Hanna-LeenaPaloposki
tutkija, data-asiantuntijaTutkimusosastohanna-leena.paloposki@finlit.fi+358 50 3446857Erikoisalueet
- 1800-luvun taidekenttä, taiteilijoiden verkostot ja kirjeenvaihtokulttuuri
- Arkistotutkimus
- Näyttelytutkimus
- Suomi ja Italia: kulttuurikenttä ja kulttuurisuhteet 1920- ja 1930-luvuilla
Olen taidehistorioitsija ja työskentelen SKS:ssa Suomen Akatemian rahoittamassa konsortiohankkeessa Constellations of Correspondence (CoCo). Large and Small Networks of Epistolary Exchange in the Grand Duchy of Finland tutkijana ja data-asiantuntijana. Hankkeessa kerätään ja tutkitaan suomalaisten kulttuuriperintöorganisaatioiden 1800-luvun kirjekokoelmien metatietoja yhteistyössä Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston kanssa.
Väittelin tohtoriksi Helsingin yliopistossa 2012 aiheenani Taidenäyttelyt Suomen ja Italian julkisissa kuvataidesuhteissa 1920-luvulta toisen maailmansodan loppuun. Olen sen jälkeenkin tarkastellut taidenäyttelyitä kansallisessa, poliittisessa ja kansainvälisessä kontekstissa. Omassa tutkimustyössäni arkistot ovat olennaisessa roolissa. Minulla on myös pitkä arkistotyökokemus Kansallisgalleriasta, ja voin hyödyntää sitä CoCo-projektissa. Olen toimittanut vuosien varrella erilaisia julkaisuja, ja olen kaksikielisen FiKon – Nya perspektiv på Finlands konsthistoria -projektin 1800-luvun osuuden toimituskunnan jäsen.
Tällä hetkellä tutkin erityisesti suomalaisten naistaiteilijoiden verkostoja 1800-luvulla ja osallistun Ateneumin taidemuseon kansainväliseen tutkimusprojektiin Varhaiset naistaiteilijat – Pioneering Women Artists . Lisäksi minua kiinnostavat erityisesti kuvataiteeseen liittyvien arkistokokoelmien alkuvaiheet ja hankintaperusteet sekä erilaiset taidekentän ylirajaiset suhteet ja verkostot.
Valikoima julkaisuja:
”Taiteilijakirjeistä taidekokoelman vaiheisiin. Kansallisgallerian arkistokokoelmien runsautta ja ajan kysymyksiä.” Ajan kysymys. Toim. Annaleena Lampola ja Mikael Lehdes.Helsinki: Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, 2023, julkaisu myös ruotsiksi ja englanniksi.
“Constellations of Correspondence: a Linked Data Service and Portal for Studying Large and Small Networks of Epistolary Exchange in the Grand Duchy of Finland.” Kirjoittajat: Jouni Tuominen, Mikko Koho, Ilona Pikkanen, Senka Drobac, Johanna Enqvist, Eero Hyvönen, Matti La Mela, Petri Leskinen, Hanna-Leena Paloposki & Heikki Rantala. DHNB 2022 The 6th Digital Humanities in Nordic and Baltic Countries Conference, CEUR Workshop Proceedings, Vol. 3232, March, 2022 (https://ceur-ws.org/Vol-3232/paper41.pdf).
Lyhyitä taiteilijaelämäkertoja teoksessa Fantastico! Italialaista taidetta 1920- ja 1930-luvuilta. Toim. Hanna-Leena Paloposki. Helsinki: Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, 2018, julkaisu myös ruotsiksi ja englanniksi.
”Sata vuotta kansainvälisyyttä. Turun taidemuseon ulkomaiset näyttelyt vuosina 1905–2005.” Turun taidemuseo / Åbo konstmuseum. Toimi. Mia Haltia. Turku: Turun taidemuseo, 2018, julkaisu myös ruotsiksi ja englanniksi.
”Kirjeenkirjoittaja Ferdinand von Wright.” Veljekset von Wright. Taide, tiede ja elämä. Toim. Erkki Anttonen ja Anne-Maria Pennonen. Helsinki: Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, 2017, julkaisu myös ruotsiksi ja englanniksi.
Artikkelit ”Taidekenttä laajenee ja monipuolistuu: 1900-luvun ensimmäinen puolisko” ja ”Taidenäyttelyt rakentavat Suomi-kuvaa ja kulttuurisuhteita”. Suomen taiteen tarina. Toim. Anu Utriainen & Satu Metsola. Helsinki: Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo ja Ostfildern: Hatje Cantz, 2016, julkaisu myös ruotsiksi ja englanniksi.
”Sibeliuksen kansa. Sibelius ja Suomi-kuvan rakentaminen ulkomailla Suomen itsenäisyyden alkuvuosikymmeninä.” Sibelius ja taiteen maailma. Toim. Hanna-Leena Paloposki. Ateneumin julkaisut nro 68. Helsinki: Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, 2014, julkaisu myös ruotsiksi ja englanniksi.
Taidenäyttelyt Suomen ja Italian julkisissa kuvataidesuhteissa 1920-luvulta toisen maailmansodan loppuun. Helsinki: Valtion taidemuseo, Kuvataiteen keskusarkisto 24, 2012. Väitöskirja: Helsingin yliopisto, 2012, http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-53-3437-4.
”Taiteilija Laura Järnefeltin Rooma.” Italiassa ja Saksanmaalla. Taiteilijoiden ja taiteentuntijoiden matkassa 1840–1930. Toim. Teppo Jokinen & Hanne Selkokari. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia 1328. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2011.