Kuva Helvi Hämäläisestä työpöytänsä äärellä. SKS KIA, Helvi Hämäläisen arkisto.

Kuvakokoelmissa on suomalaisten kirjailijoiden ja kulttuurivaikuttajien, kirjallisten seurojen, tapahtumien ja yhdistysten sekä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimintaan liittyviä valokuvia. Jokaisen aineistokokonaisuuden, kuten henkilöarkiston, valokuvat muodostavat oman kuvakokoelmansa.

Valokuvakokoelmat ovat syntyneet arkistonmuodostajien elämän ja toiminnan tuloksena. Jokainen kokoelma on ainutlaatuinen ja välittää tietoa henkilön elämästä, kiinnostuksen kohteista, työ- ja yhdistystoiminnasta, elämänpiiristä ja sosiaalisista suhteista.  Kuvien määrään, sisältöön ja laatuun vaikuttavat monet seikat, kuten se, milloin arkistonmuodostaja on elänyt, onko hänellä ollut kameraa käytössään tai onko häntä valokuvattu sekä ovatko valokuvat säilyneet arkistoon saakka. Kaikkien arkistonmuodostajien kokoelmista ei löydy valokuvia.

Arkiston vanhimmat valokuvat ovat 1800-luvun puolivälistä ja uusimmat juuri kuvattuja.  Valokuvauksen tekninen ja muu kehitys näkyy kuvakokoelmissa. Valokuvat voivat olla negatiiveja, diapositiiveja, vedoksia tai kuvatiedostoja.

Valokuvien säilytys ja järjestäminen

Arkisto on vastaanottanut valokuvia koko olemassaolonsa ajan. 2000-luvulla valokuvat saivat omat asianmukaiset säilytystilansa ja kuvakokoelmat erotettiin muusta arkistoaineistoista.

Säilytämme valokuvat (vedokset ja filmit) koteloissa, joissa kussakin on vain samaan kokonaisuuteen kuuluvia kuvia. Koteloille ja niiden sisällä säilytettäville kuville annamme tunnistusta helpottavat tunnisteet. Kuvakotelot sijaitsevat arkistomakasiinissa, jossa on valokuville sopivat, säädellyt olosuhteet. Valokuvien yksilöivät tunnisteet ja tiedot mm. kuvien sisällöstä ja historiasta kuvailemme tietojärjestelmään. Näiden metatietojen avulla kuvia voi hakea ja löytää. Aineiston kuvailun tarkkuus vaihtelee.

Arkistoon digitaalisena vastaanotetut kuvat säilytetään sähköisenä. Digitoimme myös analogisia kuvia säilyvyyden ja käytettävyyden parantamiseksi. Analogisten kuvien tapaan digitaalisille kuville annetaan yksilölliset tunnisteet ja niiden kontekstitietojen säilyminen varmistetaan viemällä kuviin liittyvät metatiedot mahdollisimman kattavasti hakemistojärjestelmiin.

Kuvakokoelmien kartunta

Kuvakokoelmat karttuvat aineistoluovutusten myötä. Tavallisesti kuvia luovutetaan muun arkiston osana. Dokumentoimme omaa toimintaamme myös valokuvaamalla. SKS:n toimintaan liittyvät valokuvat muodostavat oman laajan ja edelleen karttuvan kokoelmansa. SKS on dokumentoinut myös kirjallisia tapahtumia, mm. Lahden kansainvälistä kirjailijakokousta.

Valokuvia luovutetaan kirjallisuuden ja kulttuurihistorian kokoelmaan keskimäärin viisituhatta kappaletta vuodessa.

Onko sinulla valokuvia, jotka haluaisit luovuttaa arkistoon?

Arkistokuvat

Arkisto

Miten etsit kuvia kirjallisuuden ja kulttuurihistorian kokoelmasta?

Kuvakokoelmaluettelosta saat perustiedot kuvakokoelmien sisällöstä.

Finna-palvelusta löydät päivä päivältä enemmän arkiston kuvia ja niiden tietoja.

Heinäseipäitä, valkoista muovia ja rautalankaa osittain puurakennuksen alla.

Muista myös perinteen ja nykykulttuurin kuvakokoelmat.

Utuinen muotokuva, miehen sivuprofiili. Kuvassa kirjoitusta: Ilmari Pimiälle ystävyydellä: Raoul Roine H:ki 11.6.30.

SKS:n biografiakeskuksen ylläpitämässä henkilökuvatietokanta-palvelussa voit hakea ja tilata kuvia henkilöiden nimen mukaan.

Kuva SKS:n aulasta ja avonainen arkistosalin ovi. Kuvaaja: Gary Wornell.

Kaikki arkiston kuvat eivät ole vielä haettavissa sähköisesti. Autamme mielellämme ja lähetämme näyttökuvia tai tarvittaessa kutsumme paikan päälle tutustumaan kuviin.

Miten voit käyttää valokuvia?

Valokuvat, kuten muukin arkistoaineisto on pääosin kaikkien vapaasti käytettävissä. Voit käyttää arkiston valokuvia erilaisten julkaisujen kuvituksena, näyttelyissä, tiedonlähteenä, tutkimuksen kohteena tai vaikkapa uusien teosten inspiraationa. Yksittäisten kokoelmien tai kuvien käyttöä saattaa kuitenkin rajata tietosuoja- tai tekijänoikeuslait, luovuttajan asettamat käyttöehdot sekä joissain tapauksissa valokuvien kunto tai kuvakokonaisuuden järjestämättömyys. Selvitämme arkistossa tapauskohtaisesti kuvien käyttömahdollisuudet, joten muistathan varata hieman aikaa kuvien tilaamiseen. Asiakkaan itselleen tilaamista kuvatiedostoista peritään hinnaston mukainen maksu.


Sivun taustakuva: Helvi Hämäläisen arkisto. SKS KIA.