Sininen ja punainen törmäilyautolelu. Kuljettajilla vihaiset ilmeet.

Kokemuksia vihapuheesta

Vihapuhetta on aina ollut. Nykyisin yhä useampi joutuu sen kanssa tekemisiin sosiaalisessa mediassa. Vihapuheen on ajateltu haavoittavan ja estävän keskusteluihin osallistumista, mutta siitä puhumista on pidetty myös sensuurina ja uhkana sananvapaudelle.

Keräämme nyt kokemuksia ja näkemyksiä vihapuheesta – siitä, miltä sen kohtaaminen, vastaanottaminen tai tuottaminen tuntuu. Mikä vihapuheen tuottamista motivoi? Miten se vaikuttaa uhreihinsa? Mitä se saa aikaan? Kerro kokemuksistasi!

Olemme kiinnostuneita vihapuhetta kokeneiden ja todistaneiden kokemuksista, mutta myös vihapuheen tai sellaiseksi luokitellun ilmaisun tekijöiden näkemyksistä. Yhtä lailla toivotamme tervetulleiksi vihapuheen olemassaolon kyseenalaistavat ja kiistävät näkemykset.

Vastaa 15.1.2025 mennessä ja voita kirjapalkintoja!

Keruun järjestävät Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja HAFFECT- ja DIVIDE-tutkimushankkeet. Vastaukset arkistoidaan SKS:n arkistoon ja Tietoarkistoon. Tiedotamme keruun tuloksista keväällä 2025. Arvomme kaikkien vastaajien kesken kirjapalkintoja.

Lisätietoja: SKS:n arkisto, p. 020 131 240, keruu@finlit.fi

Sininen ja punainen törmäilyautolelu. Kuljettajilla vihaiset ilmeet.

Voit käyttää apuna oheisia kysymyksiä:

  • Mitä ajattelet vihapuheesta? Onko se sinusta vahingollinen ilmiö, johon on syytä puuttua, vai oletko sitä mieltä, että siitä vouhotetaan liikaa?
  • Miten määrittelisit vihapuheen?
  • Oletko itse tekemisissä vihapuheen kanssa? Missä kohtaat sitä? Minkälaisia tunteita sen kohtaaminen aiheuttaa?
  • Onko sinuun kohdistunut vihapuhetta? Miksi? Miltä se tuntui? Miten käsittelit sitä? Miten olisit halunnut vastata vihapuheeseen?
  • Oletko itse osallistunut ryhmiin tai keskusteluihin, joissa on vihapuheeksi tulkittavaa sisältöä? Oletko tuottanut sisältöä, joka on mahdollista tulkita vihapuheeksi? Jos olet, mikä on saanut sinut tuottamaan vihapuhetta? Millaisia ajatuksia vihapuheen tuottaminen herättää sinussa?
  • Ketkä mielestäsi tuottavat vihapuhetta?
  • Mitkä aiheet herättävät vihapuhetta? Miltä vihapuhe näyttää?
  • Onko vihapuhe vaikuttanut median käyttöösi? Entä elämääsi muuten? Miten?

Vastausohjeet ja lisätietoja

Voit kirjoittaa vapaasti ja omalla tyylilläsi. Tekstien pituutta ei ole rajoitettu. Otamme vastaan myös valokuvia, äänitteitä, aikaisempia muistelutekstejä ja haastatteluita. Lähetä vain sellaista aineistoa, jonka lähettämiseen sinulla on oikeus tai lupa.

Kirjoita vastaukseesi suostumuksesi siihen, että lähettämäsi aineisto arkistoidaan nimellä tai nimimerkillä SKS:n arkistoon ja, että aineiston saa luovuttaa Tietoarkistoon käsiteltäväksi ja luovutettavaksi tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kyllä voit. Jos lähetät vastauksen postitse tai liitetiedostona, kirjoita vastaukseesi nimesi tai nimimerkkisi, yhteystiedot, syntymäaika ja ammatti. Yhteystiedot pyydämme kirjoittamaan eri sivulle kuin varsinaisen vastauksen. Merkitse kuoreen tunnus ”Kokemuksia vihapuheesta”. Liitä mukaan lupa lähettämäsi aineiston arkistoimiseen SKS:n arkistoon nimellä tai nimimerkillä sekä yhteys- ja taustatiedot – voit käyttää liitteenä olevaa lomaketta.

Otamme vastaan aineistoja perinteen ja kirjallisuuden alalta. Aineistojen luovuttamisesta arkistoomme voit lukea lisää täältä.

Aineistojemme käytöstä voit lukea lisää arkiston käyttösäännöstä.

Kyllä. Voit ladata keruuesitteen tästä (pdf).

Haluatko tietää keruusta lisää? Ota yhteyttä SKS:n arkistoon!

Keruut

Arkisto

+358 201 131 240


Kuva: Jasmin Tynkkynen