Valkoinen pioni, jossa muutama punainen terälehti.

Kuukautisten kaari

Kuukautiset koskettavat lukuisten ihmisten elämää. Niiden alkaminen voi synnyttää monenlaisia tunteita sekä tiedon ja tuen tarvetta. Kuukautisiin liittyy erilaisia käytäntöjä, ja niihin voi liittyä uskomuksia. Kuukautisten alkaminen saattaa herättää pohtimaan omaa sukupuolta ja aikuistumista, niiden loppuminen puolestaan ikääntymistä. Tänä päivänä kuukautisia seurataan esimerkiksi erilaisilla sovelluksilla, ja niihin liittyvät uskomukset ja käytännöt ovat aiempaa enemmän esillä julkisessa keskustelussa. Toisinaan keskusteluissa kuukautiset vertautuvat sairauteen; toisinaan ne nähdään kehon luonnollisena ja hoivattavana ominaisuutena. Kuukautisista puhutaan myös julkisilla paikoilla, kuten työpaikoilla, oppilaitoksissa ja harrastuksissa. Myös se, miten ei-menstruoivat ihmiset suhtautuvat kuukautisiin ja menstruoiviin läheisiinsä, herättää kysymyksiä.

Vastaa 30.11.2024 mennessä ja voita kirjapalkintoja!

Keräämme nyt muistoja ja kokemuksia kuukautisista. Lähetä kirjoituksesi alla olevalla verkkolomakkeella. Arvomme kaikkien vastaajien kesken kirjapalkintoja.

Keruun järjestävät Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Menstruaation uskomukset -tutkimushanke. Vastaukset arkistoidaan SKS:n arkistoon ja Tietoarkistoon. Tiedotamme keruun tuloksista keväällä 2025.

Voit käyttää apuna seuraavia kysymyksiä:

  • Millaisia ennakkokäsityksiä sinulla oli kuukautisista? Mistä tai keneltä olit saanut tietoa kuukautisista? Minkälaista saamasi tieto oli? 
  • Aiheuttiko kuukautisten alkaminen omaan sukupuoleesi liittyvää pohdintaa? Minkälaista?
  • Millaisia tunteita kuukautiset herättivät sinussa? Entä millaisia tunteita ne herättävät nyt?
  • Liittyykö kuukautisiin mielestäsi uskomuksia tai käyttäytymissääntöjä?
  • Salaatko kuukautisesi muilta? Miksi ja minkälaisissa tilanteissa?
  • Millä tavalla seuraat kuukautiskiertoasi? Millaisia kuukautissuojia käytät? Miksi?
  • Kenen tai minkä puoleen käännyt kuukautisia koskevissa kysymyksissä?
  • Kenen kanssa puhut kuukautisista? Miten puhut niistä esim. ystävien, työtovereiden tai harrastuskavereiden kanssa?
  • Minkälaisia tunteita ja huomioita olet tehnyt vaihdevuosien alkaessa? Miten muut ovat suhtautuneet sinuun? Onko suhteesi kuukautisiin muuttunut? Miten?

Voit halutessasi kertoa myös siitä, miten uskonnollinen taustasi tai vakaumuksesi mahdollisesti vaikuttavat kuukautiskokemuksiisi. 

Vastausohjeet ja lisätietoja

Voit kirjoittaa vapaasti ja omalla tyylilläsi. Tekstien pituutta ei ole rajoitettu. Otamme vastaan myös valokuvia, äänitteitä, aikaisempia muistelutekstejä ja haastatteluita. Lähetä vain sellaista aineistoa, jonka lähettämiseen sinulla on oikeus tai lupa.

Kirjoita vastaukseesi suostumuksesi siihen, että lähettämäsi aineisto arkistoidaan nimellä tai nimimerkillä SKS:n arkistoon ja, että aineiston saa luovuttaa Tietoarkistoon käsiteltäväksi ja luovutettavaksi tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kyllä voit. Jos lähetät vastauksen postitse tai liitetiedostona, kirjoita vastaukseesi nimesi tai nimimerkkisi, yhteystiedot, syntymäaika ja ammatti. Yhteystiedot pyydämme kirjoittamaan eri sivulle kuin varsinaisen vastauksen. Merkitse kuoreen tunnus ”Kuukautisten kaari”. Liitä mukaan lupa lähettämäsi aineiston arkistoimiseen SKS:n arkistoon nimellä tai nimimerkillä sekä yhteys- ja taustatiedot – voit käyttää liitteenä olevaa lomaketta.

Otamme vastaan aineistoja perinteen ja kirjallisuuden alalta. Aineistojen luovuttamisesta arkistoomme voit lukea lisää täältä.

Aineistojemme käytöstä voit lukea lisää arkiston käyttösäännöstä.

Kyllä. Voit ladata keruuesitteen tästä (pdf).

Haluatko tietää keruusta lisää? Ota yhteyttä SKS:n arkistoon!

Keruut

Arkisto

+358 201 131 240


Kuva: Tea Åvall