Kansanmusiikkia Taideyliopistosta

SKS, Hallituskatu 1, Helsinki.
ke 29.5.2024
klo 14.00

Ohjelma 29.5.2024

Klo 14 Ella Harju, harmonikka
Klo 15 Erja Pätsi, viulu
Klo 16 Kansanmusiikin koulutusohjelman 1. vuosikurssin yhtyematinea

Ella Harjun tutkintokonsertissa kuullaan suomalaista kansanmusiikkia erilaisilla haitareilla soitettuna.

Erja Pätsi: Läheltä löyvettyä

Erja Pätsi on oululainen viulupelimanni ja kansanmuusikko, jonka kansanmusiikkijuuret alkoivat itää lähes 40 vuotta sitten Oulussa. Erja on soittanut paljon pelimannimusiikkia ja modernimpaa nykykansanmusiikkia erilaisissa yhtyeissä vuosien varrella ja hänen vahvuutensa on juurevassa tanssisoitossa sekä eläytymisessä soittoon.

Konsertin nimi ”Läheltä löyvettyä” viittaa Oulusta ja lähiseuduilta löytyneeseen nuottimateriaaliin, joka vie säätyläistön keskuudessa 1700-1800-luvuilla kukoistaneeseen musiikkikulttuuriin sekä siitä paikallisesti jalostuneeseen talonpoikaisen juhla- ja ajanviettokulttuurin ytimeen. Konsertissa tutkaillaan kappaleita tuoreemmasta perspektiivistä osin soolona ja osin Timo Alakotilan säestämänä. Konsertissa kuullaan myös kaksi uutta sävellystä, jotka ovat syntyneet inspiraationa tuosta vanhasta soittoperinteestä.

Tiedossa onkin siis matka lehmilaitumilta vuoroin tervaporvareiden ja talonpoikaistanssien pyörteisiin tunnelmointia unohtamatta!

Inspiraation konserttiohjelmiston kokoamiseen Erja on saanut opettajiltaan Emilia Lajuselta ja Antti Järvelältä saamiensa oppien ja keskustelujen pohjalta: Emilialta opittu pääajatus konsertissa on pelimannimusiikin yhdistäminen vanhemman perinteen improvisaatioon, Antilta taas koko muun ohjelmiston eli Oulun seudulta löydetyn materiaalin tarkastelu pelimannimusiikin silmin vapaammin iloitellen.

Lämpimästi tervetuloa!

SKS:n juhlasaliin mahtuu 100 henkeä.

Sisäänkäynti liikuntaesteisille on SKS:n Mariankadun puoleiselta ulko-ovelta (ks. Esteettömyys).