Kirjahylly, jossa on esillä SKS:n tiedesarjojen värikkäitä kirjoja.

Tarjoa tiedekirjaa

Perinteikkäät tieteelliset sarjamme tarjoavat tutkijoille kanavan parhaiden tutkimustensa julkaisemiseen kirjamuodossa. Julkaisemme sekä monografioita että kokoomateoksia.

Oletko kiinnostunut julkaisemaan meillä? Lue tältä sivulta, mitä tarjoamme kirjantekijöillemme, tutustu ohjeisiimme ja tee meille kirjaehdotus!

Julkaisemme vuosittain tiedesarjoissamme noin 20 vertaisarvioitua tiedekirjaa sekä painettuina kirjoina että avoimina sähkökirjoina. Keskeisalojamme ovat suomen kieli, kirjallisuus, kulttuurien tutkimus ja kansanperinne sekä historia, mutta teoksemme ovat usein monitieteisiä.

Tiedekirjamme julkaistaan sekä painettuina kirjoina että avoimina sähkökirjoina, jotka leviävät tehokkaasti verkossa.

Kysymyksiä ja vastauksia SKS:lla julkaisemisesta

Tarjoamme kirjoittajille perusteellisen, tieteellisen laadun varmistavan vertaisarviointiprosessin sekä huolellisen toimitustyön ja julkaisun sekä painettuna kirjana että avoimena sähkökirjana.

Olemme saaneet erinomaista palautetta kirjoittajien kanssa tekemästämme yhteistyöstä. Asiantunteva toimitustiimimme ja luotettavat freelance-toimittajamme huolehtivat siitä, että jokainen kirja on huolella viimeistelty.

SKS on perinteikäs ja arvostettu kustantaja. Olemme puolustaneet suomen kielen asemaa tieteen kielenä jo 190 vuotta, ja tehtävä on yhä ajankohtainen. Kansainväliset sarjamme puolestaan vievät suomalaista tutkimusta maailmalle. Julkaisujemme kokoelma on osa Unescon kansallista maailman muisti -rekisteriä.

Tiedekirjamme julkaistaan pääsääntöisesti pehmeäkantisina, sarja-asuisina kirjoina. Tämä tarkoittaa sitä, että kirjoillamme on yhtenäinen graafikon suunnittelema ulkoasu ja taitto.

Kirjoissa voi olla kuvitusta, joka tukee oleellisella tavalla sisältöä. Kirjamme painetaan pääsääntöisesti mustavalkoisina, ellei nelivärisyydelle ole erityistä perustetta.

Sähkökirjamme julkaistaan EPUB- ja PDF-muotoisina. Sähkökirjoissa voidaan käyttää värikuvitusta ja ne voivat sisältää kirjan sisältöä tukevaa linkitettyä materiaalia, kuten kuvaa tai ääntä.

Pehmeäkantiset kirjamme painetaan tarvepainatuksena, minkä ansiosta voimme taata painetuille kirjoille pitkän saatavuuden. Tiedekirjojamme luetaan vielä vuosien päästä, eikä painos pääse loppumaan.

Pehmeäkantisia, värikkäitä kirjoja.
Kuva: Emma Suominen, SKS.

Myynti- ja markkinointitiimimme huolehtii siitä, että valmistuvan kirjan ennakkotiedot ja tuotetiedot ovat saatavilla kirja-alan järjestelmissä, joita käyttävät kirjan jälleenmyyjät ja tukkukauppiaat. Kirjojamme on saatavilla hyvin varustetuissa kirjakaupoissa ja verkkokirjakaupoissa. Kirjastovaihtojen ansiosta kirjamme löytyvät laajalti eri kirjastoista ympäri maailman.

SKS:lla on oma kirjojen verkkokauppa. Kustantajamyymälänämme toimii kirjakauppa Tiedekirja osoitteessa Snellmaninkatu 13, Helsinki.

Julkaisemme keväisin kirjakatalogin, jossa esitellään kuluvana vuonna julkaisuohjelmaamme hyväksytyt sekä edellisen vuoden lopulla ilmestyneet kirjat. Katalogia jaetaan medialle, kirjakauppoihin ja kirjastoihin.

