Muistitietokeruut
Muistitietokeruut
Keräämme ja tallennamme perinne- ja muistitietoa sekä henkilökohtaista kerrontaa. Järjestämme vuosittain noin kymmenen muistitietokeruuta. Keruut ovat avoimia kaikille.
Mistä keruissa on kysymys?
Keruiden aiheet voivat liittyä ajankohtaisiin ilmiöihin tai historiallisiin tapahtumiin. Menneen muistelun lisäksi muistitietokirjoittaminen on nykyisyyden ja tulevaisuuden odotusten kuvaamista. Keruut tuottavat kertomuksia ihmisten omakohtaisista kokemuksista, jotka laajemmassa mielessä kuvaavat kulttuurista tietoa yhteiskunnassa ja maailmassa. Keruuvastaukset antavat tietoa siitä, miten ihmiset itse hahmottavat, kokevat ja ymmärtävät oman elämänsä sekä yhteiskunnan ja kulttuurin muutokset.
Keruuvastaukset ovat arvokkaita tutkimukselle. Ne voivat rikastuttaa tai toisinaan jopa haastaa historiakuvaa. Arkistoon tallennetut kirjoitukset vaikuttavat siihen, mitä omasta ajastamme myöhemmin muistetaan ja miten sitä tulkitaan. Myös vastaajalle keruiden merkitys voi olla suuri: kirjoittaminen tarjoaa mahdollisuuden kertoa oma tarina juuri sellaisena kuin on asiat kokenut. Omista kokemuksista ja näkemyksistä kirjoittaminen voi myös lisätä itseymmärrystä ja auttaa jäsentämään ja käsittelemään vaikeitakin asioita.
Vastaa muistitietokeruisiin
Omien kokemusten jakamiseen on maailmassa runsaasti mahdollisuuksia. Miksi vastata arkiston muistitietokeruisiin? Arkistolle suuntautuneen muistitietokirjoittamisen kautta sinusta jää pysyvä jälki, sillä kertomuksesi säilytetään tuleville sukupolville.
Itsenäisen Suomen tieteen historia
Vastausaikaa jatkettu vuoden 2024 loppuun! Tieteentekijä! Kerro elämästäsi ja ympäristöstäsi tieteen ja tutkimuksen maailmassa 31.12.2024 mennessä. Keruu on osa laajempaa Itsenäisen Suomen tieteen historia -hanketta.
Lisätietoa ja vastauslomake
Juhlat elämässäni
Mitä juhlia sinä vietät? Millaiset juhlaperinteet ovat sinulle tärkeitä ja rakkaita? Kerro sinulle tärkeimmästä vuoden kierron juhlasta tai juhlista. Vastaa 31.1.2025 mennessä.
Lisätietoa ja vastauslomake
Kuukautisten kaari
Keräämme muistoja ja kokemuksia kuukautisista. Lähetä kirjoituksesi 30.11.2024 mennessä. Arvomme vastanneiden kesken kirjapalkintoja.
Lisätietoa ja vastauslomake
Kokemuksia vihapuheesta
Keräämme kokemuksia ja näkemyksiä vihapuheesta. Miltä sen kohtaaminen, vastaanottaminen tai tuottaminen tuntuu. Mikä vihapuheen tuottamista motivoi? Miten se vaikuttaa uhreihinsa? Mitä se saa aikaan? Kerro kokemuksistasi 15.1.2025 mennessä!
Lisätietoa ja vastauslomake
Luonnonvesiuinti
Kerro meille luonnonvesissä uimiseen liittyvistä kokemuksistasi! Vastausaikaa on 15.8.2025 asti. Arvomme kaikkien vastaajien kesken kirjapalkintoja.
Lisätietoa ja vastauslomake
Kuultava tulevaisuus
Kerro meille, missä on mieleesi jäänyt äänimaisema, miksi se on sinulle tärkeä tai miksi olet kiinnittänyt siihen huomiota. Entä millainen on tulevaisuuden äänimaisema? Vastaa 30.4.2025 mennessä. Arvomme vastaajien kesken kirja- ja äänitepalkintoja.
Lisätietoa ja vastauslomake
”Arkistoonhan voivat kaikki kirjoittaa, kuuluupa mihin yhteiskuntaluokkaan ja ikäluokkaan tahansa. Pidän tärkeänä, että kaikesta ja kaikista meistä jää tietoja arkistoon tutkijoiden käyttöön.”
– vuonna 1943 syntynyt nainen –
Päättyneet muistitietokeruut
Arkiston perinteen ja nykykulttuurin kokoelmaan on kerätty tavallisten, ei-julkisuudesta tunnettujen ihmisten vapaamuotoisen muistelukerronnan keruukertomuksia vaikkapa juhannuksen vietosta, interreilaamisesta, maisemakokemuksista tai sisäilmaongelmista. Myös kirjallisuuden ja kulttuurihistorian kokoelmiin on kerätty aineistoa kirjallisten teemakyselyjen avulla.
Täältä löydät aiemmat muistitietokeruut.
Äskettäin päättyneet muistitietokeruut
Tässä katsaus hetki sitten päättyneisiin keruisiimme:
Kohtaamisia luonnoneläinten kanssa
Keräsimme kokemuksia arkisista tai yllättävistä kohtaamisista luonnoneläinten kanssa.
