Kirjoja lasikaapeissa.

SKS:n julkaisujen arkistokokoelmaan tallennetaan seuran julkaisutoimintaa, joka on jatkunut jo lähes 200 vuoden ajan.

Arkistokokoelma sisältää yhden kappaleen jokaisesta SKS:n julkaisemasta teoksesta. Kokoelma valittiin vuonna 2021 UNESCO:n kansalliseen Maailman muisti -rekisteriin, johon on koottu kansallisesti merkittävää asiakirjallista ja kirjallista kulttuuriperintöä.

Arkistokokoelma on tällä hetkellä laajuudeltaan hieman yli 100 hyllymetriä ja valtaosin esillä seuran juhlasalissa.

SKS:n julkaisujen arkistokokoelmaan kuuluvaa aineistoa ei lainata tai anneta lukusalikäyttöön, mutta samat teokset kuuluvat myös kirjastomme muihin kokoelmiin.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura on Suomen vanhin edelleen toimiva kustantaja.

SKS:n ensimmäinen julkaisu oli vuonna 1834 ilmestynyt kirjailija Heinrich Zschokken opettavainen kaunokirjallinen teos Kultala, jonka suomensi yksi SKS:n perustajajäsenistä, Carl Niclas Keckman.

Kokoelmaan kuuluvat muun muassa Kalevalan painokset, Suomen Kansan Vanhojen Runojen kaikki 34 nidosta sekä tuhansien suomalaisten pienoiselämäkerroista koottu Suomen kansallisbiografia.

Lähes kahdensadan toimintavuotensa aikana SKS on kustantanut myös oppi- ja sanakirjoja, ainesjulkaisuja ja keskeisalojensa tutkimuksia sekä esimerkiksi ensimmäiset William Shakespearen näytelmien suomennokset.


Kokoelma piirtää näkyviin suomenkielisen kirjallisuuden kehityskaaren: siihen kuuluvat esimerkiksi kansalliskirjailija Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen ensipainokset vuosilta 1869–1870, Kiven tuotantoa koskevia tutkimusjulkaisuja ja viimeisenä Aleksis Kiven teosten 2010-luvulla laaditut tekstikriittiset editiot.


SKS:n kustannustoiminta jatkuu edelleen, joten kokoelma karttuu aktiivisesti.

Vuoden 2021 alusta SKS:n omistama SKS Oppi ja Tieto Oy ryhtyi vastaamaan tieto- ja tilauskirjojen sekä oppimateriaalien kustantamisesta.

Vertaisarvioitujen tiedekirjojen kustantaminen jatkuu seuran tiedekustantamossa. SKS:n tiedekirjat julkaistaan paitsi painettuina kirjoina myös avoimesti verkossa. Voit tutustua niihin SKS:n avointen sähkökirjojen palvelussa.

SKS julkaisee verkossa

Avoimet sähkökirjat

SKS:n tiedekustantamon uutuudet vapaasti luettavina sähkökirjoina. oa.finlit.fi

Kullervo – kriittinen editio

Aleksis Kiven Kullervo-näytelmän (1864) kriittinen editio.

Nummisuutarit – kriittinen editio

Aleksis Kiven Nummisuutarit-näytelmän (1864) kriittinen editio.

Kansallisbiografia

Yli 6 500 pienoiselämäkertaa, tunnettuja ja tuntemattomia suomalaisia sukuja.

Tutustu SKS:n kustannustoimintaan

Sivun kuvat: Gary Wornell, Emma Suominen.