Valkoinen pioni, jossa muutama punainen terälehti.

Millaisia muistoja sinulla on kuukautisista? Tutkijat ovat nyt kiinnostuneita kokemuksistasi

Valkoinen pioni, jossa muutama punainen terälehti.
Kuva: Tea Åvall.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Menstruaation uskomukset
-tutkimushanke keräävät nyt muistoja ja kokemuksia kuukautisista. Kirjoituksia voi lähettää SKS:lle marraskuun 2024 loppuun saakka.

Kuukautiset koskettavat lukuisten ihmisten elämää. Niiden alkaminen voi synnyttää monenlaisia tunteita sekä tiedon ja tuen tarvetta. Kuukautisiin liittyy erilaisia käytäntöjä, ja niihin voi liittyä uskomuksia. Kuukautisten alkaminen saattaa herättää pohtimaan omaa sukupuolta ja aikuistumista, niiden loppuminen puolestaan ikääntymistä.

Tänä päivänä kuukautisia seurataan esimerkiksi erilaisilla sovelluksilla, ja niihin liittyvät uskomukset ja käytännöt ovat aiempaa enemmän esillä julkisessa keskustelussa. Toisinaan keskusteluissa kuukautiset vertautuvat sairauteen; toisinaan ne nähdään kehon luonnollisena ja hoivattavana ominaisuutena. Kuukautisista puhutaan myös julkisilla paikoilla, kuten työpaikoilla, oppilaitoksissa ja harrastuksissa. Myös se, miten ei-menstruoivat ihmiset suhtautuvat kuukautisiin ja menstruoiviin läheisiinsä, herättää kysymyksiä.

Millaisia tunteita kuukautiset herättävät sinussa?

Keräämme nyt muistoja ja kokemuksia kuukautisista. Kerro meille, millaisia tunteita kuukautiset ovat herättäneet sinussa! Oliko sinulla ennakkokäsityksiä niistä? Liittyykö niihin mielestäsi uskomuksia tai käyttäytymissääntöjä? Salaatko kuukautisesi muilta? Kerro myös, millä tavalla seuraat kuukautiskiertoasi ja minkälaisia kuukautissuojia käytät. Kenen kanssa puhut kuukautisista? Entä minkälaisia huomioita olet tehnyt vaihdevuosien alkaessa? Voit halutessasi kertoa myös siitä, miten uskonnollinen taustasi tai vakaumuksesi mahdollisesti vaikuttaa kuukautiskokemuksiisi. 

Kuukautisten kaari -muistitietokeruun järjestävät Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Helsingin yliopiston Menstruaation uskomukset -tutkimushanke. Vastaukset arkistoidaan SKS:n arkistoon ja Tietoarkistoon. Tiedotamme keruun tuloksista keväällä 2025 ja arvomme kaikkien vastaajien kesken kirjapalkintoja.

Lisätietoja

Keruut

Arkisto

+358 201 131 240

Mitä mieltä olit tästä jutusta?

Kiitos vastauksestasi!
Kiitos vastauksestasi.

Mitä mieltä olit tästä jutusta – Herättää kysymyksiä

Kerro meille ajatuksistasi

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Kiitos vastauksestasi

Vastaa muistitietokeruisiin

Omien kokemusten jakamiseen on maailmassa runsaasti mahdollisuuksia. Miksi vastata arkiston muistitietokeruisiin? Arkistolle suuntautuneen muistitietokirjoittamisen kautta sinusta jää pysyvä jälki, sillä kertomuksesi säilytetään tuleville sukupolville.

Tyttö puhaltaa 2-vuotissyntymäpäiväkakun kynttilöitä.

Paljon onnea vaan!

Keräämme kaikenikäisten muistoja syntymäpäivien viettämisestä. Vastaa 31.5.2024 mennessä!

Ihmisiä lukemassa pöytien äärellä kirjastossa.

Itsenäisen Suomen tieteen historia

Vastausaikaa jatkettu vuoden 2024 loppuun! Tieteentekijä! Kerro elämästäsi ja ympäristöstäsi tieteen ja tutkimuksen maailmassa 31.12.2024 mennessä. Keruu on osa laajempaa Itsenäisen Suomen tieteen historia -hanketta.

Vanhemmat ja kolme lasta olohuoneessa. 1960-luku. Jällivaara, Pohjois-Ruotsi.

Suuren muuttoliikkeen lapset ja nuoret

Vastausaikaa jatkettu 1.9.2024 saakka! Muutitko lapsena Ruotsiin? Synnyitkö Ruotsissa suomalaiseen perheeseen? Muutitko perheesi mukana Suomeen? Vai kasvoitko aikuiseksi Ruotsissa suomalaistaustaisena nuorena? Kerro meille kokemuksistasi!

Eviva Espanja!

Keräämme muistoja ja kokemuksia pakettimatkoista eri puolille maailmaa. Lähetä vastauksesi 15.8.2024 mennessä!

Ihmisiä heittämässä tähdenmuotoisia konfetteja ilmaan.

Juhlat elämässäni

Mitä juhlia sinä vietät? Millaiset juhlaperinteet ovat sinulle tärkeitä ja rakkaita? Kerro sinulle tärkeimmästä vuoden kierron juhlasta tai juhlista. Vastaa 31.1.2025 mennessä.

Etualalla mangoldeja. Taustalla näkyy punainen aurinkovarjo.

Siirtolapuutarhassa ja viljelypalstalla

Kerro meille muistojasi, kokemuksiasi ja ajatuksiasi elämästä puutarhassa ja mökillä. Voit kertoa nykyhetkestä tai muistella vanhaa.

Nuori siili ruohikolla

Kohtaamisia luonnoneläinten kanssa

Kerro meille arkisista tai yllättävistä kohtaamisista luonnoneläinten kanssa. Vastaa 31.10.2024 mennessä.

Valkoinen pioni, jossa muutama punainen terälehti.

Kuukautisten kaari

Keräämme muistoja ja kokemuksia kuukautisista. Lähetä kirjoituksesi 30.11.2024 mennessä. Arvomme vastanneiden kesken kirjapalkintoja.

Uutiset ja puheenaiheet

21.6.2024 - Uutiset

Uutuuskirja: Nykyisin suositut naisten elämäkerrat ovat jatkumoa jo 1700-luvulla kerrotuille varhaisten naisten tarinoille

Placeholder image
20.6.2024 - Blogi

Tekstit meissä ja ympärillämme

19.6.2024 - Uutiset

Lisää valokuvaajia Kansallisbiografiaan