Nuori siili ruohikolla

Kohtaamisia luonnoneläinten kanssa

Suhteemme luonnonvaraisiin eläimiin on moninainen. Yhteiselomme on ajan, alueen ja asutuksen muokkaama. Hellekesinä kannamme pihalle vesikippoja janoisille eläimille ja kavahdamme kyykäärmettä kotipolulla.  Kun kettu kipittää esikaupungin kadulla, siiliperhe taapertaa pihan poikki tai joutsenpari lipuu mökkirantaan, käsi hamuaa kameraa. Tunnelma on toinen, kun kohtaamme peuran järsimässä kärsivällisyydellä kasvatettua satoa tai kun näemme rotan vilahtavan vaatekomeroon. Ihmisten ja luonnoneläinten kohtaamiset ovat usein yllättäviä, mutta ne voivat olla myös huolella suunniteltuja, kun luontoon hakeudutaan kiikarin tai aseen kanssa.

Keräämme nyt muistoja ja kokemuksia kohtaamisista luonnoneläinten kanssa. Voit kertoa jokapäiväisistä tai yllättävistä kohtaamisista ja niiden herättämistä tunteista. Otamme mielellämme vastaan myös valokuvia.

Voit käyttää apuna oheisia kysymyksiä:

  • Millaisissa paikoissa ja tilanteissa olet kohdannut luonnonvaraisia eläimiä?
  • Kerro ikimuistoisesta kohtaamisesta. Millainen reaktiosi oli? Miten eläin reagoi sinuun? Mikä kohtaaminen on ollut erityisen yllättävä?
  • Miten olet kertonut näistä kohtaamisista muille? Dokumentoitko kohtaamisen?
Nuori siili ruohikolla

  • Onko sinua varoitettu joistain eläimistä tai paikoista? Miten ja kenen toimesta? Miten suhtauduit varoitteluun?
  • Tiedätkö, miten sinun tulisi toimia kohdatessasi loukkaantuneen tai mahdollisesti vaarallisen eläimen? Mistä olet hankkinut tietosi? Onko sinulla kokemuksia tällaisesta tilanteesta?
  • Minkä eläimen toivoisit joskus kohtaavasi? Mitä eläintä et haluaisi kohdata? Kerro miksi. Miten käsityksesi ovat mahdollisesti ajan myötä muuttuneet?

  • Oletko huolissasi jonkin luonnonvaraisen eläinlajin selviytymisen puolesta?
  • Millaisissa tilanteissa eläimistä voi mielestäsi olla haittaa?
  • Miten suhtaudut metsästykseen?

Keruun järjestää Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Vastaukset arkistoidaan SKS:n arkistoon ja Tietoarkistoon. Tiedotamme keruun tuloksista keväällä 2025 ja arvomme kaikkien vastaajien kesken kirjapalkintoja.

Lisätietoja: SKS:n arkisto, p. 020 131 240, keruu@finlit.fi

Vastausohjeet

Kirjoita omalla kielelläsi ja tyylilläsi. Tekstien pituutta ei ole rajoitettu. Otamme vastaan myös valokuvia, piirustuksia, aikaisempia muistelutekstejä ja haastatteluita. Lähetä vain sellaista aineistoa, jonka lähettämiseen sinulla on oikeus ja/tai lupa. Jos lähetät vastauksen postitse, kirjoita ensimmäiselle sivulle nimesi tai nimimerkkisi, yhteystiedot, syntymäaika ja ammatti, ja aloita varsinainen vastaus toiselta sivulta lähtien.

Kirjoita vastaukseesi suostumuksesi siihen, että lähettämäsi aineisto arkistoidaan nimellä tai nimimerkillä SKS:n arkistoon ja, että aineiston saa luovuttaa Tietoarkistoon käsiteltäväksi ja luovutettavaksi tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun. Tutustu SKS:n arkiston luovutusohjeisiin ja käyttösääntöön

Lähetä kirjoituksesi 31.10.2024 mennessä alla olevalla lomakkeella

tai

postitse osoitteeseen Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, arkisto, PL 259, 00171 Helsinki, merkitse kuoreen tunnus ”luonnonelaimet”.

Keruuesite (PDF)