Kesäleirimuistot

Iloa, aurinkoa ja kavereita – vai sadetta ja koti-ikävää? Onko sinulla muistoja kesäsiirtolasta tai kesäleiriltä? Nyt haluamme kerätä niitä talteen kaikenikäisiltä leireille osallistuneilta, samoin heidän läheisiltään.

Sekä kunnallisia että yksityisiä kesäsiirtoloita oli täydessä toiminnassa jo Suomen itsenäistyessä. Sotien jälkeisenä aikana toiminta muuttui lakisääteiseksi. Vielä 1960-luvulla kaupunkilaislapset saattoivat viettää kesäsiirtoloissa kuukausia. Leirit ovat sittemmin lyhentyneet, mutta järjestäjien kirjo on laaja. Ikimuistoisia kokemuksia tarjoavat kunnat, seurakunnat, yhdistykset ja yritykset. Millaisia nämä muistot ovat kokijoiden kertomina?

Voit käyttää apuna seuraavia kysymyksiä

  • Missä kesäsiirtolassa tai millä kesäleireillä olet ollut? Minä vuosina? Minkä ikäinen silloin olit?
  • Miten leiriin valmistauduttiin ja miten sinne mentiin? Kerro kulkuneuvoista ja matkan tunnelmasta.
  • Millainen oli vastaanotto ja ensimmäinen päivä? Millainen oli tyypillinen päiväohjelma? Mikä puuha oli hauskinta ja mikä ikävintä?
  • Kerro jostakin erityisesti mieleen jääneestä päivästä tai tapahtumasta.
  • Muistele leirin kavereita ja sosiaalisia suhteita. Kerro kanssakäymisestä leirin henkilökunnan ja paikallisten asukkaiden kanssa.
  • Olivatko tytöt ja pojat yhdessä vai erikseen? Mitä muutoksia on tapahtunut?
  • Mitä leirillä laulettiin, mitä leikittiin? Mitä tarinoita ja vitsejä kerrottiin, mitä lempinimiä keksittiin?
  • Oletko ollut kesäsiirtolassa tai kesäleireillä töissä? Millainen kokemus se oli?

Jos sinulla on tallella esite tai muita leirin aikaisia asiakirjoja, voit liittää niitä kirjoituksesi mukaan.

Keruun järjestää Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Vastaukset arkistoidaan SKS:n arkistoon ja Tietoarkistoon. Tiedotamme keruun tuloksista keväällä 2024 ja arvomme kaikkien vastaajien kesken kirjapalkintoja.

Lisätietoja: SKS:n arkisto, p. 020 131 240, keruu@finlit.fi

Vastausohjeet

Tekstien pituutta ei ole rajoitettu. Otamme vastaan myös valokuvia, äänitteitä, aikaisempia muistelutekstejä ja haastatteluita. Lähetä vain sellaista aineistoa, jonka lähettämiseen sinulla on oikeus tai lupa. Jos lähetät vastauksen postitse tai liitetiedostona, kirjoita vastaukseesi nimesi tai nimimerkkisi, yhteystiedot, syntymäaika ja ammatti. Yhteystiedot pyydämme kirjoittamaan eri sivulle kuin varsinaisen vastauksen.

Kirjoita vastaukseesi suostumuksesi siihen, että lähettämäsi aineisto arkistoidaan nimellä tai nimimerkillä SKS:n arkistoon ja, että aineiston saa luovuttaa Tietoarkistoon käsiteltäväksi ja luovutettavaksi tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun. Tutustu SKS:n arkiston luovutusohjeisiin ja käyttösääntöön.

Lähetä kirjoituksesi 15.3.2024 mennessä alla olevalla vastauslomakkeella

tai

postitse osoitteeseen Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, arkisto, PL 259, 00171 Helsinki

  • merkitse kuoreen tunnus ”Kesäleirit”
  • liitä mukaan lupa lähettämäsi aineiston arkistoimiseen SKS:n arkistoon nimellä tai nimimerkillä sekä yhteys- ja taustatiedot – voit käyttää myös tätä lomaketta.


Kuva: Museovirasto, JOKA Journalistinen kuva-arkisto, Itä-Häme.