Kouluille

Kuva: Laura Tikkanen, SKS
Tutustu SKS:n oppimisaineistoihin tai tule opintokäynnille SKS:an! Tarjoamme kouluille SKS:n aineistoihin perustuvia opetuspaketteja verkossa. Opintokäynnillä SKS:n talossa opitte kirjallisuudesta, Kalevalasta ja kansanperinteestä.

SKS:n oppimisaineistot on tarkoitettu koululaisille ja opiskelijoille oppimisen tueksi. Voit hyödyntää oppimistehtäviä vapaasti opetuksessa. Opetuspakettimme ovat opetusalan ammattilaisten tekemiä ja niissä on otettu monipuolisesti huomioon opetussuunnitelman eri osa-alueet oppiainerajat ylittäen.

SKS:n oppimisaineistot

Kieli ja identiteetti – suomen kielen oppimateriaali verkossa

Valitse oma kielellinen identiteettisi ja lähde matkalle suomen kieleen! Kieli ja identiteetti -verkkojulkaisu lähestyy uudella tavalla nykysuomalaisten kieltä. Opetuspaketti perustuu viimeisimpään tutkimustietoon ja tarjoaa aineistoa lukion äidinkielen ja kirjallisuuden kuudenteen kurssiin.
Käsikirjoitus: Tuula Uusi-Hallila, 2006.

SKS:n vuotuisjuhlapakettien oppimisaineistot

SKS:n vuotuisjuhlatietopakettien tehtävissä kuljetaan suomalainen vuotuisjuhlakalenteri läpi pääsiäisestä jouluun. Tehtävien avulla oppilaat tutustuvat vuotuisjuhlaperinteisiin sekä ryhmän kanssa että itsenäisesti kirjoittaen.
Käsikirjoitus: Henna Degerlund, Saara Korhonen ja Elina Lindholm, 2012.

Pääsiäinen
Miksi pääsiäinen osuu vuosittain eri päivälle? Miksi pääsiäisen ruokaperinteeseen liittyvät kananmunat ja mämmi? SKS:n pääsiäispaketin tehtävien avulla tulevat tutuksi kevään juhlat laskiaisesta helluntaihin.

Juhannus
Miksi juhannuksena poltetaan kokkoa ja mikä on juhannussalko? SKS:n juhannuspaketin tehtävät antavat tietoa keskikesän juhlan huvituksista ja ennustuksista, kuten juhannuskokosta ja juhannustaioista.

Kekri
Mitä juhlia ovat kekri ja halloween? SKS:n kekrisivuston tehtävät luovat katseen tuhatvuotiseen syysjuhlaperinteeseen. Uusin tulokas kalentereissamme on halloween.

Joulu
Mitä tarkoittaa adventti ja kuinka kauan se kestää? SKS:n joulupaketin tehtävät vievät vuoden odotetuimman juhlan tunnelmaan kertomalla joulun ajan perinteistä, kuten joulupukista, tiernapojista ja Lucia-neidosta.

Aleksis Kiven Nummisuutarien kriittisen edition oppimisaineistot

Tutustu Suomen hauskimpaan näytelmään! Aleksis Kiven Nummisuutarit-näytelmän oppimistehtävien avulla yläkoululaiset ja lukiolaiset käyvät läpi opetussuunnitelman eri osa-alueita näytelmästä muihin tekstilajeihin ja harjoittelevat kielen erittely- ja analysointitaitoja. Samalla tulee tutuksi Nummisuutarien kieli ja sanasto. Aleksis Kiven Nummisuutarien digitaalinen kriittinen editio tuo näytelmän nykylukijalle siinä muodossa kuin Kivi itse sen julkaisi.
Käsikirjoitus: Heidi Haltia ja Riina Behl, 2013.

Kalevalan oppimisaineisto

Johdata oppilaasi Suomen kansalliseepoksen Kalevalan maailmaan SKS:n Kalevala-oppimistehtävien avulla! Tehtävät on suunnattu erityisesti yläkoululaisille ja lukiolaisille, mutta ne soveltuvat myös muiden Kalevalasta ja kansanrunoudesta kiinnostuneiden käyttöön.
Käsikirjoitus: Olli Aarni, 2014

Realismin värejä ja sävyjä -oppimateriaali

Realismin värejä ja sävyjä -oppimateriaalin tehtävät tutustuttavat suomalaiseen 1880- ja 1890-lukujen realismiin ja naturalismiin. Tehtävät on laadittu ennen muuta lukioiden ja muiden perusopetuksen jälkeisten koulujen äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksen tarpeisiin.
Käsikirjoitus: Anne Helttunen, 2003.

SKS:lla on myös muita verkkoaineistoja, jotka sopivat hyvin käytettäväksi oppimisaineistoina:

Kalevala
Miksi Kalevalan päivä on 28.2.? SKS:n Kalevala-sivustolla on tutkittua tietoa Kalevalasta, mm. vuoden 1849 Kalevalan teksti kokonaisuudessaan ja tarkistettuna. Sivusto tarjoaa Kalevala-tietoa suomen lisäksi kymmenellä kielellä. Sivuston oma hakutoiminto helpottaa halutun tiedon löytymistä.

Aleksis Kivi
Ulottuvillasi on nyt kaikki, mitä Aleksis Kiven tuotannosta on tallella SKS:n arkiston ja kirjaston kokoelmissa! Keskustelu Aleksis Kivestä jatkukoon!

Johan Ludvig Runeberg
Millaista kirjeenvaihtoa J. L. Runeberg käsi teostensa suomentajien kanssa? Sivustolla voit tutustua myös Vänrikki Stoolin henkilöhahmojen elämäkertoihin Kansallisbiografiassa.

Juhani Aho
Juhani Ahon arkisto SKS:ssa sisältää käsikirjoituksia, kirjeitä, valokuvia ja muuta kirjailijan aineistoa. Miltä näyttää Ahon Yksin-romaanin käsikirjoitus? Entä millaista kalastuspäiväkirjaa Aho piti?

SKS:n talon historia
Sebastian Gripenbergin suunnittelema SKS:n talo Helsingin Kruununhaassa on palvellut seuraa vuodesta 1890. Milloin taloon hankittiin pölynimijä? SKS:n talon historia -verkkosivusto esittelee rakennuksen vaiheita elävästi kuvin ja tekstidokumentein.

Kolonkolonkolo
Kolonkolonkolo on lasten- ja nuortenkirjallisuuden sivusto, joka tutustuttaa niin kotimaiset kuin ulkomaiset lukijat suomalaisten lasten- ja nuortenkirjailijoiden tuotantoon ja yksilöllisiin työskentelytapoihin.

Tule opintokäynnille SKS:an!

Opintokäynnillä pääset tutustumaan arkiston ja kirjaston kulttuuriperintöaineistoihin paikan päällä. Työpaja räätälöidään aina toiveiden mukaan.

Esimerkki opintokäynnin ohjelmasta
10:00–11:00 Kirjallisuuden lajeja ja Kalevala; tutustuminen kansanrunousarkistoon ja kirjastoon
11:00–12:00 Ruokailu SKS:n ulkopuolella
12:00–13:30 Kansanperinnetyöpaja; tutustuminen kansanrunousarkistoon ja kirjastoon
13:30–14:00 Loppukeskustelu

 

Ota yhteyttä: tiedotus@finlit.fi tai 0201 131 231 / viestintä