Eviva Espanja!

Euroopassa alettiin matkailla kiihtyvään tahtiin lentäen pakettimatkoilla etelään 1950- ja 1960-luvulla. Suomalaiset ovat olleet tuttu näky niin Välimeren perhekohteissa kuin Thaimaan paratiisirannoilla. Moni muistaa 1970-luvun Keihäsmatkat.  Pakettimatkojen ohella on puhuttu myös seuramatkoista, valmismatkoista ja etelänmatkoista. 

Nyt haluamme kuulla kokemuksiasi ja muistojasi pakettimatkailusta niin vuosikymmenten takaa kuin viime vuosilta. Meitä kiinnostavat eri sukupolvien kokemukset eri puolilta Suomea. Voit keskittyä yhteen matkaan tai kertoa yleisesti omasta pakettimatkailustasi.

Voit käyttää apuna seuraavia kysymyksiä

  • Miten kuvailisit suhdettasi etelän pakettimatkailuun (1960–2023)?
  • Millaisia muistoja sinulla on pakettimatkoille valmistautumisesta?
  • Mikä merkitys matkanjärjestäjällä ja lentoyhtiöllä on ollut pakettimatkoillasi? Entä matkakohteella ja majoituksella? Kuvaile kokemuksiasi.
  • Mitä olet yleensä tehnyt pakettimatkoillasi?
  • Millainen merkitys matkakohteen paikallisella kulttuurilla ja asukkailla on ollut matkoillasi?
  • Millaisia tuliaisia olet tuonut matkoiltasi?
  • Millaisia ikimuistoisia muistoja sinulla on pakettimatkoista?
  • Miten olet kertonut pakettimatkoistasi muille?
  • Miten suomalaisuus on näkynyt eri kohteissa? Entä matkan eri vaiheissa?
  • Onko suomalaisten matkailu mielestäsi muuttunut? Millä tavoin?

Jos sinulla on tallella esite, valokuvia tai muuta matkailuusi liittyvää aineistoa, voit liittää niitä kirjoituksesi mukaan.

Keruun järjestää Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Vastaukset arkistoidaan SKS:n arkistoon ja Tietoarkistoon. Tiedotamme keruun tuloksista syksyllä 2024 ja arvomme kaikkien vastaajien kesken kirjapalkintoja.

Lisätietoja: SKS:n arkisto, p. 020 131 240, keruu@finlit.fi

Vastausohjeet

Tekstien pituutta ei ole rajoitettu. Otamme vastaan myös valokuvia, äänitteitä, aikaisempia muistelutekstejä ja haastatteluita. Lähetä vain sellaista aineistoa, jonka lähettämiseen sinulla on oikeus tai lupa. Jos lähetät vastauksen postitse tai liitetiedostona, kirjoita vastaukseesi nimesi tai nimimerkkisi, yhteystiedot, syntymäaika ja ammatti. Yhteystiedot pyydämme kirjoittamaan eri sivulle kuin varsinaisen vastauksen.

Kirjoita vastaukseesi suostumuksesi siihen, että lähettämäsi aineisto arkistoidaan nimellä tai nimimerkillä SKS:n arkistoon ja, että aineiston saa luovuttaa Tietoarkistoon käsiteltäväksi ja luovutettavaksi tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun. Tutustu SKS:n arkiston luovutusohjeisiin ja käyttösääntöön

Lähetä kirjoituksesi 15.8.2024 mennessä alla olevalla lomakkeella

tai

postitse osoitteeseen Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, arkisto, PL 259, 00171 Helsinki

  • merkitse kuoreen tunnus ”Pakettimatkat”
  • liitä mukaan lupa lähettämäsi aineiston arkistoimiseen SKS:n arkistoon nimellä tai nimimerkillä sekä yhteys- ja taustatiedot – voit käyttää liitteenä olevaa lomaketta.

Kuva: Joni Vainikka

Kysymyksiä ja vastauksia muistitietokeruista

Kirjoita omalla kielelläsi ja tyylilläsi. Kuvaile tapahtumia, tilanteita ja tuntemuksiasi niin kuin puhelisit tuttavalle tai ystävälle – suorasukaisesti, kaihtelematta. Tekstien pituutta ei ole rajoitettu.

Tekijänoikeus säilyy kirjoittajalla, joten voit kyllä. Ilmoita julkaisusta arkistollekin, sillä se on hyödyllinen tieto.

Voit lähettää myös aikaisemmin tehtyjä muistelutekstejä ja haastatteluita, jos niitä ei ole julkaistu.

Lähetä vain sellaista aineistoa, jonka lähettämiseen sinulla on oikeus tai lupa.

Mieluusti! Luovutus ja keruuohjeistamme löydät lisää neuvoja.

Toki! Lähetä vastaus osoitteeseen SKS:n arkisto, PL 259, 00171 Helsinki.

Merkitse kuoreen keruun tunnus. Kirjoita vastaukseesi nimesi tai nimimerkkisi, syntymäaika, ja suostumus arkistointiin.

Aineiston käsittelyn helpottamiseksi pyydämme kirjoittamaan yhteystiedot eri sivulle kuin varsinaisen vastauksen.

Aineistomme ovat yhteistä, kaikille avointa kulttuuriperintöä. Aineistojamme käyttävät esimerkiksi tutkijat, tietokirjojen tekijät sekä kylä- ja sukuhistorioitsijat. Tavallista on, että meiltä etsitään omien iso- tai isoisovanhempien aineistoja.

Aineistoistamme julkaistaan vuosittain paljon tutkimuksia ja niitä voidaan käyttää pohjamateriaalina myös taiteellisissa esityksissä.

Lue lisää aiheesta Muistitietokeruut-sivultamme!