Perinteen ja nykykulttuurin kokoelma
Kokoelma sisältää suullista kertomusperinnettä, muistitietoa, kansatieteellisiä kuvauksia, elämäkertoja ja kansanmusiikkia. Aineisto on pääosin suomenkielistä ja se kattaa ajan 1800-luvun alusta nykypäivään. Kokoelmaan kuuluu niin tekstiä, kuvia, äänitteitä kuin videoitakin.
Tekstiaineistot
Perinteen ja nykykulttuurin kokoelman tekstiaineistot sisältävät perinnetekstejä ja muistitietoa yli 600 hyllymetriä. Aineistot kattavat kansanperinteen keruutyössä syntyneitä käsikirjoituksia, perinnelajikortteja, keruuvastauksia, muistitieto- ja kilpakirjoitusaineistoja ja päiväkirjoja. Kokoelman aineistot ovat pääosin yksittäisten kerääjien SKS:n arkistolle luovuttamia. Merkittävä osa aineistosta karttuu erilaisten keruiden kautta.
Kuva: Perinteen ja nykykulttuurin kokoelman tekstiaineistoja arkistomakasiinissa. Kuvaaja Emma Suominen.
Äänite- ja videoaineistot
Perinteen ja nykykulttuurin kokoelmassa on äänitteinä ja videoina kymmeniä tuhansia tunteja kansanperinne- ja muistitietotallenteita. Ääniteaineistot kattavat ajallisesti koko 1900-luvun aina nykyhetkeen saakka, kuvanauhoituksia on kokoelmissa vuodesta 1976. Vaikka valtaosa tallenteista on suomenkielisiä sisältävät aineistot kerrontaa myös esimerkiksi karjalan, inkerin, muiden lähi- ja etäsukukansojen, romanin sekä saamen kielillä.
Kuva: Ääniteaineistoja kuunnellaan arkiston tutkijasalissa. Kuvaaja Emma Suominen.
Kuva-aineistot
Perinteen ja nykykulttuurin kuvakokoelma sisältää n. 200 000 kuvaa. Kokoelma on karttunut pääasiassa teksti- ja ääniteaineistojen ohessa lähetettyjen kuvien sekä arkiston tekemän tallennustyön myötä. Kuva-aineiston pitkäaikaissäilytys vaatii erityiset olosuhteet, minkä vuoksi kuvat säilytetään erillään tekstiaineistosta.
Kuva: Asiakas tutkii Wilhelm Ramsayn vedoksia. Kuvaaja Emma Suominen.
Kokoelman historiaa
Perinteen ja nykykulttuurin kokoelma tunnettiin vuoteen 2016 asti Kansanrunousarkistona. Kokoelma sisältää folklore- ja muistitietoaineistoja aina sen vanhimmasta 1600-luvulta peräisin olevasta käsikirjoituksesta 2020-luvulla lähetettyyn keruuvastaukseen.
Kuva: Yksityiskohta lasimaalauksesta arkiston ”Kaikkein pyhimmässä”. Kuvaaja Gary Wornell.
Kysy SKS:lta
Tarvitsetko apua kansanperinnettä, muistitietoa, kotimaista kirjallisuutta tai kulttuurihistoriaa koskevassa tiedonhaussa tai aineistojen löytämisessä?
Kysy SKS:lta on arkiston ja kirjaston yhteinen tietopalvelu. Saat parhaan vastauksen, kun muotoilet kysymyksesi selkeästi ja kerrot, mihin tarkoitukseen etsit tietoa ja mitä aineistoja olet jo löytänyt.
Tietopalvelumme on pääsääntöisesti maksutonta.
Saat vastauksen antamaasi sähköpostiosoitteeseen noin viikon kuluessa.
Arkiston aukioloajat
Viikko 50
Arkiston poikkeusaukioloajat:
1.–30.6. klo 10–16
1.–31.7. suljettu
1.–31.8. klo 10–16
Joensuun toimipisteen toiminta on lakannut ja asiakaspalvelu päättynyt 31.5.2024. Aineistot ovat tutkittavissa arkiston tutkijasalissa Helsingissä.
Oikopolkuja aineistoihin ja palveluihin
Sivun kuvat: Emma Suominen, Gary Wornell.