Lisätietoa
Siirtolapuutarhassa ja viljelypalstalla
Kerro meille muistojasi, kokemuksiasi ja ajatuksiasi elämästä puutarhassa ja mökillä. Voit kertoa nykyhetkestä tai muistella vanhaa. Vastaa 15.10. mennessä!
Lisätietoa ja vastauslomake
Suuren muuttoliikkeen lapset ja nuoret
Vastausaikaa jatkettu 1.9.2024 saakka! Muutitko lapsena Ruotsiin? Synnyitkö Ruotsissa suomalaiseen perheeseen? Muutitko perheesi mukana Suomeen? Vai kasvoitko aikuiseksi Ruotsissa suomalaistaustaisena nuorena? Kerro meille kokemuksistasi!
Lisätietoa
Eviva Espanja!
Keräsimme muistoja ja kokemuksia pakettimatkoista eri puolille maailmaa.
Lue lisää täältä
Paljon onnea vaan!
Keräsimme muistoja syntymäpäivien viettämisestä.
Lue lisää täältä
Laihdutusmuistot
Keräsimme muistoja ja kokemuksia laihduttamisesta.
Lisätietoa
Kesäleirimuistot
Keräsimme muistoja kesäsiirtolasta tai kesäleiriltä.
Lue lisää täältä
Kun uni ei tule
Keräsimme kokemuksia unettomuudesta.
Lisätietoa täältä
Sienestämässä
Luonnonvaraisten ruokasienten poiminnalla on pitkät perinteet Suomessa. Monille sienestys merkitsee virkistäytymistä, toisille tärkeää kotitarvepoimintaa ja joillekin verovapaiden lisäansioiden hankkimista. Keräsimme sienestystarinoita ja -kokemuksia 1.9.2023–31.1.2024.
Karjalaisuuksien jäljillä
Karjalaisuus merkitsee erilaisia perintöjä, muistoja ja kokemuksia, jotka nousevat esimerkiksi siirtokarjalaisuudesta, Itä-Karjalan karjalaisuudesta, itäsuomalaisuudesta tai karelianismista. Keräsimme kirjoituksia karjalaisuuteen liittyvistä kokemuksista ja käsityksistä.
Lisätietoa ja tulostiedote
Lasten tekemät lehdet
Lasten tekemien lehtien maailmassa on paljon tuttua, mutta samalla mielikuvitus rajana. Ehkä juuri sen vuoksi moni on lapsuudessaan viihdyttänyt itseään ja lähipiiriään omatekoisilla lehdillä. Keräsimme muistoja lasten omaehtoisesti tuottamista lehdistä.
Vesivoimarakentamisen muistot
Vesivoimarakentaminen eli voimalaitosten rakentaminen jokiin on muuttanut jokivarsien kulttuuriympäristöjä sekä jokiluontoa merkittävästi. Samalla se on tuonut jokivarsien kyliin ja kaupunkeihin työtä, edistänyt maan sähköistämistä ja teollistumista sekä hyvinvointivaltion kehitystä. Keräsimme muistoja voimalaitosten rakentamisesta ja niiden rakentamisen vaikutuksista ympäristöön.
Chile – 50 vuotta vallankaappauksesta
Chilen sotilasvallankaappaus 1973 vaikutti monen suomalaisen mieleen ja maailmankuvaan. Keräsimme muistoja siitä, kuinka nämä tapahtumat ja niiden uutisointi Suomessa koettiin.
Lisätietoa ja keruun tulokset
Promootiomuistot talteen!
Yliopistollinen promootio on tohtoreiden ja maistereiden omaleimainen juhlaperinne. Tänä vuonna järjestetään Helsingin yliopiston sadas filosofisen tiedekunnan promootio ja tätä riemuvuotta vahvistavat lisäksi neljän muun tiedekunnan promootiot. Keräsimme muistoja ja kokemuksia promootioista.
Lisätietoa ja keruun tulokset
Mitä söin tänään?
Kysyimme mitä ruokaa ostit, teit ja söit perjantaina 21.4.2023. Ruokapäiväkirjakeruu oli jo kolmas laatuaan!
Lisätietoa ja keruun tulokset
Sukupolvien välinen kuilu
Onko vanhoissa viisaus ja nuorissa tulevaisuus – vai onko sittenkin nuoriso pilalla ja vanhukset pihalla? Keräsimme muistoja, ajatuksia ja käsityksesi siitä, kuinka eri-ikäiset ihmiset suhtautuvat toisiinsa erilaisissa tilanteissa ja elämänvaiheissa.
Lisätietoa ja keruun tulokset
Ehdota muistitietokeruuta!
Ehdota muistitietokeruuta!
Järjestämme keruita sekä itsenäisesti että yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Moni keruu saa alkunsa tutkimushankkeen, järjestön tai yhteisön tekemästä aloitteesta. Keruuehdotuksia saapuu myös yksityishenkilöiltä. Sinäkin voit ottaa yhteyttä meihin ja ehdottaa mielestäsi tärkeää keruuaihetta.
Aloitteita otamme vastaan koko ajan. Käsittelemme ne muutaman kerran vuodessa ja suunnittelemme keruiden aikataulua. Pyrimme valmistelemaan keruutoimintaa vähintään vuodeksi eteenpäin, joten erityisesti tutkimushankkeissa yhteyttä kannattaa ottaa hyvissä ajoin.
Sivun taustakuva: Gary Wornell