Panu Rajalan uusin kirjailijaelämäkerta kertoo Ilmari Kiannon tarinan

24.9.2018 - 09:00
Punaisesta viivasta kaikkien tuntema Ilmari Kianto (1874–1970) oli yksi Suomen erikoisimmista ja tunnetuimmista kirjailijoista. Kirjailijaelämäkertojen mestari Panu Rajala kertoo vihdoin hänen tarinansa. Suomussalmen sulttaani ilmestyy tänään 24.9.2018.

Ilmari Kiannon elämään kuului lapsuus papin poikana, epäonninen sotilasura, kolme avioliittoa, tragikoomisia talousvaikeuksia ja jopa tuomio sotapetoksesta. Kianto eli lähes satavuotiaaksi ja hänen kirjailijanuransa jatkui tauotta seitsemällä vuosikymmenellä. Panu Rajalan kirjoittama elämäkerta selvittää kirjailijan värikkäät vaiheet.

”Mikä mies oli Iki-Kianto? Syrjitty kirjailija, maanpetturi ja naissankari? Soturi ja sorrettujen puolustaja. Vapaan rakkauden ja moniavioisuuden kannattaja. Kirkon ja yhteiskunnan kaataja. Isänmaallinen intoilija ja asettumaton anarkisti. -- Mikä mies tämä moniottelija perimmältään oli?” Panu Rajala

Kianto oli äärimmäisyyksien mies, aktiivinen keskustelija ja tuottelias kirjoittaja. Elämäkertaa varten Rajala on käynyt läpi valtavan määrän arkistomateriaalia: ”Kianto oli ehtymätön tekstin tuottaja. Hän kirjoitti teosten ohella kirjeitä, päiväkirjoja, vieraskirjoja ja muistiinpanoja käytännöllisesti katsoen joka päivä. Näillä hän on täyttänyt kokoelmia ainakin kuudessa arkistossa. Tutkijoille hänen vaikeaselkoisella käsialalla kirjoittamansa jäämistö on ollut antelias lähteistö mutta myös toivottoman runsas ryteikkö.” Elämäkertaan on koottu myös useita aikaisemmin julkaisemattomia valokuvia.

”Viimeinen avoin kirje Kalevaan lähti marraskuussa 1965. Siihen päättyi vihdoin viimein Kiannon kirjallinen ura, joka oli kestänyt ennätykselliset 69 vuotta. Mutta ei hän vielä kaikesta hellittänyt. Joka kesä Iki-Kianto kuljetettiin edelleen Turjanlinnaan turisemaan. Veneestä hänet kannettiin paareilla Aapelin kirkon porstuaan. Viimeisenä kesänä hänet tuotiin ambulanssilla. Siinä rappusilla hän istuskeli ja poltteli piippua ja torkkui välillä.”

Yli 60 teosta kirjoittaneen kansalliskirjailijan värikäs elämä saa vihdoin arvoisensa kuvauksen.

FT Panu Rajala on teatterin ja draaman tutkimuksen emeritusprofessori ja kirjailija. Hän on julkaissut kymmenen kirjailijaelämäkertaa, kuusi romaania ja lukuisia muita teoksia.