Vastaa muistitietokeruisiin
Omien kokemusten jakamiseen on maailmassa runsaasti mahdollisuuksia. Miksi vastata arkiston muistitietokeruisiin? Vaikkapa siksi, että arkistoon sinusta jää pysyvä jälki: kertomuksesi säilytetään tuleville sukupolville.
Vastaa meneillään oleviin keruisiin
Itsenäisen Suomen tieteen historia
Vastausaikaa jatkettu vuoden 2024 loppuun! Tieteentekijä! Kerro elämästäsi ja ympäristöstäsi tieteen ja tutkimuksen maailmassa 31.12.2024 mennessä. Keruu on osa laajempaa Itsenäisen Suomen tieteen historia -hanketta.
Lisätietoa ja vastauslomake
Juhlat elämässäni
Mitä juhlia sinä vietät? Millaiset juhlaperinteet ovat sinulle tärkeitä ja rakkaita? Kerro sinulle tärkeimmästä vuoden kierron juhlasta tai juhlista. Vastaa 31.1.2025 mennessä.
Lisätietoa ja vastauslomake
Kokemuksia vihapuheesta
Keräämme kokemuksia ja näkemyksiä vihapuheesta. Miltä sen kohtaaminen, vastaanottaminen tai tuottaminen tuntuu. Mikä vihapuheen tuottamista motivoi? Miten se vaikuttaa uhreihinsa? Mitä se saa aikaan? Kerro kokemuksistasi 15.1.2025 mennessä!
Lisätietoa ja vastauslomake
Luonnonvesiuinti
Kerro meille luonnonvesissä uimiseen liittyvistä kokemuksistasi! Vastausaikaa on 15.8.2025 asti. Arvomme kaikkien vastaajien kesken kirjapalkintoja.
Lisätietoa ja vastauslomake
Kuultava tulevaisuus
Kerro meille, missä on mieleesi jäänyt äänimaisema, miksi se on sinulle tärkeä tai miksi olet kiinnittänyt siihen huomiota. Entä millainen on tulevaisuuden äänimaisema? Vastaa 30.4.2025 mennessä. Arvomme vastaajien kesken kirja- ja äänitepalkintoja.
Lisätietoa ja vastauslomake
Kysymyksiä ja vastauksia muistitietokeruista
Kirjoita omalla kielelläsi ja tyylilläsi. Kuvaile tapahtumia, tilanteita ja tuntemuksiasi niin kuin puhelisit tuttavalle tai ystävälle – suorasukaisesti, kaihtelematta. Tekstien pituutta ei ole rajoitettu.
Tekijänoikeus säilyy kirjoittajalla, joten voit kyllä. Ilmoita julkaisusta arkistollekin, sillä se on hyödyllinen tieto.
Voit lähettää myös aikaisemmin tehtyjä muistelutekstejä ja haastatteluita, jos niitä ei ole julkaistu.
Lähetä vain sellaista aineistoa, jonka lähettämiseen sinulla on oikeus tai lupa.
Mieluusti! Luovutus ja keruuohjeistamme löydät lisää neuvoja.
Toki! Lähetä vastaus osoitteeseen SKS:n arkisto, PL 259, 00171 Helsinki.
Merkitse kuoreen keruun tunnus. Kirjoita vastaukseesi nimesi tai nimimerkkisi, syntymäaika, ja suostumus arkistointiin.
Aineiston käsittelyn helpottamiseksi pyydämme, että kirjoitat yhteystietosi eri sivulle kuin varsinaisen vastauksesi.
Aineistomme ovat yhteistä, kaikille avointa kulttuuriperintöä. Aineistojamme käyttävät esimerkiksi tutkijat, tietokirjojen tekijät sekä kylä- ja sukuhistorioitsijat. Tavallista on, että meiltä etsitään omien iso- tai isoisovanhempien aineistoja.
Aineistoistamme julkaistaan vuosittain paljon tutkimuksia ja niitä voidaan käyttää pohjamateriaalina myös taiteellisissa esityksissä.
Lue lisää aiheesta Muistitietokeruut-sivultamme!
Äskettäin päättyneet muistitietokeruut
Tässä katsaus hetki sitten päättyneisiin keruisiimme:
Kuukautisten kaari
Muistoja ja kokemuksia kuukautisista.
Lue lisää täältä
Kohtaamisia luonnoneläinten kanssa
Keräsimme kokemuksia arkisista tai yllättävistä kohtaamisista luonnoneläinten kanssa.
