Kädet selaavat pienessä puisessa laatikossa olevia kortteja.

Arkiston kokoelmat ovat aarreaitta erilaisten perinne-, kylä- ja kotiseutukirjojen tekijöille sekä muille kotiseudusta ja paikallishistoriasta kiinnostuneille

Kotiseutua koskevat julkaisut ovat lukijakunnalleen tärkeitä teoksia. Jotta muutkin kuin kirjantekijä tietäisivät, mistä aineistoista kirja on koottu, on muistettava mainita lähteet. Vain niiden avulla lukijat pystyvät löytämään itselleen tärkeät henkilöt ja paikat. On hyvä panostaa viitteiden merkitsemiseen jo työskentelyn alkuvaiheessa ja tutustua aineistojen viittausohjeisiin.

Perustiedot arkiston kokoelmista tehdyistä luetteloista ja tietokannoista voi hakea verkkosivuiltamme ja Finnasta.

Perinteen ja nykykulttuurin kokoelmien lisäksi kirjallisuuden ja kulttuurihistorian kokoelmien, sekä Joensuun toimipisteen kokoelmien aineistoihin kannattaa tutustua.

Tutkijasalissa paikalla oleva päivystävä tutkija auttaa kaikissa arkistoteknisissä ongelmissa ja auttaa sopivien aineistojen äärelle, neuvoo ja opastaa kirjantekijää työn eri vaiheissa.

Omasta kylästä tai kotiseudulta oleva kirjantekijä on kuitenkin aina itse asiansa paras asiantuntija. Hän viime kädessä päättää, miten kirja tehdään, valitsee ja kokoaa kirjan aineiston sekä vastaa sen sisällöstä.

Kaikkiin julkaisuihin on anottava arkistosta julkaisulupa, josta selviää, mitä aineistoja on käytetty, mihin ja miksi. Asia hoituu täyttämällä arkistosta saatava asiakaslomake. Julkaisuja tehtäessä on noudatettava hyviä tapoja, tekijänoikeuksia sekä tietosuojaa. Verkkoon aineistoja ei saa laittaa ilman lupaa.

Kysy SKS:lta

Tarvitsetko apua kansanperinnettä, muistitietoa, kotimaista kirjallisuutta tai kulttuurihistoriaa koskevassa tiedonhaussa tai aineistojen löytämisessä?

Kysy SKS:lta on arkiston ja kirjaston yhteinen tietopalvelu. Saat parhaan vastauksen, kun muotoilet kysymyksesi selkeästi ja kerrot, mihin tarkoitukseen etsit tietoa ja mitä aineistoja olet jo löytänyt.

Tietopalvelumme on pääsääntöisesti maksutonta.

Saat vastauksen antamaasi sähköpostiosoitteeseen noin viikon kuluessa.

Täytä kaikki kentät.

Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Sivun kuva: Gary Wornell.