Kokemuksia mielisairaalasta -kirjan julkistamistilaisuus

Kokemuksia mielisairaalasta
Aika: 
13.12.2022 - 14:00 till 16:00
Paikka: 
Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran juhlasali, Hallituskatu 1, Helsinki

Kokemuksia mielisairaalasta. Muistoihin kaivertuneet tilat -teoksen julkistamistilaisuus

Ohjelma

Tilaisuudessa kuullaan puheenvuoroja kirjan kustantajalta, muistitietokeruun järjestäneeltä arkistolta, tutkimushankkeen rahoittajalta sekä teoksen toimittajilta. Lopuksi nähdään Kirsi Heimosen lyhytelokuva Täällä, jotenkin, jonka käsikirjoitus perustuu kerättyihin mielisairaalamuistoihin. Tilaisuuden päätteeksi on kahvitarjoilu sekä aikaa yleisön kysymyksille ja keskustelulle.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Ei ennakkoilmoittautumista.
Lämpimästi tervetuloa!

SKS:n juhlasaliin mahtuu 100 henkeä.

Sisäänkäynti liikuntaesteisille on SKS:n Mariankadun puoleiselta ulko-ovelta (ks. Esteettömyys: https://www.finlit.fi/yhteystiedot/esteettomyys).

Lisätietoa teoksesta:

Kokemuksia mielisairaalasta. Muistoihin kaivertuneet tilat. Toim. Saara Jäntti, Kirsi Heimonen, Sari Kuuva, Karoliina Maanmieli ja Anu Rissanen. SKS 2022.

Suomessa psykiatrinen hoito on ollut pitkään hyvin laitoskeskeistä, ja mielisairaalat ovat kuuluneet monin tavoin suomalaisten elämään. Kokemuksia mielisairaalasta valottaa historian, kulttuurisen mielenterveystutkimuksen ja taiteellisen tutkimuksen keinoin sitä, miten mielisairaalat muistetaan.

Millaisia tunteita ja ruumiillisia muistoja liittyy sairaalassa vietettyyn aikaan? Millaisena 1930-luvun potilas koki mielisairaalan, ja miten potilaat kertovat sairaalassa kohtaamastaan pakosta ja väkivallasta? Millainen sairaalakokemus on jättänyt hyvät ja lämpimät muistot? Millaista ruumiillisuutta mielisairaala on tuottanut?

Monitieteinen teos perustuu ainutlaatuiseen muistitietoaineistoon, joka avaa uusia näkökulmia mielisairaaloiden arkeen, historiaan ja vaikutukseen nyky-Suomessa. Teos tarkastelee jälkiä, joita hoito, sairaudet ja kokemukset sairaalatiloista ovat jättäneet potilaiden, omaisten sekä henkilökunnan ja heidän sairaala-alueilla kasvaneiden lastensa elämään.

Teos on avoimesti luettavissa osoitteessa https://doi.org/10.21435/skst.1483. Painetun kirjan voi ostaa etuhintaan 24,90 € julkistustilaisuudessa tai tilata SKS:n verkkokaupasta https://kirjat.finlit.fi etukoodilla KOKEMUKSIA2022.