Vanhoja kirjoja pinossa.

SKS:n kirjaston varhaisin erikoiskokoelma on myös kirjaston arvokkain.

Vanha Fennica -kokoelma sisältää suomalaista kirjallisuutta Ruotsin vallan ajalta (–1809) ja ajalta Turun paloon (1828) saakka. Siihen kuuluu:

  • Mikael Agricolan harvinaisia teoksia
  • Turun Akatemian väitöskirjoja
  • muuta Turun Akatemiaan liittyvää aineistoa, esimerkiksi juhlapuheita
  • Raamattuja sekä muuta hengellistä ja teologista kirjallisuutta
  • ruumissaarnoja, häärunoja ja muistopuheita
  • arkkiveisuja.

Valtaosa kokoelmasta on 1600−1700-luvulla painettua aineistoa.

Vanha Fennica on käytettävissä pääosin mikrotallenteina. Joistakin kokoelman kirjoista on näköispainos. Kysy lisää kirjaston asiakaspalvelusta!

Vanhan Fennican vaiheita

Kun SKS:n kirjaston kokoelmia alettiin 1800-luvun loppupuolella luetteloida ja sittemmin myös luokitella, jakoi kirjaston ensimmäisen kokoelmaluettelon tehnyt Kustavi Grotenfelt ”kirjavarat” ensi töikseen vanhempaan suomenkieliseen kirjallisuuteen ja muuhun aineistoon (eli esimerkiksi sanomalehtiin ja maittain järjestettyyn historiaan). Vanha Fennica eli Ruotsin vallan aikainen vanhin suomalainen kirjallisuus näyttäytyi siis omana kokonaisuutenaan, ja sellaisena se haluttiin pitää.

Vuoteen 1936 mennessä kirjaston kirjat oli järjestetty kokoelmia varten luodun luokituskaavan mukaisesti. Viimeistään nyt vanha Fennica miellettiin omaksi erikoiskokoelmakseen, sillä se jätettiin kahdenkymmenenviiden varsinaisen osaston ulkopuolelle. Myös luokituskaavassa se oli sijoitettu aakkoston loppuun, Ö-kirjaimella alkaviin hyllyluokkiin.

Sivun kuva: Vesa Kyllönen.