Översättarresidens i Helsingfors

FILI:s residensprogram bildades för att stötta översättningsarbetet för yrkesöversättare bosatta i utlandet. Programmet täcker resor, boende och ett stipendium (300 €). Residenset pågår under tre veckor, nästa residensperiod infaller den 19.2–11.3.2018.

Du kan söka residenset om

  • du bor utanför Finland
  • översätter från finska, finlandssvenska eller samiska till ditt eget modersmål
  • finslipar en pågående översättning och/eller exempelvis är i behov av kontakt med författaren eller studier av arkiv- eller biblioteksmaterial för ditt översättningsarbete.

Villa Salin på Drumsö i Helsingfors är byggt i början av 1900-talet och ligger ungefär 15 minuter från Helsingfors centrum med buss (i februari-mars kan även tunnelbaneanslutningen vara klar).

I rummen ingår förutom standardmöbler även sängkläder och handdukar. De boende har tillgång till flera gemensamma umgängesutrymmen som också lämpar sig för kreativt arbete. Det finns 2 duschar 2 toaletter och ett kök. Köket är fullt utrustat vilket ger de boende möjlighet att laga sin egen mat. De boende har även tillgång till en gemensam tvättmaskin. Villan ägs av Kvinnosaksförbundet Unionen rf.

Residenset har trådlöst WiFi.

På Drumsö finns bibliotek, köpcentrum och annan nödvändig service samt utmärkta möjligheter till friluftsliv.

Det elektroniska ansökningsformuläret har öppnat. CV och en arbetsplan ska bifogas ansökan.

Ansökningstiden varar fram till 05.11.2017. De sökande meddelas om besluten senast 20.11.2017.

Mer information:

 

Mattias Huss (från Sverige) och Jesper Klint Kistorp (från Danmark) valdes ut till residenset 2017.