SKS Helsingin Kirjamessuilla 2019

Aika: 
24.10.2019 - 10:00 till 27.10.2019 - 18:00
Paikka: 
Messukeskus, Messuaukio 1, Helsinki

SKS on tänäkin vuonna mukana Suomen suurimmassa kirjatapahtumassa!

Tervetuloa Helsingin Kirjamessuille 24.–27.10.2019! Syksyn kiinnostavimmat kirjauutuudet löydät SKS:n osastolta 6e68, joka on täynnä hyviä messutarjouksia.

Tule kuuntelemaan kiinnostavia keskusteluja:

TORSTAI 24.10.2019

klo 11.00–11.30 Suomalainen Kirjakauppa, 6f50
MYYTTISET ELÄIMET
Minkälaisia myyttejä Suomen luonnon eläimistä kerrotaan ja millaisia tarinoita esivanhempiemme uskomukset meille kertovat? Liisa Kaskea haastattelee Päivi Haanpää.

klo 11.40–12.00 Rosebud, 6e48
LÖYTÖRETKI SUOMEEN
Palkittu suomentaja Kersti Juva ja professori Janne Saarikivi keskustelevat suomen kielestä ja sen merkityksestä. Heitä haastattelee toimittaja Salla Nazarenko.

klo 13.30–14 Suomalainen Kirjakauppa, 6f50
NOITAÄITI
Kun suomalainen Malin Matsintytär muutti Tukholmaan 1630-luvulla, kukaan ei kiinnittänyt häneen mitään huomiota. Neljä vuosikymmentä myöhemmin koko kaupunki tunsi hänet roviolla poltettuna noitana. Mitä oikein oli tapahtunut? Marko Lambergia haastattelee Mirkka Lappalainen.

klo 15.00–15.25 Tiedekirja, 6f68
LÖYTÖRETKI SUOMEEN
Nalle Puhin, Taru sormusten herrasta -trilogian ja lukuisten muiden klassikkoteosten suomentaja Kersti Juva on koonnut ajatuksensa ja havaintonsa kielestä kirjaksi, jota on odotettu pitkään. Kersti Juvan kanssa keskustelemassa SKTL:n puheenjohtaja Heikki Karjalainen.

klo 15.30–16.00 Suomenlinna-sali
SENAATINTORI
Mielenosoituksia, voittoja sodissa ja Euroviisuissa, presidenttien puheita, Leningrad Cowboys, Helsingin yliopisto, jäätelöä Tuomiokirkon portailla. Miltä Suomen historia näyttää Senaatintorilta katsottuna? Katri Maasaloa haastattelee Unto Hämäläinen.

klo 15.30–16.00 Punavuori-lava
Eläinten myyttinen voima
Mytologian, tarinoiden ja todellisuuden eläimet ovat muuttaneet maailmaa ja maailmankuvaamme. Upeasti kuvitetuissa kirjoissa syvennytään tarujen hevosiin, historian suureläimiin sekä Suomen luonnon voimaeläimiin. Päivi Haanpää haastattelee Liisa Kaskea (Myyttiset eläimet, SKS 2019), Marjut Hjeltiä (Tarujen hevoset aavehevosesta yksisarvisiin, Karisto 2019) ja Leena Parkkista (Sankaritarinoita eläimistä jotka muuttivat maailmaa, Aula 2019)

klo 16–16.25 Tiedekirja, 6f68
UNELMATEHDAS LIISANKADULLA
Tuntematon Sotilas, Pekka Puupää, Komisario Palmun erehdys… T. J. Särkän luotsaama Suomen Filmiteollisuus oli Suomen kaikkien aikojen suurin ja tuotteliain elokuvayhtiö. Tuotantoimperiumi luhistui lopulta yhtä nopeasti kuin oli noussutkin, mutta siinä välissä Liisankadun studioilla ehti valmistua yhteensä 237 pitkää elokuvaa. Mitä ”Suomen Hollywoodissa” oikein tapahtui?

