Nykyperinne 1975

Nykyperinnettä eli tarinoita, huhuja ja juttuja, jotka keruun aikaan kiersivät sekä suullisena perinteenä että tiedotusvälineiden myötävaikutuksella. Vastaushakemisto kysymyksittäin (1-17). Kortissa on vastaajan nimi ja viite sidokseen. Kortisto on keskeneräinen ja koskee vain sidoksia 1-8. Sidoksia on kaikkiaan 15.

Keruukysely:

Osa tiedustelluista tapahtumista on ollut esillä lehdissä. ilmoita, mikäli kertomasi tapaus pohjautuu lehtiartikkeliin. Aina parempi jos muistat, mikä lehti oli kyseessä ja milloin artikkeli suurin piirtein julkaistiin.

 1. Oletko kuullut huhuja oudosta ruoasta ulkomaisissa ravintoloissa, turistien kokemuksia esim. kiinalaisissa, italialaisissa tai espanjalaisissa ravintoloissa? Kertomuksia siitä, ettei ruoka ollutkaan sitä mitä sen oletettiin olevan?  - vieraiden kansojen meidän silmissämme vastenmielisistä herkuista? – vastenmielisiä piirteitä ruoanvalmistuksessa? Mitä olet kuullut ravintoloiden ruoista sota-aikana?
 2. Mitä olet kuullut epämiellyttävistä löydöistä säilykepurkeissa, maitopakkauksissa, olutpulloissa, makkaratuotteissa tai muissa teollisesti valmistetuissa ja pakatuissa ruoissa ja juomissa? – tapauksista leikkelemyymälöissä, makkara- ja oluttehtaissa?
 3. Kerro mitä olet kuullut pienistä eläimistä, jotka ovat tunkeutuneet ihmisruumiiseen esimerkiksi hiusten (tupeeratun tukan), korvan tai suun kautta? Oletko kuullut kerrottavan käärmeistä tai muista eläimistä viemäri- tai tuuletusverkostoissa, ulkomaisissa hedelmäpakkauksissa? – suurista rotista jotka hyökkäävät ihmisten kimppuun? – epätavallisista lemmikkieläimistä asunnoissa?
 4. Kerro mitä olet kuullut kehitysalueiden väestöstä, joka on muuttanut harvaan asutuilta seuduilta uudenaikaisiin asuntoihin? Oletko kuullut kertomuksia siitä, etteivät ihmiset ole käsittäneet uudenaikaisia hienouksia kuten WC:tä, puhelinta, hissiä? – että ihmiset ovat tuoneet seutunsa tapoja uuteen asuntoonsa? – lattian tai seinien vahingoittamisesta? – vihannestenviljelystä, eläintenkasvattamisesta tai teurastamisesta asunnossa? Oletko kuullut juttuja siirtosuomalaisista esim. Ruotsissa tai Suomeen muuttaneista ulkomaalaisista? Mitä olet kuullut siirtotyöläisistä (esim. heidän perhe-elämästään)? Oletko kuullut juttuja mustalaisista tai saamelaisista?
 5. Oletko kuullut kerrottavan naisista, jotka on huumattu ruiskein bussissa, junassa tai lentokoneessa, tanssipaikoilla, elokuvateattereissa jne. Oletko kuullut huhuja ulkomailla kadonneista suomalaisista? – että on vaarallista käydä tiettyjen vaatetusliikkeiden sovitushuoneissa, ajaa taksilla? – vastahakoisista naisista, jotka pyytävät nuoria tyttöjä tekemään heille palveluksen? – muita juttuja huumeruiskuista, selvittämättömistä katoamisista tai valkoisesta orjakaupasta?
 6. Oletko kuullut kertomuksia kannibalismista esim. toisen maailmansodan aikana? – lapsista, jotka lähetetään kirjeen kanssa tiettyyn osoitteeseen?
 7. Oletko kuullut kerrottavan autosta, joka oli myytävänä sensaatiomaisen alhaiseen hintaan? – naispuolisesta autoilijasta, jonka kimppuun hyökättiin? – nuoresta parista autossa, jonka kimppuun kävi mielisairaalan potilas? – takaa-ajetusta rikollisesta, joka kätkeytyi autoon? – autosta, joka täytettiin betonilla? – naisen vaatteisiin pukeutuneesta miesliftarista? – aavekokemuksista autojen tai automatkojen yhteydessä? – muita kertomuksia merkillisistä tapahtumista autojen yhteydessä?
 8. Oletko kuullut huhua kuolemantapauksesta autoloman aikana ulkomailla? – vaimosta, joka jätettiin tienvarteen lomamatkalla? – muita kertomuksia epätavallisista kokemuksista autolomilla?
 9. Oletko kuullut kerrottavan pilanteosta irtileikatulla käsivarrella (kädellä)? – muita juttuja sairaalaympäristöstä tai lääketieteen opiskelijoiden parista?
 10. Oletko sattunut kuulemaan pelottavista olennoista, joista huhutaan koululaisten piirissä, esim. mustapukuisesta naisesta, ihmissusista ja vampyyreista tai niitä muistuttavista ihmisistä, pukkumiehistä, pippuri – tai suolaliigasta?
 11. Oletko kuullut kertomuksia Prahan miehityksestä 1968? – Chilen tapahtumista 1973? – muita sota- tai kriisiaikoja käsitteleviä huhuja ja kertomuksia?
 12. Oletko kuullut huhuja tai juttuja tunnetuista poliitikoista, esim. Urho Kekkosesta, Ahti Karjalaisesta? – kulttuurihenkilöistä, elokuva- , TV-, pop- tai urheilutähdistä, muista ”julkkiksista”?
 13. Oletko kuullut kerrottavan julkeista murtovarkauksista, esim. kertomuksia varastetusta ja palautetusta autosta, löydetystä naisen käsilaukusta? – tavaratalonäpistelyistä, esim. pakastekananpojan näpistämisestä? – muita kertomuksia epätavallisista varkauksista, petoksista ja näpistelystä?
 14. Oletko kuullut kerrottavan ihmisistä, joille sattuu hassunkurisia vahinkoja asunnossaan? – jotka ovat jääneet ulkosalle lukkojen taakse ilman vaatteita? – muita kertomuksia kovanonnen ihmisistä?
 15. Oletko kuullut kertomuksia kammottavista onnettomuuksista ja tapahtumista, jotka ovat sattuneet piiloleikeissä tai joihin lastenvahti on ollut syypää?
 16. Kerro mitä olet kuullut lentävistä lautasista tai muista avaruusilmiöistä, esimerkiksi laskeutumismerkeistä ja avaruusolentojen näkemisestä. Kerro myös mahdolliset omat kokemuksesi.
 17. Kerro mitä olet kuullut epätavallisista kokemuksista ja yliluonnollisista elämyksistä, esim. näyistä, unista jotka ovat käyneet toteen, ajatuksensiirrosta, yhteydestä vainajiin. Kerro myös mahdolliset omat kokemuksesi.

 

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura kansanrunousarkisto

Vastaukset voi lähettää vapaakirjeenä (vasempaan yläkulmaan merkintä ”tieteellisiä tiedonantoja”) osoitteella Suomalaisen Tiedeakatemian keräilytoimisto, postilokero 17259, 00171 Helsinki 17.

Kysymykset on muokattu ja täydennetty suomalaisiin oloihin sopiviksi Bengt af Klintbergin (Institutet för folklivsforskning vid Stockholms Universitetet) laatimasta kyselylomakkeesta.