Asiakas tutustumassa arkistoaineistoihin. Sidoksen sivuilla näkyy konekirjoitettua tekstiä ja valokuvia.

Perinteen ja nykykulttuurin kokoelma

Kokoelma sisältää suullista kertomusperinnettä, muistitietoa, kansatieteellisiä kuvauksia, elämäkertoja ja kansanmusiikkia. Aineisto on pääosin suomenkielistä ja se kattaa ajan 1800-luvun alusta nykypäivään. Kokoelmaan kuuluu niin tekstiä, kuvia, äänitteitä kuin videoitakin.

Tekstiaineistot

Perinteen ja nykykulttuurin kokoelman tekstiaineistot sisältävät perinnetekstejä ja muistitietoa yli 600 hyllymetriä. Aineistot kattavat kansanperinteen keruutyössä syntyneitä käsikirjoituksia, perinnelajikortteja, keruuvastauksia, muistitieto- ja kilpakirjoitusaineistoja ja päiväkirjoja. Kokoelman aineistot ovat pääosin yksittäisten kerääjien SKS:n arkistolle luovuttamia. Merkittävä osa aineistosta karttuu erilaisten keruiden kautta.

Kuva: Perinteen ja nykykulttuurin kokoelman tekstiaineistoja arkistomakasiinissa. Kuvaaja Emma Suominen.

Äänite- ja videoaineistot

Perinteen ja nykykulttuurin kokoelmassa on äänitteinä ja videoina kymmeniä tuhansia tunteja kansanperinne- ja muistitietotallenteita. Ääniteaineistot kattavat ajallisesti koko 1900-luvun aina nykyhetkeen saakka, kuvanauhoituksia on kokoelmissa vuodesta 1976. Vaikka valtaosa tallenteista on suomenkielisiä sisältävät aineistot kerrontaa myös esimerkiksi karjalan, inkerin, muiden lähi- ja etäsukukansojen, romanin sekä saamen kielillä.

Kuva: Ääniteaineistoja kuunnellaan arkiston tutkijasalissa. Kuvaaja Emma Suominen.

Kuva-aineistot

Perinteen ja nykykulttuurin kuvakokoelma sisältää n. 200 000 kuvaa. Kokoelma on karttunut pääasiassa teksti- ja ääniteaineistojen ohessa lähetettyjen kuvien sekä arkiston tekemän tallennustyön myötä. Kuva-aineiston pitkäaikaissäilytys vaatii erityiset olosuhteet, minkä vuoksi kuvat säilytetään erillään tekstiaineistosta.

Kuva: Asiakas tutkii Wilhelm Ramsayn vedoksia. Kuvaaja Emma Suominen.

Yksityiskohta lasimaalauksesta kaikkein pyhimmässä. SKS.

Kokoelman historiaa

Perinteen ja nykykulttuurin kokoelma tunnettiin vuoteen 2016 asti Kansanrunousarkistona. Kokoelma sisältää folklore- ja muistitietoaineistoja aina sen vanhimmasta 1600-luvulta peräisin olevasta käsikirjoituksesta 2020-luvulla lähetettyyn keruuvastaukseen.

Kuva: Yksityiskohta lasimaalauksesta arkiston ”Kaikkein pyhimmässä”. Kuvaaja Gary Wornell.

Kysy SKS:lta

Tarvitsetko apua kansanperinnettä, muistitietoa, kotimaista kirjallisuutta tai kulttuurihistoriaa koskevassa tiedonhaussa tai aineistojen löytämisessä?

Kysy SKS:lta on arkiston ja kirjaston yhteinen tietopalvelu. Saat parhaan vastauksen, kun muotoilet kysymyksesi selkeästi ja kerrot, mihin tarkoitukseen etsit tietoa ja mitä aineistoja olet jo löytänyt.

Tietopalvelumme on pääsääntöisesti maksutonta.

Saat vastauksen antamaasi sähköpostiosoitteeseen noin viikon kuluessa.

Täytä kaikki kentät.

Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Arkiston aukioloajat

Viikko 15

maanantai 8.4. 10.00–18.00
tiistai 9.4. 10.00–18.00
keskiviikko 10.4. 10.00–18.00
torstai 11.4. 10.00–18.00
perjantai 12.4. 10.00–16.00
lauantai 13.4. Kiinni
sunnuntai 14.4. Kiinni

Arkiston poikkeusaukioloajat:
28.3., 30.4., 8.5. ja 1.–30.6. klo 10–16
1.–31.7. suljettu
1.–31.8. klo 10–16

Joensuun toimipiste on suljettu 23.4.2024 saakka.


Sivun kuvat: Emma Suominen, Gary Wornell.