Haemme testaajia 1800-luvun kirjekokoelmien käyttöliittymälle

Keräämme Suomen Akatemian rahoittamassa digitaalisten ihmistieteiden tutkimushankkeessa suomalaisten kulttuuriperintöorganisaatioiden kirjekokoelmatietoja ja julkaisemme aineiston tutkijoiden ja laajan yleisön käyttöön. Tule mukaan testaamaan aineistokokonaisuutta ja vaikuttamaan lopullisen käyttöliittymän toiminnallisuuksiin!

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuraan, Aalto-yliopistoon ja Helsingin yliopistoon sijoitettu konsortiohanke Kirjeenvaihdon kulttuurit – Constellations of Correspondence (CoCo, 2021–2015) koostaa ensimmäistä kertaa yhteen arkistojen, kirjastojen ja museoiden kokoelmissa olevia pitkän 1800-luvun kirjekokoelmatietoja (lähettäjä, vastaanottaja, aika, määrä, muut metatiedot). Hankkeen lopulla julkaisemme aineistokokonaisuuden, joka antaa kokonaiskuvan aikakauden kirjeenvaihtokulttuurista. Käyttäjät voivat tehdä kyselyjä aineistoon avoimen käyttöpisteen (endpoint) tai niin sanotun semanttisen portaalin kautta, joka tarjoaa erilaisia näkymiä ja hakufasetteja aineiston tarkasteluun joko kokonaisuutena, kokoelmittain tai esimerkiksi henkilöhakujen avulla.

Tällä hetkellä aineistossa on noin 700 000 kirjeen ja 70 000 toimijan tiedot. Suurimpia kokonaisuuksia ovat Kansallisarkiston ja Åbo Akademin kirjaston kirjekokoelmat; pienin puolestaan Siirtolaisuusinstituutin 1800-lukua koskeva aineisto. Kevään aikana aineisto täydentyy muun muassa Kansalliskirjaston kirjekokoelmatiedoilla.

Keräämme nyt testiryhmää portaalin eli käyttöliittymän testaamiseen. Toivomme mukaan aikakauden tutkijoita, kulttuuriperintöorganisaatioissa kokoelmatyötä tekeviä ja muita aikakaudesta kiinnostuneita. Testiryhmä aloittaa toimintansa helmikuun alussa ja portaalin käyttöä voi jatkaa omaan tahtiin huhtikuun loppupuolelle. Järjestämme näiden kuukausien aikana aloitus- ja palautetapaamiset (Zoom) ja keräämme palautetta myös erilaisin kyselyin.

Lisätietoja antaa ja ilmoittautumisia testiryhmään ottaa vastaan hankkeen tutkija ja data-asiantuntija Hanna-Leena Paloposki (hanna-leena.paloposki@finlit.fi). Ilmoittaudu mukaan 8.2.2024 mennessä!

Mitä mieltä olit tästä jutusta?

Kiitos vastauksestasi!
Kiitos vastauksestasi.

Mitä mieltä olit tästä jutusta – Herättää kysymyksiä

Kerro meille ajatuksistasi

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Kiitos vastauksestasi

Uutiset ja puheenaiheet

14.6.2024 - Blogi

Kansatieteilijä Tyyni Vahterin Karjala

10.6.2024 - Uutiset 1

Miten Suomi asutettiin? Tuore historiateos kertoo Suomen rakentamisen tarinan Ylä-Savon asutushistoriasta käsin

4.6.2024 - Uutiset

SKS:n Finna yhdistää nyt Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkisto- ja kirjastoaineistot