Inkeri ja inkeriläisyys – muistot talteen ja arkistot haltuun

15.2.2018 - 16:00
– Olemme erittäin iloisia siitä, että Kansallisarkisto ja SKS lähtivät mukaan tähän meille inkeriläisille tärkeään hankkeeseen. Yksin emme olisi tähän pystyneet, toteaa Inkeriläisten sivistyssäätiön puheenjohtaja Antti Kokkinen.

Inkerin alueeseen ja inkeriläisyyteen liittyvän arkistoaineiston ja muistitiedon järjestämiseksi ja kartuttamiseksi Inkeriläisten sivistyssäätiö, Kansallisarkisto ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ovat aloittaneet kaksivuotisen hankkeen, jossa muun muassa haastatellaan inkeriläisiä paluumuuttajia ja heidän jälkeläisiään.

Haastattelujen lisäksi arkistot ottavat mielellään vastaan inkerinsuomalaisten alkuperäisaineistoja, mm. päiväkirjoja, kirjeitä ja valokuvia. Myös inkeriläisten yhdistysten toimintaan liittyviä arkistoaineistoja kerätään. Hankkeen aikana luovutettavat aineistot arkistoidaan Kansallisarkiston ja SKS:n arkiston kokoelmiin.

Inkeri ja inkeriläisyys – muistot talteen, arkistot haltuun -hankkeessa selvitetään myös, mitä Inkerin alueeseen tai inkeriläisyyteen liittyviä aineistoja muistiorganisaatioissa jo on. Näiden aineistojen luettelointi- ja kuvailutietoja päivitetään, ja kokonaan tai osin luetteloimattomia aineistoja järjestetään.

– Näemme inkeriläisen perimätiedon keräämisen ja arkistoimisen yhteen paikkaan arvokkaana kulttuuritekona. Näin ainutlaatuiset aineistot ovat sekä tutkijoiden että asiasta kiinnostuneiden käytettävissä, sanoo arkistonjohtaja Outi Hupaniittu.

Inkeri ja inkeriläisyys – muistot talteen, arkistot haltuun -hankkeen tarkoituksena on luoda kansallisen arkistojen hakemistopalvelu AHAAn käyttöönoton myötä myös virtuaalinen inkeriläisten arkisto.

Lisätietoja:
SKS, arkistotutkija Maiju Putkonen, p. 040 538 5296, maiju.putkonen@finlit.fi
Kansallisarkisto, ylitarkastaja Kenth Sjöblom, p. 029 533 7103, kenth.sjoblom@arkisto.fi
Inkeriläisten Sivistyssäätiö sr, puheenjohtaja Antti Kokkinen, 050 4860 044, antti@tanttioy.com