Muistitietokeruut

Muistitietokeruut

Keräämme ja tallennamme perinne- ja muistitietoa sekä henkilökohtaista kerrontaa. Järjestämme vuosittain noin kymmenen muistitietokeruuta. Keruut ovat avoimia kaikille.

Yksittäisten ihmisten kertomukset ovat keskeistä kulttuuriperintöä:

myös sinun muistosi ja kokemuksesi ovat tärkeitä yhteisen historiamme ymmärtämisessä. Moni tutkimus ei olisi lainkaan mahdollinen ilman keruuaineistoja ja ihmisten aktiivisuutta ja halua vastata muistitietokeruihin.

Mistä keruissa on kysymys?


Keruiden aiheet voivat liittyä ajankohtaisiin ilmiöihin tai historiallisiin tapahtumiin. Menneen muistelun lisäksi muistitietokirjoittaminen on nykyisyyden ja tulevaisuuden odotusten kuvaamista. Keruut tuottavat kertomuksia ihmisten omakohtaisista kokemuksista, jotka laajemmassa mielessä kuvaavat kulttuurista tietoa yhteiskunnassa ja maailmassa. Keruuvastaukset antavat tietoa siitä, miten ihmiset itse hahmottavat, kokevat ja ymmärtävät oman elämänsä sekä yhteiskunnan ja kulttuurin muutokset.

Keruuvastaukset ovat arvokkaita tutkimukselle. Ne voivat rikastuttaa tai toisinaan jopa haastaa historiakuvaa. Arkistoon tallennetut kirjoitukset vaikuttavat siihen, mitä omasta ajastamme myöhemmin muistetaan ja miten sitä tulkitaan. Myös vastaajalle keruiden merkitys voi olla suuri: kirjoittaminen tarjoaa mahdollisuuden kertoa oma tarina juuri sellaisena kuin on asiat kokenut. Omista kokemuksista ja näkemyksistä kirjoittaminen voi myös lisätä itseymmärrystä ja auttaa jäsentämään ja käsittelemään vaikeitakin asioita.

Vastaa muistitietokeruisiin

Omien kokemusten jakamiseen on maailmassa runsaasti mahdollisuuksia. Miksi vastata arkiston muistitietokeruisiin? Arkistolle suuntautuneen muistitietokirjoittamisen kautta sinusta jää pysyvä jälki, sillä kertomuksesi säilytetään tuleville sukupolville.

Kesäleirimuistot

Onko sinulla tai läheisilläsi muistoja kesäsiirtolasta tai kesäleiriltä? Vastaa 15.3.2024 mennessä!

Tyttö puhaltaa 2-vuotissyntymäpäiväkakun kynttilöitä.

Paljon onnea vaan!

Keräämme kaikenikäisten muistoja syntymäpäivien viettämisestä. Vastaa 31.5.2024 mennessä!

Ihmisiä lukemassa pöytien äärellä kirjastossa.

Itsenäisen Suomen tieteen historia

Vastausaikaa jatkettu vuoden 2024 loppuun! Tieteentekijä! Kerro elämästäsi ja ympäristöstäsi tieteen ja tutkimuksen maailmassa 31.12.2024 mennessä. Keruu on osa laajempaa Itsenäisen Suomen tieteen historia -hanketta.

Talon yhdessä ikkunassa palaa valo keskellä yötä. Täysikuu taivaalla.

Kun uni ei tule

Kerro meille unettomuuskokemuksistasi. Vastaa 5.4.2024 mennessä.

Manteleita, banaaneita, mittanauha ja kahden kilon käsipainot.

Laihdutusmuistot

Kerro meille laihdutuskokemuksistasi 30.4.2024 mennessä.

Vanhemmat ja kolme lasta olohuoneessa. 1960-luku. Jällivaara, Pohjois-Ruotsi.

Suuren muuttoliikkeen lapset ja nuoret

Muutitko lapsena Ruotsiin? Synnyitkö Ruotsissa suomalaiseen perheeseen? Muutitko perheesi mukana Suomeen? Vai kasvoitko aikuiseksi Ruotsissa suomalaistaustaisena nuorena? Kerro meille kokemuksistasi 31.5.2024 mennessä.

Eviva Espanja!

Keräämme eri sukupolvien kokemuksia pakettimatkoista. Kerro meille omat muistosi 15.8.2024 mennessä!

Ihmisiä heittämässä tähdenmuotoisia konfetteja ilmaan.

Juhlat elämässäni

Mitä juhlia sinä vietät? Millaiset juhlaperinteet ovat sinulle tärkeitä ja rakkaita? Kerro sinulle tärkeimmästä vuoden kierron juhlasta tai juhlista. Vastaa 31.1.2025 mennessä.

Etualalla mangoldeja. Taustalla näkyy punainen aurinkovarjo.

Siirtolapuutarhassa ja viljelypalstalla

Kerro meille muistojasi, kokemuksiasi ja ajatuksiasi elämästä puutarhassa ja mökillä. Voit kertoa nykyhetkestä tai muistella vanhaa.

Nuori siili ruohikolla

Kohtaamisia luonnoneläinten kanssa

Kerro meille arkisista tai yllättävistä kohtaamisista luonnoneläinten kanssa. Vastaa 31.10.2024 mennessä.

