Saima Harmaja -elämäkerta vie runotyttömyytin toiselle puolelle

27.2.2019 - 11:00
Saima Harmaja – Sydänten runoilija 1913–1937 nostaa esiin rakastetun runoilijan vähemmän tunnetut vaiheet ja täydentää kuvaa ennen julkaisemattomilla tiedoilla ja tulkinnoilla. Ritva Ylösen kirjoittama elämäkerta ilmestyy viikolla 11.

Sydänten runoilija on ensimmäinen kattava elämäkerta Saima Harmajasta, nuorena tuberkuloosiin kuolleesta rakastetusta lyyrikosta. Ritva Ylönen on saanut käyttöönsä aikaisemmin salattua arkistomateriaalia, muun muassa Saiman kirjeitä salakihlatulleen Jaakko Holmalle. Uusi elämäkerta purkaa Harmajan läheisistä käytetyt peitenimet ja muodostaa runoilijasta aiempaa inhimillisemmän ja realistisemman kuvauksen.

”Laajan päiväkirja- ja muun aineiston pohjalta rakentui riipaisevan rehellinen kuva herkän, ristiriitaisen ja lahjakkaan lapsen taistelusta oman minuutensa ja vahvuuksiensa – kutsumuksensa – löytämiseksi. Samalla se on kolmella eri rintamalla etenevä elämäntragedia: Yksi puoli Saimasta taistelee kaikin keinoin ja voimin maallisen rakkauden puolesta, toinen puoli runoilijakutsumuksen täyttymyksestä. Samalla eri sairaudet tuberkuloosia myöten tekevät kaikkensa syöstäkseen Saiman tuhoon, kuolemaan. Nämä kaikki kokemukset tunteineen muuntuvat omaelämäkerrallisuudestaan veto- ja vaikutusvoimansa hakeviksi runoiksi: lohduksi, iloksi, opiksi ja lääkkeeksi lukijoiden vastaaviin kokemuksiin ja tunteisiin.”

Harmajan runojen teemat – luonto, rakkaus, sairaus, kuolema ja tuonpuoleinen – ovat ajattomia. Samalla valtaosa Saiman runoista on omaelämäkerrallisia, ja ne toimivat karttana hänen elämäänsä: kipuilua sairauksien kourissa, oman kutsumuksen tavoittelua, urheaa hyvästijättöä, runojen kirjoittamista lähes viimeiseen hengenvetoon asti.

”Uudet sanat keinuvat sieluuni, uuden rytmin mainingit – käännän kylkeä ja koetan nukkua, mutta minun täytyy kuunnella niitä. Miksi kaikki tulee niin aikaisin, miksei se voi odottaa, että olisin vanhempi. Johtuuko se siitä – johtuuko se kuitenkin siitä, etten tulekaan vanhemmaksi?” Saima Harmajan päiväkirjamerkintä 4.2.1932

Saima Harmaja ehti lyhyen elämänsä aikana saavuttaa paljon. Vaikka hänen vanhempansa suhtautuivat kirjoittamisharrastukseen alkuun estelevästi, piti Saima pintansa: hän pääsi ihailemansa Mika Waltarin suojatiksi, julkaisi ensimmäisen runokokoelmansa vasta 19-vuotiaana ja sai Valtion kirjallisuuspalkinnonkin.

”Joka kerran on Saiman löytänyt, ei hänen seurastaan hevin luovu. – – Sitä todistaa osaltaan myös tämä kirjoittamani elämäkerta, joka on syntynyt kiinnostuksesta, kiitollisuudesta ja rakkaudesta Saima Harmajaan ja hänen tuotantoonsa.” Ritva Ylönen

FT Ritva Ylönen on tietokirjailija. Hänen Kalle Päätalo -elämäkertansa ilmestyi syksyllä 2017.

Ritva Ylönen
Saima Harmaja – Sydänten runoilija 1913–1937 
ISBN 978-951-858-045-7
338 sivua | SKS 2019
Sisällysluettelo