Rosa Liksomille Aleksis Kiven palkinto

Rosa Liksom. Kuva: Pekka Mustonen. http://www.rosaliksom.com/press-photos-pekka-mustonen

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Aleksis Kiven rahaston palkinto 2023 on myönnetty kirjailija Rosa Liksomille. Palkinto on suuruudeltaan 25 000 euroa.

Vuoden 2023 Aleksis Kiven palkintoa myöntäessään palkintolautakunta korosti erityisesti sitä, miten ilmaisuvoimainen ja uusiutumiskykyinen kirjailija Rosa Liksom on: jo nuorena läpimurron tehnyt taidokas novellisti on osoittautunut myös loistavaksi romaanikirjailijaksi.

Yhden yön pysäkillä vuonna 1985 startannut kirjailija on vuosikymmenten mittaan täyttänyt tankkinsa moneen kertaan. Yllättävä, sekä kadun pauhusta että pohjoisen hytinästä otteen saanut novellisti on 2000-luvulla kirjoittanut useita mahdollisesti myöhemmin klassikoksi osoittautuvia romaaneja, kuten Everstinnan, Väylän ja Hytti nro 6:n. Kertojana Liksom tuntuu olevan yhtä kotonaan niin Lapissa, Kööpenhaminassa kuin Trans-Siperian radallakin. Aiemmin muun muassa kaunokirjallisuuden Finlandialla ja Pro Finlandia -mitalilla palkittu, kirjojen lisäksi teatterin ja kuvataiteiden parissa toiminut Liksom on jopa poikkeuksellisen monipuolinen ja -ilmeinen taiteilija”, todetaan palkintolautakunnan perusteissa.

Rosa Liksomin laajaan tuotantoon kuuluu novelleja, romaaneja, lastenkirjoja, sarjakuvia ja näytelmiä. Hänen teoksiaan on käännetty 26 kielelle, muun muassa ruotsiksi, englanniksi, saksaksi, ranskaksi, viroksi, tanskaksi ja unkariksi. Liksom on saanut uransa aikana useita palkintoja, viimeisimpinä Ruotsin Akatemian Pohjoismaisen kirjallisuuspalkinnon vuonna 2020 ja Veijo Meri -palkinnon vuonna 2021. Valtion taiteilijaeläke hänelle myönnettiin vuonna 2022.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura jakaa Aleksis Kiven rahastosta pääsääntöisesti kolmen vuoden väliajoin Aleksis Kiven palkinnon suomenkielisen kaunokirjallisen työn ja palkinnon saajan kirjallisen työn kunnioittamiseksi. Kyseessä on elämäntyöpalkinto. Palkintoja myönnettäessä otetaan huomioon kaikki kaunokirjallisuuden lajit, erityisesti kertomakirjallisuus, runous ja näytelmät. Aleksis Kiven rahastosta on jaettu palkintoja ansioituneille suomalaisille kirjailijoille vuodesta 1936. Rosa Liksom on järjestyksessä 58. palkinnon saaja.

Palkinnon valmistelulautakuntaan ovat vuonna 2023 kuuluneet puheenjohtajana kirjallisuudentutkija, dosentti Olli Löytty (SKS) ja jäseninä kirjailija ja tuottaja Paula Havaste (Kordelinin säätiö), näytelmäkirjailija ja runoilija Markku Hoikkala (Suomen näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat ry.), kirjailija ja tutkija Virpi Hämeen-Anttila (Suomen Kirjailijaliitto) ja kulttuuritoimittaja ja tietokirjailija Ville Hänninen (Suomen arvostelijain liitto) sekä lautakunnan sihteerinä SKS:n viestintäjohtaja, dosentti Kati Mikkola.

Lisätietoja:
SKS, viestintäjohtaja Kati Mikkola, p. 050 5987 501, kati.mikkola@finlit.fi
dosentti Olli Löytty, p. 045 126 7102

Mitä mieltä olit tästä jutusta?

Kiitos vastauksestasi!
Kiitos vastauksestasi.

Mitä mieltä olit tästä jutusta – Herättää kysymyksiä

Kerro meille ajatuksistasi

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Kiitos vastauksestasi

Uutiset ja puheenaiheet

14.6.2024 - Blogi

Kansatieteilijä Tyyni Vahterin Karjala

10.6.2024 - Uutiset 1

Miten Suomi asutettiin? Tuore historiateos kertoo Suomen rakentamisen tarinan Ylä-Savon asutushistoriasta käsin

4.6.2024 - Uutiset

SKS:n Finna yhdistää nyt Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkisto- ja kirjastoaineistot