”Arkistoonhan voivat kaikki kirjoittaa, kuuluupa mihin yhteiskuntaluokkaan ja ikäluokkaan tahansa. Pidän tärkeänä, että kaikesta ja kaikista meistä jää tietoja arkistoon tutkijoiden käyttöön.”

– vuonna 1943 syntynyt nainen –

Päättyneet muistitietokeruut  

Arkiston perinteen ja nykykulttuurin kokoelmaan on kerätty tavallisten, ei-julkisuudesta tunnettujen ihmisten vapaamuotoisen muistelukerronnan keruukertomuksia vaikkapa juhannuksen vietosta, interreilaamisesta, maisemakokemuksista tai sisäilmaongelmista. Myös kirjallisuuden ja kulttuurihistorian kokoelmiin on kerätty aineistoa kirjallisten teemakyselyjen avulla.

Täältä löydät aiemmat muistitietokeruut.

Äskettäin päättyneet muistitietokeruut

Tässä katsaus hetki sitten päättyneisiin keruisiimme:

Kanttarelleja metsässä.

Sienestämässä

Luonnonvaraisten ruokasienten poiminnalla on pitkät perinteet Suomessa. Monille sienestys merkitsee virkistäytymistä, toisille tärkeää kotitarvepoimintaa ja joillekin verovapaiden lisäansioiden hankkimista. Keräsimme sienestystarinoita ja -kokemuksia 1.9.2023–31.1.2024.

Värikkäitä kukkia niityllä.

Karjalaisuuksien jäljillä

Karjalaisuus merkitsee erilaisia perintöjä, muistoja ja kokemuksia, jotka nousevat esimerkiksi siirtokarjalaisuudesta, Itä-Karjalan karjalaisuudesta, itäsuomalaisuudesta tai karelianismista. Keräsimme kirjoituksia karjalaisuuteen liittyvistä kokemuksista ja käsityksistä.

Lasten laatimia omatekoisista lehtiä.

Lasten tekemät lehdet

Lasten tekemien lehtien maailmassa on paljon tuttua, mutta samalla mielikuvitus rajana. Ehkä juuri sen vuoksi moni on lapsuudessaan viihdyttänyt itseään ja lähipiiriään omatekoisilla lehdillä. Keräsimme muistoja lasten omaehtoisesti tuottamista lehdistä.

Voimalaitostyömaa

Vesivoimarakentamisen muistot

Vesivoimarakentaminen eli voimalaitosten rakentaminen jokiin on muuttanut jokivarsien kulttuuriympäristöjä sekä jokiluontoa merkittävästi. Samalla se on tuonut jokivarsien kyliin ja kaupunkeihin työtä, edistänyt maan sähköistämistä ja teollistumista sekä hyvinvointivaltion kehitystä. Keräsimme muistoja voimalaitosten rakentamisesta ja niiden rakentamisen vaikutuksista ympäristöön.

Rauhanmarssilla olevia ihmisiä.

Chile – 50 vuotta vallankaappauksesta

Chilen sotilasvallankaappaus 1973 vaikutti monen suomalaisen mieleen ja maailmankuvaan. Keräsimme muistoja siitä, kuinka nämä tapahtumat ja niiden uutisointi Suomessa koettiin.

Promootiokulkue

Promootiomuistot talteen!

Yliopistollinen promootio on tohtoreiden ja maistereiden omaleimainen juhlaperinne. Tänä vuonna järjestetään Helsingin yliopiston sadas filosofisen tiedekunnan promootio ja tätä riemuvuotta vahvistavat lisäksi neljän muun tiedekunnan promootiot. Keräsimme muistoja ja kokemuksia promootioista.

Toripöytä, jolla on perunoita, kaaleja, sipuleita ja valkosipuleita.

Mitä söin tänään?

Kysyimme mitä ruokaa ostit, teit ja söit perjantaina 21.4.2023. Ruokapäiväkirjakeruu oli jo kolmas laatuaan!

Vanha kirjoituskone, johon asetettu paperi.

Sukupolvien välinen kuilu

Onko vanhoissa viisaus ja nuorissa tulevaisuus – vai onko sittenkin nuoriso pilalla ja vanhukset pihalla? Keräsimme muistoja, ajatuksia ja käsityksesi siitä, kuinka eri-ikäiset ihmiset suhtautuvat toisiinsa erilaisissa tilanteissa ja elämänvaiheissa.

Onko sinulla keruuidea?

Ehdota muistitietokeruuta!

Ehdota muistitietokeruuta!
Järjestämme keruita sekä itsenäisesti että yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Moni keruu saa alkunsa tutkimushankkeen, järjestön tai yhteisön tekemästä aloitteesta. Keruuehdotuksia saapuu myös yksityishenkilöiltä. Sinäkin voit ottaa yhteyttä meihin ja ehdottaa mielestäsi tärkeää keruuaihetta.

Aloitteita otamme vastaan koko ajan. Käsittelemme ne muutaman kerran vuodessa ja suunnittelemme keruiden aikataulua. Pyrimme valmistelemaan keruutoimintaa vähintään vuodeksi eteenpäin, joten erityisesti tutkimushankkeissa yhteyttä kannattaa ottaa hyvissä ajoin.


Sivun taustakuva: Gary Wornell