klo 16.30–17.00 Kruununhaka-lava, Tiedetori
TRAUMA JA RAKKAUS
Yllättävän moni meistä kantaa traumaattista kokemusta sisällään, ja pohjimmiltaan jokainen meistä on selviytyjä. Miten trauman voi tunnistaa ja sen kokemisesta toipua? Voiko mahdottomastakin selviytyä? Harri Virtasta haastattelee Raisa Rauhamaa.

klo 18.30–19.00 Kruununhaka-lava, Tiedetori
SÄÄDYLLISTÄ JA SÄÄDYTÖNTÄ
Pukeutumisessa on aina ollut kysymys paljon laajemmasta ilmiöstä kuin pelkästä muodista. Millä tavoin sukupuoli, sosiaalinen asema, varallisuus, ikä ja eri elämänvaiheet ovat näkyneet pukeutumisessa? Miten muoti on muuttunut? Toimittaja Jani Niipola haastattelee Arja Turusta ja Anna Niirasta.

PERJANTAI 25.10.2019

klo 12.30–13.00 Suomenlinna-sali
SUOMI TERRORIN TUKIKOHTANA
1900-luvun alussa maailman etsityimmät terroristit piileskelivät Suomessa. Miksi suomalaiset piilottelivat Leniniä tovereineen ja auttoivat häntä tekemään vallankumouksen? Kuinka Neuvostoliitto oikeastaan syntyi? Erkki Vettenniemeä haastattelee Aleksi Mainio.

klo 13.00–13.30 Kruununhaka-lava, Tiedetori
LUPA TAPPAA
Aleksanteri Suuren sotaretket, Ranskan vallankumous, Suomen sisällissota, USA Irakissa… Aseelliset konfliktit ovat aina vaatineet erityistä oikeutusta. Millä keinoin sotia on historian saatossa oikeutettu – ja miten tänä päivänä? Keskustelemassa kirjan toimittajat Jaakkojuhani Peltonen ja Ollimatti Peltonen. Heitä haastattelee Oula Silvennoinen.

klo 16.00–16.30 Kruununhaka-lava, Tiedetori
EUROOPPA, SUOMI, KALEVALA
Kalevalan ja Lönnrotin tuntevat kaikki. Vähemmän tunnettuja ovat kansalliseepoksemme ideologiset taustat. Miten suomalaisuuden myyttiä lähdettiin rakentamaan? Miten valistus, romantiikka, uushumanismi ja nationalismi vaikuttivat Kalevalan syntyyn? Keskustelemassa Kalevalaseuran toiminnanjohtaja Ulla Piela sekä Heidi Haapoja-Mäkelä ja Tuukka Karlsson.

klo 16.00–16.30 Töölö-lava
Naiset esiin – kirjallisuudessa ja historiassa
Kalevalan naiset -kirjassaan (S&S 2019) Tiina Piilola tulkitsee Kalevalaa feministisesti ja löytää paljon uutta eepoksen naisista. Anne Helttusen ja Tuula Uusi-Hallilan Naisia nimittäin (SKS 2019) avaa kiinnostavia näkymiä eri aikakausien kirjallisuuden naiskuvaan. Minna Lindgren haastattelee kirjoittajia.

klo 16.30–17.00 Töölö-lava
TAITEEN MUSTA KIRJA
Picasso, Hitchcock, Kianto, Weinstein... Taiteilijaneroille on annettu anteeksi tekoja, joita muilta ei olisi hyväksytty. Pätevätkö taiteilijaan eri lait? Millaiset rakenteet ovat taustalla? Pitäisikö taideteokset kieltää? Juho Typpö haastattelee Arla Kanervaa.

klo 16.30–17.00 Suomenlinna-sali
Teloitusjonossa: Hennalan helvetti 1918
Sisällissodan päättyessä Hennalan vankileirille oli koottu noin 18 000 punavankia. Leirillä levisivät taudit, ja ahtaista selleistä haettiin nälkiintyneitä vankeja ammuttavaksi. Kasvatusosasto pyrki tarjoamaan keskitysleirin vangeille helpotusta, mutta voittajien rankaisumieliala tuomitsi kaikki yritykset epäonnistumaan. Marjo Liukkosen Teloitusjonossa (Atena 2019) ja Tuija Wetterstrandin Hennalan helvetti (SKS 2019) kertovat karusti keskitysleirin karmeista oloista ja mielivaltaisista teloituksista. Kirjailijoita haastattelee Heikki Hiilamo.

