Kuhmon kamarimusiikin tarina on nyt koottu kirjaksi – mukana Stefan Bremerin mestarilliset valokuvat

19.6.2019 - 09:45
Kuhmon kamarimusiikkifestivaali juhlii jo 50. kesäänsä. Nuorten muusikoiden idealistisesta ajatuksesta alkunsa saaneen festivaalin uskomaton tarina julkaistaan nyt kirjana.

Juhani Koiviston kirjoittama teos Kamarimusiikkia Kuhmossa – Viisikymmentä ihmeellistä kesää kokoaa festivaalin vaiheet yksiin kansiin. Teos kertoo läpi valoisien öiden jatkuneista konserteista, suurista taiteilijoista ja ihmisistä onnistumisen takana mutta myös kiireestä, paineista ja ristiriidoista, joita yleisö ei näe. Ääneen pääsevät niin festivaalilla esiintyneet taiteilijat kuin tapahtuman perustajat, järjestäjät ja kuulijat. Stefan Bremerin ainutlaatuiset valokuvat täydentävät Koiviston elämänmakuista tekstiä.

Kuhmon Kamarimusiikissa alusta asti mukana olleen Tuulikki Karjalaisen ääni kuuluu kirjassa. ”Havahduin eräänä kesänä siihen, että Tuulikin tarinat on nauhoitettava”, Kuhmon Kamarimusiikin toiminnanjohtaja Sari Rusanen kertoo. ”Työ annettiin puolalaiselle suomen kielen opiskelijalle, joka oli festivaalilla harjoittelijana. Tuulikki kertoi mainioita anekdootteja ja nyt ne ovat tallessa tässä kirjassa. Meidän vastuumme festivaalin historiasta on täyttynyt. Seuraavat 50 vuotta kirjoittaa ja muistelee sitten joku muu, mutta työssä heitä varten jatkamme arkistointia entiseen malliin.”

Festivaalista on kasvanut yksi maailman merkittävimmistä kamarimusiikkitapahtumista, ja tänä vuonna se on ehdolla eurooppalaisen EFFE-festivaalipalkinnon saajaksi. Kävijämäärien kasvusta huolimatta Kuhmon Kamarimusiikki on säilyttänyt mutkattoman ilmapiirinsä ja ainutlaatuisen tunnelmansa.

”On kahdenlaisia taiteilijoita. Toiset ajattelevat esiintyessään, että kuulkaa nyt ihmiset miten kauniisti minä soitan. Sitten on sellaisia, jotka ajattelevat, että kuinka kaunista musiikkia saan soittaa. Kuhmossa on sijaa vain jälkimmäisen tyypin muusikoille.” Seppo Kimanen 1977

Kuhmon 50. Kamarimusiikki järjestetään 14.–27.7.2019. Stefan Bremerin kuvista koostettu näyttely on esillä Kuhmo-talon aulassa.

Juhani Koivisto (teksti), Stefan Bremer (kuvat)
Kamarimusiikkia Kuhmossa – Viisikymmentä ihmeellistä kesää
ISBN 978-951-858-062-4
SKS 2019
Sisällysluettelo