Valkoinen pioni, jossa muutama punainen terälehti.

Kuukautisten kaari

Kuukautiset koskettavat lukuisten ihmisten elämää. Niiden alkaminen voi synnyttää monenlaisia tunteita sekä tiedon ja tuen tarvetta. Kuukautisiin liittyy erilaisia käytäntöjä, ja niihin voi liittyä uskomuksia. Kuukautisten alkaminen saattaa herättää pohtimaan omaa sukupuolta ja aikuistumista, niiden loppuminen puolestaan ikääntymistä. Tänä päivänä kuukautisia seurataan esimerkiksi erilaisilla sovelluksilla, ja niihin liittyvät uskomukset ja käytännöt ovat aiempaa enemmän esillä julkisessa keskustelussa. Toisinaan keskusteluissa kuukautiset vertautuvat sairauteen; toisinaan ne nähdään kehon luonnollisena ja hoivattavana ominaisuutena. Kuukautisista puhutaan myös julkisilla paikoilla, kuten työpaikoilla, oppilaitoksissa ja harrastuksissa. Myös se, miten ei-menstruoivat ihmiset suhtautuvat kuukautisiin ja menstruoiviin läheisiinsä, herättää kysymyksiä.

Keräämme nyt muistoja ja kokemuksia kuukautisista. Lähetä kirjoituksesi 30.11.2024 mennessä alla olevalla verkkolomakkeella. Arvomme kaikkien vastaajien kesken kirjapalkintoja.

Voit käyttää apuna seuraavia kysymyksiä:

  • Millaisia ennakkokäsityksiä sinulla oli kuukautisista? Mistä tai keneltä olit saanut tietoa kuukautisista? Minkälaista saamasi tieto oli? 
  • Aiheuttiko kuukautisten alkaminen omaan sukupuoleesi liittyvää pohdintaa? Minkälaista?
  • Millaisia tunteita kuukautiset herättivät sinussa? Entä millaisia tunteita ne herättävät nyt?

  • Liittyykö kuukautisiin mielestäsi uskomuksia tai käyttäytymissääntöjä?
  • Salaatko kuukautisesi muilta? Miksi ja minkälaisissa tilanteissa?
  • Millä tavalla seuraat kuukautiskiertoasi? Millaisia kuukautissuojia käytät? Miksi?

  • Kenen tai minkä puoleen käännyt kuukautisia koskevissa kysymyksissä?
  • Kenen kanssa puhut kuukautisista? Miten puhut niistä esim. ystävien, työtovereiden tai harrastuskavereiden kanssa?
  • Minkälaisia tunteita ja huomioita olet tehnyt vaihdevuosien alkaessa? Miten muut ovat suhtautuneet sinuun? Onko suhteesi kuukautisiin muuttunut? Miten?

Voit halutessasi kertoa myös siitä, miten uskonnollinen taustasi tai vakaumuksesi mahdollisesti vaikuttavat kuukautiskokemuksiisi. 

Keruun järjestävät Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Menstruaation uskomukset -tutkimushanke. Vastaukset arkistoidaan SKS:n arkistoon ja Tietoarkistoon. Tiedotamme keruun tuloksista keväällä 2025.

Lisätietoja: SKS:n arkisto, p. 020 131 240, keruu@finlit.fi

Vastausohjeet

Kirjoita omalla kielelläsi ja tyylilläsi. Tekstien pituutta ei ole rajoitettu. Otamme vastaan myös valokuvia, piirustuksia, aikaisempia muistelutekstejä ja haastatteluita. Lähetä vain sellaista aineistoa, jonka lähettämiseen sinulla on oikeus ja/tai lupa. Jos lähetät vastauksen postitse, kirjoita ensimmäiselle sivulle nimesi tai nimimerkkisi, yhteystiedot, syntymäaika ja ammatti, ja aloita varsinainen vastaus toiselta sivulta lähtien.

Kirjoita vastaukseesi suostumuksesi siihen, että lähettämäsi aineisto arkistoidaan nimellä tai nimimerkillä SKS:n arkistoon ja, että aineiston saa luovuttaa Tietoarkistoon käsiteltäväksi ja luovutettavaksi tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun. Tutustu SKS:n arkiston luovutusohjeisiin ja käyttösääntöön.

Voit vastata myös postitse. Lähetä tekstisi osoitteeseen Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, arkisto, PL 259, 00171 Helsinki, merkitse kuoreen tunnus ”Kuukautisten kaari”.


Kuva: Tea Åvall