtaja Anna-Maija Mertens ja projektikoordinaattori Sofie Backman. Ohjelma alkaa Leipzigin kirjamessuilta maaliskuun puolivälissä, huhtikuussa Berliinissä tutustutaan oppimisen uusiin ulottuvuuksiin mm. Lernschwärmenfestivaaleilla, kaksikielisessä lastenteatterityöpajassa ja opettajien seminaareissa. Wienissä keskitytään toukokuussa lukemisen elämyksellisyyteen, ja Bonnissa keskustellaan kesäkuussa Eurooppa-politiikasta. Kieliin ja Rostockiin järjestetään näyttelyitä, ja Baden‐Württembergin osavaltiossa nautitaan mm. Fellbachin kaupungin kulttuurikesästä. Sveitsin ohjelma käynnistyy puolestaan syyskuussa. Suomen Saksan-instituutin tiedote.

Kuvat: Laura Tikkanen / SKS

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>