Tutkimus

SKS:n tutkimuksen painopisteenä on Suomen, suomen kielen, suomalaisuuden ja suomalaiseksi ymmärrettyjen kulttuurimuotojen tutkimus sekä erityisyydessään että ylirajaisissa yhteyksissään.

Tavoitteenamme on suomalaisuuden kriittisen itseymmärryksen kasvattaminen sekä suomalaisen kulttuuriperinnön ja sen tutkimuksen yhdistäminen maailmankulttuureihin. Humanistisen tutkimuksen ominaispiirteenä on sen aika- ja paikkasidonnaisuus, joka meidän kohdallamme määrittyy maantieteellisen, historiallisen, kulttuurisen ja kielellisen konstruktion ”Suomen” kautta. Tutkimme ihmisyyttä ja inhimillistä kulttuuria tässä erityisessä kontekstissa.

SKS:n tutkimustoimintaa ohjaavia arvoja ovat uteliaisuus, rönsyilevyys, arvaamattomuus, mielikuvituksellisuus ja rajojen ylittäminen. Ne eivät sulje pois pitkäjänteisyyttä ja vankkaa asiantuntijuutta niissä hankkeissa, joihin ryhdymme. Monitieteisyys on suuri vahvuutemme. Haemme yhteyksiä myös muihin kuin humanistisiin tieteisiin ja kokeilemme tällä lailla humanistisen tutkimuksen rajoja.

Löydä tieteellinen asiantuntija

Oletko kiinnostunut varhaisen uuden ajan runoudesta, suomalaisesta näytelmäkirjallisuudesta, tekstikritiikistä, kääntämisen jäljistä arkistoissa, kansallisten tieteiden oppihistoriasta tai Kalevalan kulttuuriperinnöstä? SKS:n tutkijat valottavat mm. näitä kieleen, kirjallisuuteen, kulttuuriin ja historiaan liittyviä kysymyksiä.

76Tieteellistä esitelmää
54Tieteellistä julkaisua
SKS:n tutkijat ahkeroivat vuonna 2023

Haluatko osallistua tutkijaseminaariin?

SKS:n avoimessa seminaarissa voit esitellä omaa tutkimustyötäsi tai virittää keskustelua ajankohtaisista tutkimuskysymyksistä esimerkiksi perinnetieteiden, kirjallisuudentutkimuksen, historian, kirjallisuustieteen ja kulttuurientutkimuksen aloilta.

Monitieteinen ullakko Kruununhaassa

SKS:n vuonna 2009 perustettu tutkimusosasto on monitieteinen humanistinen tutkimuskeskittymä, jonka tutkijat edustavat toimintavuonna 2024–2025 folkloristiikkaa, historiaa, kirjallisuudentutkimusta, kirkkohistoriaa, museologiaa, sosiologiaa, suomen kielen tutkimusta, taidehistoriaa, taiteellista tutkimusta, teatterintutkimusta ja uskontotiedettä. SKS tukee myös monitieteisiä tutkimushankkeita ja verkostoja. Tutkimusosaston tilat sijaitsevat Helsingin Kruununhaassa, Ritarihuoneen 3. kerroksessa. Tervetuloa tutustumaan toimintaamme!

Uusia avauksia ovat mm. kriittinen arkistotutkimus, suullisen runouden laskennallinen tutkimus sekä tekstien kirjoittamista, variaatiota ja välittymistä tutkivat tekstuaalitieteet.

SKS:n tutkimushankkeet

Aleksis Kiven runojen ja lyhyiden proosakertomusten kriittinen editio

(2017-)

Seitsemän veljeksen ensipainos. Kuva: Gary Wornell, SKS.

Aleksis Kiven Seitsemän Veljestä -romaanin kriittinen editio

(2017- )

Avoin Kalevala

Kansalliseepoksen digitaalinen, kriittinen editio (2018-2024)

Constellations of Correspondence (CoCo)

Sosiaalisten säikeiden systeemit: toimijalähtöinen tutkimus kirjeenvaihdon laajoista ja syvistä verkostoista 1800-luvun Suomessa (2021-2025)

FILTER

Formulainen intertekstuaalisuus, temaattiset verkostot ja poeettinen variaatio itämerensuomalaisen suullisen runon paikalliskulttuureissa (2020–2024)

IKAKE

Itämerensuomalaisen kansanrunouden muodon ja sisällön variaatio suhteessa kielelliseen ja etniseen historian
(2024–2028)

REFOP

Itämerensuomalaisen suullisen runouden alueelliset kulttuurit: vertaileva näkökulma
(2021-2026)

Kansallisbiografia II

Suomalaisia pienoiselämänkertoja tuhannen vuoden ajalta

Kääntämisen jäljet arkistoissa

(2021-2025)

Minna Canthin näytelmien kriittiset editiot

Elämäkerroista tietokantoihin

Tutustu myös SKS:n valmistuneisiin tutkimus- ja kulttuuriperintöhankkeisiin

Edith – suomalaisen kirjallisuuden kriittiset editiot

Kirjallisuuden kriittiset editiot avaavat klassikoita nykypäivään

Tutustu SKS:n palveluihin tutkijoille

SKS tarjoaa tutkijoille monipuolisia aineistoja ja palveluita paikan päällä ja verkossa.

Tutkimusverkostot

1800-luvun tutkimuksen verkosto

Monitieteinen ja monikielinen verkosto kokoaa yhteen eri alojen tutkijoita, joiden tutkimusintressit liittyvät tai sivuavat 1800-lukua.

Muistitietotutkijoiden verkosto – FOHN

FOHN on suomalaisten muistitiedosta kiinnostuneiden tutkijoiden verkosto. Verkosto tekee muistitietotutkimusta (engl. oral history) tunnetuksi, lujittaa muistitietotutkijoiden välistä yhteistyötä sekä järjestää kotimaisia ja kansainvälisiä tutkijatapaamisia.

Variantti: Tekstikritiikin ja tieteellisten editioiden tutkijaverkosto

Valtakunnallinen Variantti-verkosto pyrkii edistämään tekstikritiikin alan tuntemusta, tiedotusta, metodologista keskustelua ja yhteistyötä.

Kansanihmiset ja kirjallistuminen 1800-luvun Suomessa

Tutkijaverkosto Kansanihmiset ja kirjallistuminen 1800-luvun Suomessa selvittää, miten Suomessa perinteisen muistitietoon, puhuttuun ja kuultuun perustuvan kulttuurin rinnalle nousi kirjallinen kulttuuri.

Osallistu tapahtumiin