Jokaisesta uutuuskirjasta tiedotetaan SKS:n sosiaalisen median kanavissa ja laaditaan tiedote, joka lähetetään aihekohtaisesti kootuille tiedemedioille, yliopistojen tiedotukseen sekä aiheesta mahdollisesti kiinnostuneille toimittajille. Avoimet kirjamme näkyvät hyvin myös eri kansainvälisissä tiedekannoissa laadukkaan metadatan ansiosta.

Tarjoamme kirjojamme kirjakilpailuihin sekä kirjamessujen ohjelmiin. Järjestämme kirjoihimme liittyviä haastatteluita ja keskustelutilaisuuksia. Julkaisumme näkyvät myös tieteenalojensa tapahtumissa, kuten seminaareissa ja konferensseissa.

Julkaistun tutkimuksen tehokas leviäminen ja hyvä näkyvyys on kustantajan ja kirjoittajan yhteinen tavoite. Kutsummekin kaikki kirjantekijämme tapaamiseen, jossa sovitaan kunkin kirjan tiedotus- ja markkinointitoimista.

Tutustu ensin ohjeeseemme tiedekirjan tarjoajalle ja arvioi, mihin sarjaan käsikirjoituksesi parhaiten soveltuu.

Lataa sitten kirjaehdotuslomake (docx) ja täytä se huolellisesti.

Jos tarjoat käsikirjoitusta suomenkielisiin tiedesarjoihimme, lähetä kirjaehdotuslomake osoitteeseen tiedekirjat(at)finlit.fi.

Jos tarjoat käsikirjoitusta englanninkieliseen Studia Fennica -sarjaamme, lähetä kirjaehdotuslomake suoraan alasarjan päätoimittajalle (katso päätoimittajat).

Tutustumme kirjaehdotuksiin mielellämme jo ennen lopullisen käsikirjoituksen valmistumista!

Tiedekustantamossa julkaisemme vain vertaisarvioituja tiedekirjoja, jotka voivat olla myös erikoisalaansa laajempaa yleisöä kiinnostavia tai uudistaa perinteisen tieteellisen kirjoittamisen konventioita. Tieteellisestä tasosta emme kuitenkaan tingi.

Suurelle yleisölle suunnattuja populaareja tietokirjoja julkaisee kustannusosakeyhtiömme SKS Kirjat. Jos kirjaehdotuksesi ei ole tieteellinen tutkimus, ota yhteyttä SKS Kirjat -kustantamoon!

Vertaisarvioinnissa kestää vähintäänkin useampi kuukausi. Kun käsikirjoitus lähetetään arvioitavaksi, julkaisukoordinaattorimme sopii arvioijan kanssa lausunnon aikataulusta. Yleensä arviolausunnon laatimiseen annetaan aikaa kahdeksan viikkoa, mutta usein aikataulusta voidaan joutua joustamaan. Lausunnot käsittelevät julkaisuvaliokunnat puolestaan kokoontuvat noin kerran kuussa.

Kirjoittaja itse voi nopeuttaa vertaisarviointia antamalla arvioitavaksi mahdollisimman viimeistellyn käsikirjoituksen, tekemällä lausunnoissa pyydetyt muutokset nopeasti ja laatimalla niistä selkeän muutosraportin. Mikäli muokattu käsikirjoitus lähetetään vielä uudelleen arvioitavaksi, koko prosessi on pidempi kuin jos käsikirjoitus hyväksytään jo ensimmäisten lausuntojen jälkeen. Pyrimme jatkuvasti sujuvoittamaan vertaisarviointiamme, mutta emme voi taata sille tiettyä kestoa.

Kirjalle nimetään oma kustannustoimittaja, joka on apunasi koko toimitusprosessin ajan. Kutsumme sinut tapaamiseen, jossa käymme läpi kirjatuotannon vaiheet ja sovimme aikataulusta sekä juuri sinun kirjaasi liittyvistä yksityiskohdista. Saat myös allekirjoitettavaksesi kustannussopimuksen.