klo 16.30–16.55 Tiedekirja, 6f68
TONTTU
Kotitontut ja muut pihapiirin pienet haltijat olivat entisaikoina suomalaisille kaikkein tärkeimpiä yliluonnollisia olentoja, joihin oli syytä suhtautua kunnioituksella. Lahjoja vaille jäänyt tai loukattu tonttu saattoi yltyä pahanilkiseksi tai vaaralliseksikin – ja silloin ei hyvin käynyt. Heikki Saure avaa eteemme tonttujen kansoittaman maailman, jonka olemme jo lähes unohtaneet.

klo 18.30–19.00 Töölö-lava
SAIMA HARMAJA
Salakihlat, erityisherkkyys, yhteistyö Mika Waltarin kanssa... Uusi elämäkerta kurkistaa runotyttömyytin taakse ja paljastaa, millainen nuorena tuberkuloosiin menehtynyt rakastettu runoilija todella oli. Ritva Ylöstä haastattelee toimittaja Päivi Istala.

 

LAUANTAI 27.10.2019

klo 15.20–15.40 Rosebud, 6e48
SODAN KUNINGATTARET
Jeanne d’Arc on historian tunnetuin naissoturi mutta ei suinkaan ainoa. Mitä tiedämme historian soturinaisista? Karolina Kouvolaa haastattelee Tommi Leminen.

SUNNUNTAI 27.10.2019

klo 14.00–14.30 Kruununhaka-lava
NOITAÄITI
Kun suomalainen Malin Matsintytär muutti Tukholmaan 1630-luvulla, kukaan ei kiinnittänyt häneen mitään huomiota. Neljä vuosikymmentä myöhemmin koko kaupunki tunsi hänet roviolla poltettuna noitana. Mitä Malinille oikein tapahtui? Marko Lambergia haastattelee Mirkka Lappalainen.

klo 14.30–14.55 Tiedekirja, 6f68
SATUPERINTEESTÄ NYKYRUNOON
Satuperinteestä nykyrunoon liikkuu folkloristiikan ja kirjallisuudentutkimuksen rajapinnoilla. Kokoelman artikkeleissa tarkastellaan niin Lumikki-sadun toisintoja, kansankirjoittajien kirjeitä ja 1800-luvun virsiaineistoja kuin L. Onervan, Monika Fagelholmin ja Otto Mannisen tuotantoa. Keskustelemassa teoksen toimittajat Niina Hämäläinen, Hanna Karhu ja Silja Vuorikuru.

klo 15.30–16 Lonna-sali
Rakas saunamme, ennen ja nyt                       
Valokuvaaja Heli Blåfieldin ja toimittaja Ville Blåfieldin Saunavuoro (Teos 2019) on kuva- ja matkakertomus 21 saunaan, kaikkiin Suomen maakuntiin. Se näyttää, miten monin eri tavoin sauna voi olla osa suomalaisten arkea. Tietokirjailija Satu Laatikaisen Saunan kansa (SKS 2019) toimii saunaperinteen käsikirjana kaikille löylyn ystäville ja saunan historiasta kiinnostuneille. Suomalaiset ovat yhä saunan kansaa, jonka eloon saunahetki on kuulunut tuhansien vuosien ajan. Mitä Suomi-sauna oli ennen, mitä kaikkea se voi olla nyt? Kirjailijoita haastattelee Nina Paavolainen.

klo 16.00–16.30 Kallio-lava
SODAN KUNINGATTARET
Ranskan kansallissankari Jeanne d’Arc on historian tunnetuin naissoturi – mutta ei ainoa. Viikinkiajalla kilpineidot sotivat miesten rinnalla ja antiikin kreikkalaiset kertoivat tarinoita hurjista amatsoneista. Historia on täynnä sodan jumalattaria. Kallion lukion oppilaat haastattelevat Karolina Kouvolaa.