Lue lisää täältä
Siirtolapuutarhassa ja viljelypalstalla
Muistoja, kokemuksia ja ajatuksia elämästä puutarhassa ja mökillä.
Lue lisää täältä
Suuren muuttoliikkeen lapset ja nuoret
Muutitko lapsena Ruotsiin? Synnyitkö Ruotsissa suomalaiseen perheeseen? Muutitko perheesi mukana Suomeen? Vai kasvoitko aikuiseksi Ruotsissa suomalaistaustaisena nuorena?
Lue lisää täältä
Eviva Espanja!
Keräsimme muistoja ja kokemuksia pakettimatkoista eri puolille maailmaa.
Lue lisää täältä
Paljon onnea vaan!
Keräsimme muistoja syntymäpäivien viettämisestä.
Lue lisää täältä
Laihdutusmuistot
Keräsimme muistoja ja kokemuksia laihduttamisesta.
Lisätietoa
Kesäleirimuistot
Keräsimme muistoja kesäsiirtolasta tai kesäleiriltä.
Lue lisää täältä
Kun uni ei tule
Keräsimme kokemuksia unettomuudesta.
Lisätietoa ja tulostiedote
Sienestämässä
Luonnonvaraisten ruokasienten poiminnalla on pitkät perinteet Suomessa. Monille sienestys merkitsee virkistäytymistä, toisille tärkeää kotitarvepoimintaa ja joillekin verovapaiden lisäansioiden hankkimista. Keräsimme sienestystarinoita ja -kokemuksia 1.9.2023–31.1.2024.
Lisätietoa ja tulostiedote
Karjalaisuuksien jäljillä
Karjalaisuus merkitsee erilaisia perintöjä, muistoja ja kokemuksia, jotka nousevat esimerkiksi siirtokarjalaisuudesta, Itä-Karjalan karjalaisuudesta, itäsuomalaisuudesta tai karelianismista. Keräsimme kirjoituksia karjalaisuuteen liittyvistä kokemuksista ja käsityksistä.
Lisätietoa ja tulostiedote
Lasten tekemät lehdet
Lasten tekemien lehtien maailmassa on paljon tuttua, mutta samalla mielikuvitus rajana. Ehkä juuri sen vuoksi moni on lapsuudessaan viihdyttänyt itseään ja lähipiiriään omatekoisilla lehdillä. Keräsimme muistoja lasten omaehtoisesti tuottamista lehdistä.
Vesivoimarakentamisen muistot
Vesivoimarakentaminen eli voimalaitosten rakentaminen jokiin on muuttanut jokivarsien kulttuuriympäristöjä sekä jokiluontoa merkittävästi. Samalla se on tuonut jokivarsien kyliin ja kaupunkeihin työtä, edistänyt maan sähköistämistä ja teollistumista sekä hyvinvointivaltion kehitystä. Keräsimme muistoja voimalaitosten rakentamisesta ja niiden rakentamisen vaikutuksista ympäristöön.
Chile – 50 vuotta vallankaappauksesta
Chilen sotilasvallankaappaus 1973 vaikutti monen suomalaisen mieleen ja maailmankuvaan. Keräsimme muistoja siitä, kuinka nämä tapahtumat ja niiden uutisointi Suomessa koettiin.
Lisätietoa ja keruun tulokset
Promootiomuistot talteen!
Yliopistollinen promootio on tohtoreiden ja maistereiden omaleimainen juhlaperinne. Tänä vuonna järjestetään Helsingin yliopiston sadas filosofisen tiedekunnan promootio ja tätä riemuvuotta vahvistavat lisäksi neljän muun tiedekunnan promootiot. Keräsimme muistoja ja kokemuksia promootioista.
Lisätietoa ja keruun tulokset
Mitä söin tänään?
Kysyimme mitä ruokaa ostit, teit ja söit perjantaina 21.4.2023. Ruokapäiväkirjakeruu oli jo kolmas laatuaan!
Lisätietoa ja keruun tulokset
Sukupolvien välinen kuilu
Onko vanhoissa viisaus ja nuorissa tulevaisuus – vai onko sittenkin nuoriso pilalla ja vanhukset pihalla? Keräsimme muistoja, ajatuksia ja käsityksesi siitä, kuinka eri-ikäiset ihmiset suhtautuvat toisiinsa erilaisissa tilanteissa ja elämänvaiheissa.
Lisätietoa ja keruun tulokset
Sivun taustakuva: Gary Wornell