Eviva Espanja!

Euroopassa alettiin matkailla kiihtyvään tahtiin lentäen pakettimatkoilla etelään 1950- ja 1960-luvulla. Suomalaiset ovat olleet tuttu näky niin Välimeren perhekohteissa kuin Thaimaan paratiisirannoilla. Moni muistaa 1970-luvun Keihäsmatkat.  Pakettimatkojen ohella on puhuttu myös seuramatkoista, valmismatkoista ja etelänmatkoista. 

Nyt haluamme kuulla kokemuksiasi ja muistojasi pakettimatkailusta niin vuosikymmenten takaa kuin viime vuosilta. Meitä kiinnostavat eri sukupolvien kokemukset eri puolilta Suomea. Voit keskittyä yhteen matkaan tai kertoa yleisesti omasta pakettimatkailustasi.

Vastaa 15.8.2024 mennessä ja voita kirjapalkintoja!

Keruun järjestää Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Vastaukset arkistoidaan SKS:n arkistoon ja Tietoarkistoon. Tiedotamme keruun tuloksista syksyllä 2024 ja arvomme kaikkien vastaajien kesken kirjapalkintoja.

Voit käyttää apuna seuraavia kysymyksiä

  • Miten kuvailisit suhdettasi etelän pakettimatkailuun (1960–2023)?
  • Millaisia muistoja sinulla on pakettimatkoille valmistautumisesta?
  • Mikä merkitys matkanjärjestäjällä ja lentoyhtiöllä on ollut pakettimatkoillasi? Entä matkakohteella ja majoituksella? Kuvaile kokemuksiasi.
  • Mitä olet yleensä tehnyt pakettimatkoillasi?
  • Millainen merkitys matkakohteen paikallisella kulttuurilla ja asukkailla on ollut matkoillasi?
  • Millaisia tuliaisia olet tuonut matkoiltasi?
  • Millaisia ikimuistoisia muistoja sinulla on pakettimatkoista?
  • Miten olet kertonut pakettimatkoistasi muille?
  • Miten suomalaisuus on näkynyt eri kohteissa? Entä matkan eri vaiheissa?
  • Onko suomalaisten matkailu mielestäsi muuttunut? Millä tavoin?

Jos sinulla on tallella esite, valokuvia tai muuta matkailuusi liittyvää aineistoa, voit liittää niitä kirjoituksesi mukaan.

Vastausohjeet ja lisätietoja

Voit kirjoittaa vapaasti ja omalla tyylilläsi. Tekstien pituutta ei ole rajoitettu. Otamme vastaan myös valokuvia, äänitteitä, aikaisempia muistelutekstejä ja haastatteluita. Lähetä vain sellaista aineistoa, jonka lähettämiseen sinulla on oikeus tai lupa.

Kirjoita vastaukseesi suostumuksesi siihen, että lähettämäsi aineisto arkistoidaan nimellä tai nimimerkillä SKS:n arkistoon ja, että aineiston saa luovuttaa Tietoarkistoon käsiteltäväksi ja luovutettavaksi tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kyllä voit. Jos lähetät vastauksen postitse tai liitetiedostona, kirjoita vastaukseesi nimesi tai nimimerkkisi, yhteystiedot, syntymäaika ja ammatti. Yhteystiedot pyydämme kirjoittamaan eri sivulle kuin varsinaisen vastauksen. Merkitse kuoreen tunnus ”Pakettimatkat”. Liitä mukaan lupa lähettämäsi aineiston arkistoimiseen SKS:n arkistoon nimellä tai nimimerkillä sekä yhteys- ja taustatiedot – voit käyttää liitteenä olevaa lomaketta.

Otamme vastaan aineistoja perinteen ja kirjallisuuden alalta. Aineistojen luovuttamisesta arkistoomme voit lukea lisää täältä.

Aineistojemme käytöstä voit lukea lisää arkiston käyttösäännöstä.

Kyllä. Voit ladata keruuesitteen tästä (pdf).

Haluatko tietää keruusta lisää? Ota yhteyttä SKS:n arkistoon!

Keruut

Arkisto

+358 201 131 240


Kuvat: Joni Vainikka ja Emma Suominen.