Lähikuva Suomen kartasta Oulun kohdalta, jossa sinisiä ja punaisia nuppineuloja.

Haluatko liittyä vastaajaverkostoon?

Monet keruihin vastaavista kirjoittajista kuuluvat SKS:n arkiston vastaajaverkostoon, jonka avulla arkisto on kerännyt aineistoa vuosikymmenten ajan. Vastaajaverkosto perustettiin vuonna 1935 järjestetyn Kalevalan riemuvuoden kilpakeräyksen vastaajista. Tällä hetkellä verkostoon kuuluu yli 400 eri-ikäistä vastaajaa eri puolilta Suomea.

Verkostoon voi liittyä kuka vain, eikä sen jäsenyys velvoita vastaamaan. Verkostoon liittymällä saat kuitenkin henkilökohtaisesti tietoa uusimmista keruista ja niiden tuloksista kahdesti vuodessa.

Kysy lisää vastaajaverkostoon liittymisestä:

Arkisto, Helsinki

Asiakas- ja tietopalvelu

Arkisto

+358 201 131 240

Lue mitä vastaajaverkon toimintaan osallistuneet ovat pohtineet!

”Motiivit kirjoittamiseen tulee usein toisten kirjoituksia lukiessa. Joskus tekee mieli protestoida. Joskus on samaa mieltä ja joskus siitä saa uutta voimaa, kun pääsee tuomaan mielipiteensä julki. Perinnetietoa on mukava tallentaa toisten iloksi ja suruksi. Kirjoittaminen on myös terapiaa. Kun oikein v….tuttaa, niin pitää päästä lohkaisemaan joku juttu asiasta tai sen vierestä.”

– Mies s. 1938 –

”Kun mieheni kuoltua jäin leskeksi, tämä kirjoittaminen on ollut ainoa tapa tehdä kunnollista surutyötä. Tai se sopii minulle, joka pidän sanoista. Sanat hoitavat, kantavat ja kukistavat. Niillä on suuri merkitys elämässäni.”

– Nainen s. 1940 –

Lainaukset on poimittu SKS:n vastaajaverkoston jäsenille 4.4.–31.12.2017 suunnatusta keruusta: Minä suomalaisen kulttuuriperinnön kartuttajana – Kysely SKS:n arkiston vastaajaverkon jäsenille kirjoittamisen merkityksistä.