Sekä muutto- että kuntokartoitusprojekti ovat oivia esimerkkejä siitä, kuinka tärkeää on säilyttää huolellisesti tiedot aiemmin tehdyistä kokoelmanhoidollisista toimenpiteistä, mahdollisista kuntokartoituksista ja konservoinneista. SKS:n kirjaston tilanteessa meillä oli vain hajanaisia historiatietoja käytettävissämme, jolloin kuntokartoitustyö oli aloitettava puhtaalta pöydältä.

Kuva: Vesa Kyllönen.

Kuten mikä tahansa muutto, tämäkin nosti varastojen hämystä silmiemme nähtäväksi aarteita, joita emme muistaneet kokoelmissamme olevankaan. Niitä on ilo ja kunnia vaalia. Kaikki SKS:n kirjaston kokoelmat on kuitenkin tarkoitettu ahkerasti luettaviksi.

Then swenska kyrkeordningen (Stockholm : Amund Laurentzson, 1571). Kuva: Vesa Kyllönen.

Yhteinen vastuumme on säilyttää teokset tuleville sukupolville; me kirjastossa huolehdimme asianmukaisesta säilytyksestä uudessa makasiinissamme, hauraimpien kirjojen ammattitaitoisesta konservoinnista ja joidenkin harvinaisimpien digitoinnistakin.

Kuva: Vesa Kyllönen.

Näyttelyn tekijätiedot

Verkkonäyttelyn ovat laatineet Emilia Tuohimetsä, Emmi Kaartinen, Enni Lappela ja Vesa Kyllönen. Tytti Rajahonka on auttanut näyttelyn teknisessä toteutuksessa. Näyttelyn kuvista vastaa Vesa Kyllönen ellei toisin ole mainittu.

Näyttely on koottu ja julkaistu kesällä 2022, ja sitä on editoitu lokakuussa 2023.