Tarkemmin kirjatuotannostamme kerrotaan ohjeessamme tiedekirjan tarjoajalle (PDF). Noudattamalla muotoiluohjeitamme (PDF) käsikirjoituksesi toimitus ja taitto valmiiksi kirjaksi sujuu nopeammin.

Avoimet sähkökirjamme leviävät tehokkaasti kansainvälisiin tietokantoihin ja niitä luetaan kaikkialla maailmassa.

Vaikuttavasti avointa

Tiedesarjojemme kirjat julkaistaan sekä painettuina että avoimina sähkökirjoina. Avoin julkaiseminen tuo tutkijoille näkyvyyttä ja lukijoille maksuttoman pääsyn uusimman tiedon äärelle. Perimme avoimesta julkaisemisesta maksun tutkijoilta ja tutkimushankkeilta, joilla on siihen varattua rahoitusta. Yksittäisiltä tutkijoilta emme koskaan peri maksua, eikä mahdollinen rahoitus vaikuta julkaisupäätöksiin.

Avoimet sähkökirjamme julkaistaan Ubiquity Partner Networkin julkaisualustalla. Kirjastomme asiantuntijat tuottavat kirjoille osuvaa metadataa, jonka viemme OAPENiin, DOABiin sekä muihin kansainvälisiin tieteen tietokantoihin. Näin julkaisumme löytävät lukijansa tehokkaasti, ja erityisesti englanninkielisiä kirjojamme luetaan kaikkialla maailmassa. Julkaisualustamme kautta voi seurata, kuinka paljon kirjoja luetaan ja ladataan.

Omalla julkaisualustallamme osoitteessa oa.finlit.fi tiedekirjoja voi ladata ja lukea EPUB- ja PDF-muodossa. Kirjat julkaistaan Creative Commons -lisenssillä CC BY-NC-ND, joka sallii teoksen epäkaupallisen käytön sillä ehdolla, että tekijä mainitaan, mutta kieltää teoksen muuttamisen. Tutustu lisenssin ehtoihin tarkemmin Creative Commonsin verkkosivuilla. Jokainen kirja saa myös tieteelliseen viittaamiseen soveltuvan pysyvän DOI-tunnisteen.

Sähkökirjaan voi liittää myös uudenlaisia aineistoja, kuten ääntä tai liikkuvaa kuvaa. Esimerkiksi verkossa oleviin lähteisiin voi viitata sähkökirjasta suoraan linkillä. Kerromme käsikirjoitusten tarjoajille mielellämme avoimen julkaisemisen mahdollisuuksista.

Avoimuus on tieteen perusarvo, joka lisää tutkimuksen vaikuttavuutta.

Haluatko julkaista tieteellisissä sarjoissamme?

Julkaisemme laadukasta vertaisarvioitua tiedekirjallisuutta painettuina kirjoina ja avoimina sähkökirjoina. Tutustu ohjeisiimme ja tee meille kirjaehdotus!

Suunnitteletko tietokirjaa laajemmalle yleisölle?

Tietokirjakustantamomme SKS Kirjat julkaisee laajalle yleisölle suunnattua oivaltavaa tietokirjallisuutta. Tutustu ohjeisiin ja lähetä kirjaehdotus SKS Kirjat -kustantamon verkkosivuilla.

Tiedekirjojen taitajat

Kirsi Keravuori

kustannusjohtaja

Tiedekustantamo

+358 40 564 0264

Lue lisää Kirsistä

Maija Yli-Kätkä

julkaisukoordinaattori

Tiedekustantamo

+358 40 539 4235

Lue lisää Maijasta

Kati Hitruhin

kustannustoimittaja

Tiedekustantamo

+358 50 338 5030

Lue lisää Katista

Eija Hukka

tekninen toimittaja

Tiedekustantamo

+358 40 534 2485

Lue lisää Eijasta

Sivun pääkuva: Gary Wornell, SKS. Muut kuvat: Emma Suominen, SKS.