Rauhanmarssilla olevia ihmisiä.

Chile – 50 vuotta vallankaappauksesta

Muistitietokeruu 15.1.–14.8.2023

Chilen sotilasvallankaappaus 1973 vaikutti monen suomalaisen mieleen ja maailmankuvaan. Etenkin koululaisille ja nuorille Chilen tapahtumat olivat jonkinlainen ajattelun käännekohta. Sotilasjuntan raakuus järkytti kaikenikäisiä ihmisiä riippumatta heidän poliittisesta kannastaan. Moni muistaa tarkasti mitä teki, tunsi tai ajatteli, kun kuuli Allenden kuolemasta, tai miten Santiagon stadion muuttui keskitysleiriksi.

Suomessa tuki Chilen kansaa kohtaan konkretisoitui solidaarisuustoimintana. Chilen pakolaiset otettiin meillä vastaan lämpimästi, ja myös kaupunkikuva muuttui, kun lattarimusiikki alkoi soida Helsingin ja muiden isompien kaupunkien kaduilla. Joku voi muistaa nuoren Mikko Alatalon uutisoinnin. Monelle Latinalaisen Amerikan kulttuuri ja runous aukesivat aivan uudella tavalla.

Kerro meille, miten sinä koit tämän ajan, sen tapahtumat ja niiden uutisoinnin Suomessa!

Osallistuitko solidaarisuuskampanjoihin tai -konsertteihin katsojana tai esiintyjänä? Olitko mukana järjestämässä solidaarisuustilaisuuksia? Muistatko mielenosoitukset? Aloitko seurata maailmanpolitiikkaa uudella tavalla Chilen tapahtumien jälkeen? Kerro kohtaamisista chileläisten pakolaisten kanssa.

Keruun järjestävät Suomalaisen Kirjallisuuden Seura sekä kulttuuritoimittaja Tiina Harpf ja Chile 50 v. -työryhmä. Vastaukset arkistoidaan SKS:n arkistoon ja Tietoarkistoon. Tiedotamme keruun tuloksista syksyllä 2023 ja arvomme kaikkien vastaajien kesken kirjapalkintoja.

Lisätietoja: SKS:n arkisto, puh. 0201 131 240, keruu@finlit.fi


Kuva: Angel Barrientos