Tietoa testamenttilahjoituksesta

Testamentti on tapa kertoa omista arvoista ja tukea työtä, jota pitää tärkeänä. Testamenttilahjoitukset ovat osaltaan mahdollistaneet SKS:n pitkäjänteisen, nyt jo lähes 200 vuotta kestäneen työn suomen kielen, kirjallisuuden ja kulttuuriperinnön hyväksi.

Testamentin tekijänä voit osoittaa varat yleisesti SKS:n tekemän työn hyväksi, jolloin varat voidaan käyttää kulloinkin tärkeimpänä ja ajankohtaisimpina pidettyihin tarkoituksiin. Halutessasi voit myös kohdistaa testamenttilahjoituksesi johonkin SKS:n toiminnan osa-alueeseen tai hankkeeseen.

Testamenttilahjoituksesi ohjautuu kokonaisuudessaan SKS:n toimintaan, sillä yleishyödyllisenä yhteisönä SKS ei maksa perintöveroa. Nimikkorahasto on mahdollista perustaa 500.000 € tai sitä suurempien lahjoitusten osalta. SKS:lle lahjoitetut varat sijoitetaan vastuullisesti, ja seuran hallitus seuraa kuukausittain sijoitustoiminnan vastuullisuutta (ESG) vastuullisuusraporttien avulla.

Muista nämä laatiessasi testamenttia

  1. Testamentti ilmaisee viimeisen tahtosi siitä, miten omaisuutesi jaetaan. Mieti huolella, ketä tai mitä tahoja haluat muistaa testamentissasi. Jos sinulla on rintaperillisiä, heille kuuluu aina vähintään lakiosa eli puolet testamentattavasta omaisuudestasi.
  2. Testamenttilahjoitus voi olla tietty summa rahaa, jokin esine, arvopapereita, asunto-osake, kiinteistö tai tietty osuus omaisuudestasi.
  3. Testamentti kannattaa laatia asianajajan avustuksella, jotta tarvittavat muotoseikat toteutuvat ja tahtosi aikanaan toteutuu sellaisena kuin olet tarkoittanut.
  4. Kerro testamentistasi jollekin etukäteen ja säilytä se turvallisessa paikassa, josta se aikanaan myös löytyy. Moni tekee testamentista varmuuden vuoksi kaksi kappaletta ja säilyttää niitä eri paikoissa. Jos olet päättänyt muistaa SKS:aa testamentissasi, voit halutessasi kertoa siitä myös meille.
  5. Muista, että voit aina muuttaa mieltäsi ja laatia uuden testamentin. Jotta epäselvyyksiä ei syntyisi, entinen testamentti kannattaa hävittää.

Unescon kansalliseen Maailman muisti -rekisteriin kuuluvaa SKS:n julkaisujen kokoelmaa säilytetään seuran juhlasalissa kirjahyllyissä, jotka on hankittu kanslisti Sylvi Lanteen testamenttilahjoituksella vuonna 2011.

Jos haluat keskustella testamenttilahjoituksesta SKS:n hyväksi, ota yhteyttä

Tuomas M. S. Lehtonen

pääsihteeri

Hallinto- ja talousosasto

+358 40 560 9879

Lue lisää Tuomaksesta

Uutisia ja ajankohtaista

17.5.2024 – Blogi

The Kalevala – Living Epic Heritage

16.5.2024 – Uutiset 2

SKS:n vastaajaverkosto esittäytyy: Jorma Aaltoselle mieluisia kirjoitusaiheita ovat mökkeily ja kasvit

8.5.2024 – Blogi

Miksi keräämme muistitietoa syntymäpäivistä?


Sivun kuvat: Emma Suominen ja Gary Wornell.