Meillä SKS:ssa työskentelee monen eri alan osaajia, yhteensä noin 80.

Tältä sivulta pääset tutustumaan työntekijöidemme uratarinoihin ja kokemuksiin siitä, millaista on työskennellä osana monitieteistä tutkimus- ja kulttuurilaitosta.

Millaista on olla töissä SKS:ssa? Lue työntekijöidemme haastatteluita!

Marja-Leena Jalava, arkistotutkija

Toimenkuvani SKS:n arkistossa on ilahduttavan monipuolinen. Suurimman osan ajasta työskentelen perinteen ja nykykokoelmaan saapuvan tekstiaineiston – erityisesti muistitietokeruiden parissa.

Aineisto saapuu pääasiassa sähköisenä, joten suuri osa päivästä kuluu tietokoneen äärellä. Se ei kuitenkaan ole lainkaan niin tylsää, kuin miltä saattaa kuulostaa – päinvastoin! Muistitietokeruumme kattavat elämän koko kirjon, ja vastausten kautta pääsen aitiopaikalta sukeltamaan suomalaisten mielenmaisemaan.

Keruutoimintaan liittyy niin suunnittelua, luettelointia ja arkistointia kuin kommunikointia yhteistyökumppaneiden ja median kanssa. Työni sisältääkin sopivasti kehittämistä, rutiineja ja vuorovaikutusta.

Tytti Rajahonka, tietoasiantuntija

Työnkuvani SKS:n kirjaston tietoasiantuntijana on ilahduttavan monipuolinen. Siihen sisältyy mm. aineistojen kuvailua tietokantoihin, viestintää palveluistamme, koulutusten järjestämistä ja SKS:n Finna -verkkopalvelun kehittämistä.

Osa työtehtävistäni kytkeytyy suomalaisen kirjallisuuden käännösten kokoelmaan, jota kartutamme yhteistyössä Kirjallisuuden vientikeskus FILIn kanssa. Vastaan myös asiakkaiden tietopalvelukysymyksiin, joiden kautta pääsen uppoutumaan aineistoihimme ja jotka usein johdattavat uuden oppimisen ja oivallusten ääreen.

Kirsi-Maria Nummila, tutkija

Toimin suomen kielen tutkijana kriittisiä editioita suomalaisesta kirjallisuudesta tuottavassa Edith-tutkimusyksikössä. Työpäivääni voi kuulua esimerkiksi sanakommentaarien laatimista eli nykylukijalle vieraiden sanojen selittämistä, vanhojen tekstien transkribointia XML-muotoon ja erilaisia tutkimus- ja asiantuntijatehtäviä.

Yksi antoisimmista asioista SKS:ssa tutkijana työskentelyssä on yhteisön ja ympäristön monitieteisyys. Monitieteisyys on ollut aina myös omien tutkimusintressieni kannalta keskeinen asia. Itse olen väitellyt suomen kielestä mutta opiskellut myös mm. folkloristiikkaa, kotimaista kirjallisuutta ja historiaa.

Roope Kotiniemi, tapahtumakoordinaattori

Työskentelen SKS:n viestinnässä tapahtumakoordinaattorina. Nimike on kaikessa väljyydessään sikäli osuva, että päivittäiset työtehtävät tuppaavat vaihtelemaan melko runsaasti. Useimmiten ne kuitenkin liittyvät jollain tavoin talolla järjestettäviin tapahtumiin.

Seminaareissa työni pyörii pääasiassa valmistelun ja käytännön järjestelyjen ympärillä. Varsinaisen tapahtuman aikaan minut saattaa löytää konttaamasta juhlasalin tiskin alta tai säätämässä esitystekniikkaa jossain muualla.

Mielekkäimmät työtehtäväni ovat sellaisia, joissa pääsen hyödyntämään koulutustani. Erilaiset työpajat ja vierailut arkistoon sekä niiden suunnitteleminen ovat olleet lähellä sydäntäni. Antoisinta SKS:lla työskentelyssä on osastorajat rikkova työilmapiiri. En äkkiseltään keksi orastavalle folkloristille virikkeellisempää keskusteluympäristöä.

Maija Yli-Kätkä, julkaisukoordinaattori

Työskentelen SKS:ssa tiedekustantamossa julkaisukoordinaattorina. Tyypillinen työpäiväni tiedekustantamossa sisältää paljon sähköposteja ja yhteydenpitoa eri tahojen – mm. käsikirjoituksen tarjoajien, julkaisuvaliokuntien ja vertaisarvioijien sekä kirjantekijöidemme ja kirjatuotantoon liittyvien yhteistyökumppaneiden – kanssa.

Julkaisukoordinaattorina huolehdin siitä, että vertaisarviointiprosessit sujuvat julkaisuvaliokuntien päätösten mukaisesti ja mahdollisimman sujuvasti kaikkien osapuolten kannalta. Lisäksi koordinoin kirjatuotantoja eli tuotan julkaisuohjelmaamme hyväksyttyjä käsikirjoituksia aina valmiiksi kirjoiksi saakka. Pääsen siis usein seuraamaan käsikirjoitusten matkaa kustantamossa alusta loppuun.

Työssäni antoisinta on olla avuksi! Tykkään siitä, että saan olla tekemisissä ihmisten kanssa ja edesauttaa omalla toiminnallani laadukkaan tiedekirjallisuuden julkaisemista. Erityisen tärkeältä tuntuu se, että SKS vaalii suomen kielen käyttöä tieteen kielenä.

Julia Kuusisto, harjoittelija

Olin syksyllä 2023 kolmen kuukauden korkeakouluharjoittelussa SKS:n hallinto- ja talousosastolla viestintäyksikössä. Viestinnässä työtehtävät vaihtelevat esimerkiksi sisällön tuottamisesta Seuran sosiaalisen median kanavissa mediatiedotteiden laatimiseen ja erilaisten tapahtumien järjestelyihin.

Ennen harjoitteluani SKS:n toiminta ei ollut minulle kovinkaan tuttua, ja on ollut mahtavaa päästä tutustumaan Seuran mielenkiintoiseen historiaan ja monipuolisiin palveluihin. Rakastan Seuran päärakennuksen historiallista miljöötä sekä mukavaa ja kannustavaa työyhteisöä, johon harjoittelijat otetaan lämpimästi vastaan.

Uutiset ja puheenaiheet

Placeholder image
19.4.2024 – Blogi

Geneettinen kritiikki virtaa Helsingistä Bolognaan

15.4.2024 – Uutiset

Etno-Espan juhlavuoden biisikilpailu – sävellä tulevaisuuden kansanlaulu!

12.4.2024 – Blogi

Ruotsinsiirtolaisten lapset saavat äänen